Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Litresi 100 TL! Yakında peyniri de yapacak - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Marmaris’te şifa kaynağı eşek sütü üreten Erol Demircan, sütün litresini 100 TL’den satıyor. Demircan’ın hedefi ise eşek çiftliği kurup Türkiye’nin her bölgesine eşek sütü ve eşek sütü peyniri göndermek.

        2

        Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Taşlıca Mahallesi’nde yaşayan Erol Demircan, eşek sütünün faydalarını öğrenince eşek sütü üretmeye başladı. 4 yıl önce 1 eşekle başladığı üretime devam ediyor.

        3

        Hedefinin eşek çiftliği kurup işleri büyütmek olduğunu belirten Erol Demircan şunları söyledi: “4 yıl önce bu işe başladım. Şuan sadece Marmaris ve çevresine satış yapabiliyoruz. Çünkü havalar çok sıcak uzak yerlere ulaştırmak çok zor. Hedefimiz Türkiye’nin her bölgesine eşek sütü ve eşek sütü peyniri göndermek”

        4

        İnsanların yeni yeni eşek sütüne alıştığını belirten Demircan: “İnsanlar eşek sütünü duyunca çekimser kalıyor. Ama bilseler ki eşek sütünün şifa kaynağı olduğunu herkes buna yönelir. Bronşit, astım ve solunum yolu hastalıklarına birebir şifa kaynağı. Eşek sütü kaynatılmadan tüketilmeli. Bu nedenle sağıldıktan hemen sonra tüketilirse faydası daha da artıyor” dedi.

        5

        Eşek sütü üretmenin kolay olduğunu belirten Demircan şöyle konuştu: “ Eşek sütü üretmek kolay. Ancak insanımız fiyatını duyunca tepki gösteriyor. Bir litre eşek sütünün fiyatı 100 TL. Bir inekten günlük 30 litre süt alabilirsiniz ama bir eşekten maksimum yarım litre süt alabilirsiniz. Fiyatı bu nedenle yüksek.”

        6

        Marmaris çevresine telefonla ve internet üzerinden siparişle hizmet verdiklerini belirten Demircan, ayrıca her Pazar günü Yerel Tohum Temiz Gıda Pazarı’nda da eşek sütü satışını gerçekleştirdiğini söyledi.

        10
        11

        LİTRESİ 80 LİRA AMA ZARAR ETTİĞİ İÇİN İŞİ BIRAKACAK

        16 yıl önce turizm sektöründe deve ve eşeklerle küçük geziler düzenleyen Mehmet Ali Yalçın, 'eşek sütü yok mu' taleplerinin artması üzerine 4 yavrulu eşek satın aldı. Birkaç yıl bu 4 eşekten elde ettiği sütleri satan Yalçın, taleplere yetişememesi üzerine turizmi bırakıp, 2008 yılında Varsak bölgesinde eşek çiftliği kurdu.

        12

        Bugün 50 yavrulu eşekten günde ortalama 15 kilograma yakın süt alan Yalçın, astım, kronik bronşit, kanser, siroz, ateş düşürücü, balgam sökme, gibi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan eşek sütünün litresini ilk günkü gibi yine 80 liradan satıyor.

        13

        Masraflarının fazla olması ve zarar etmesi nedeniyle çiftliği kapatmayı düşünen Yalçın, hastalardan gelen yoğun talep nedeniyle işini devam ettiriyor.

        14

        "ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA İYİ GELDİĞİ SÖYLENİYOR"

        Yalçın, turizmle uğraşırken gelen talep üzerine eşek çiftliği kurduğunu ve süt üretimine başladığını aktardı. 2002 yılında 4 eşekle süt üretimine amatör olarak başladığını kaydeden Yalçın, şu açıklamalarda bulundu:

        15

        "İlk zamanlar bu sütün nelere iyi geldiğini bilmiyordum. Kimisi astım, boğmaca, bronşit, bademcik rahatsızlığına iyi geldiğini söylediler. Son dönemde ise kanser hastalarının yakınları gelmeye başladı. Talep arttıkça işler büyüdü ve çiftliğe dönüştü."

        16

        "GÜNDE 15 KİLOGRAM SÜT"

        17

        3 bin metrekare alanda bulunan 100 eşekten 50'sinin sağılır durumda olduğunu dile getiren Mehmet Ali Yalçın, "50 tane de yavrumuz var. Günlük 15 kilograma yakın süt alıyoruz. Eşek doymak nedir bilmez, sürekli yem versen sürekli yer. Masrafı çok yüksek. Para kazanmayınca bırakmayı istedim. Ama müşteriler gelen talep üzerine bir türlü bırakmadım" dedi.

        18

        "BIRAKANLAR OLDU"

        Ankara ve Kırklareli'de de çiftliği bulunduğunu ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

        19

        "Sütten kesilen eşekleri Kırklareli'deki merada yayılıyor. Masrafları azaltmak için şimdilik böyle gidiyoruz. Bu işi yapanlar vardı ama zamanla bıraktı. Sağlam pazarı olmadığı için bırakanlar oldu. Reklam falan yapmıyorum. Araştıranlar ve insanların birbirleriyle konuşmalarıyla bizleri buluyorlar. 'Eşek sütü faydalı oldu' diyenlerin söylemlerini duyanlar hemen bize geliyor."

        20

        "HASTA KİŞİLERE NASIL ZAM YAPAYIM"

        Bir eşeğin günde ortalama yarım kilogram süt verdiğini belirten Yalçın, "İşe başladığımızdan bu yana fiyat 80 lira. Halen aynı fiyattayız. 100 liradan satanlar var ama bizde 80 lira. Gelenler zaten hasta kişiler nasıl zam yapayım. Allah rızası için diyorlar, dayanamadım ve kapatmadım"dedi.

        21

        DESTEK BEKLİYOR

        22

        Gelen müşterilerinin gözleri önünde taze sütü teslim ettiğini dile getiren Yalçın, "Devletin eşek sütü üreticisine desteği yok. Oysa devlet bizi desteklese biz işletmemizi daha çok büyütürüz. Devlet inek ve mandaya verdiği desteği, eşek üreticilerine de versin. Eşek sütü araştırılsın, hem ülkemiz kazansın hem esnafımız" dedi.

        23

        Yalçın, il dışındaki taleplerde ise sütü derin dondurucuda dondurup özel buz kovaları içinde kargoyla müşteriye güvenli şekilde ulaştırdığını belirtti. Eşekleri doğal yemle besleyip, zamanında tedavilerinin yapıldığını ifade eden Yalçın, hijyenin ve sağlığın ön planda olduğunu tüm ticari belgelerinin tam olduğunu vurguladı.

        24

        ÇAY BARDAĞINDA 20 TL'YE SATILIYOR

        25

        Muğla'da eşek çiftliği kuran 65 yaşındaki Musa Karaçam, astımdan kansere kadar birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen eşek sütünden elde ettiği sabunları, turistik işletmelere satıyor.

        26

        Muğla'nın Yatağan İlçesi Bozarmut Mahallesi'ndeki evinin bahçesinde eşek çiftliği kuran evli ve 3 çocuk babası Musa Karaçam, eşek sayısını arttırarak hem sütünü hem de sütünden elde ettiği sabunları satmaya başladı.

        27

        2013 yılında 20 eşekle üretime başlayan Karaçam, eşek sayısını 42'ye çıkardığını ve günde 5 litre süt elde ettiğini anlattı.

        28

        Eşek sütünün akciğer, mide ve bağırsak kanseri ile astım, siroz, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğini öğrenen Karaçam, çiftliği ziyaret edenlere eşek sütünün litresini 150 liradan, çay bardağıyla ise 20 liradan satıyor.

        29

        "EŞEK SÜTÜ SABUNU KIRIŞIKLARI ÖNLÜYOR"

        Eşek sütü satışı yaparken, sabun imal etmeleri yönünde talepler geldiğini ifade eden Karaçam, şu açıklamalarda bulundu:

        30

        Süt sağıldıktan sonra sütün köpüğünü yüzüne süren kadınlar, sabununun da olabileceğini söyledi. Biz de bunun üzerine sabun üretmeye başladık.

        31

        İlk önce cüzi miktarda ürettiğimiz sabun satıldı. Ardından seri üretime geçmek için eşim kurs aldı ve eşek sabunu da büyük ilgi gördü. Bodrum'da aktarlar ve turistik oteller de bizden sabun istiyor.

        32

        Sabunu kullananlar vücudu yumuşattığını, kırışıkları önlediğini söyledi. Adedini 10 liradan satıyoruz.

        33

        ASTIM VE BRONŞİTİ OLANLAR TERCİH EDİYOR

        Karaçam, kronik astım ve bronşit rahatsızlığına iyi gelen eşek sütünün aynı zamanda siroz hastalığını da tedavi ettiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

        34

        Antitoksin özelliği ile zehirlenmelerin üstesinden geliyor. Akciğer ve kolon kanserlerini tedavide destekleyici özelliğe sahip. Boğaz enfeksiyonu geçiren bir hasta, balgamı eşek sütü ve karışımı ile tamamen söktürebiliyor.

        35

        Astım ve bronşit rahatsızlığı olanlar, 10 gün süreyle bir çay bardağı eşek sütünü içtikten sonra rahatlıyor.

        36

        EŞEK SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

        40

        -İçerisinde bulunan yüksek kalsiyum sayesinde kemik gelişimini arttırıyor ve kemik erimesini engelliyor

        41

        -Yağ yakımını hızlandırıyor ve vücudu formda tutmaya yardımcı oluyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ