Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam KDV ve ÖTV indiriminde son durum - İş-Yaşam Haberleri

        Sektörde ilk sekiz ayda buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası ve fırından oluşan 4 ana üründe iç satışlardaki büyüme ise yüzde 18.2 olarak gerçekleşti.

        Orta vadede ÖTV'nin sıfırlanmasını isteyen beyaz eşya temsilcileri, kısa vadede ise enerji tasarruflu ürünlere teşvik sağlanmasını, ayrıca önemli bir maliyet kalemi olan sacdaki yüzde 9-15 gümrük vergisinin kaldırılmasını talep ediyor.

        Türkiye, yıllık 26 milyon adet üretimle Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunuyor.

        Toplam 30 milyar liralık ciroya sahip sektör, iç pazarda geçen yıl 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomideki yavaşlama ve kurdaki sert yükselişten olumsuz etkilenmiş; sektöre geçici olarak ÖTV teşviki getirilmişti.

        REKLAM

        Beyaz eşyada yüzde 6.7 olarak uygulanan ÖTV, Şubat'ta üç ay için sıfırlanmış; ÖTV teşviki daha sonra Eylül sonuna kadar uzatılmıştı.

        Bu ay sonunda sona erecek ÖTV teşvikinin sonuçları ile ilgili değerlendirme toplantısı düzenleyen Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, "İlk sekiz ayda buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası ve fırından oluşan 4 ana üründe iç satışlarda yüzde 18.2 büyüme gerçekleşti. ÖTV indirimi ile piyasa fevkalade canlandı" dedi ve ekledi:

        ÖTV teşviki fazlasıyla işe yaradı, 4 büyük beyaz eşyada aylık ortalama 400,000 olan satış adedi 640,000 adede çıktı."

        Güler'in verdiği bilgiye göre, beyaz eşyada 4 ana üründe iç satışlar Ağustos'ta yüzde 10.8 artışla 720,298 adet, ihracat ise yüzde 7.6 artışla 1.76 milyon adet oldu.

        Ağustos ayı özelinde hem iç satışlar hem de ihracatta rekor kırıldığını belirteren Güler, "Ağustos ayları içinde tarihteki en büyük iç piyasa satışı oldu. Bütün aylar içinde ise Mart ayı 734,000 adet ile rekordu. Ona çok yakın bir rakam ile Ağustos, tüm aylar içinde en yüksek ikinci ay oldu. İhracat açısından da tarihteki en yüksek ihracat rakamını gördük" dedi ve ekledi:

        REKLAM

        "Toplamda ise sektör ilk sekiz ayda dört ana üründe yüzde 9.2 büyüdü. Bunun alt kırılımına bakarsak iç piyasada yüzde 18 büyüme var, ihracat büyümesi ise yüzde 5.6."

        SON ÇEYREKTE İÇ PAZARDAKİ BÜYÜME HIZI AZALABİLİR

        ÖTV teşvikinin sona ereceği Eylül sonrasında iç pazar büyüme hızında yavaşlama beklediklerini kaydeden Güler, buna karşın geçen yıl son çeyrekteki düşük baz etkisi nedeniyle, iç satışlarda yılı ilk sekiz aya paralel yüzde 15-18; toplamda ise yüzde 7.2 büyüme ile kapatmayı öngördüklerini söyledi.

        Güler, "Sene başında yılsonu için yüzde 7.2 olarak açıkladığımız büyüme tahminimizi ÖTV teşviki etkisini de düşünerek yapmıştık. Tahminimiz tutacak. Dört ana ürün bazında iç piyasayı yüzde 15-18, ihracatı ise yüzde 6 civarı büyüme ile kaparız. Toplam büyüme ise yüzde 7.2 olur" dedi.

        TÜRKBESD sene başında ihracat büyüme beklentisini yüzde 8.3 olarak açıklamıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ