Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi İki sermaye artırımında elinde 1 adet Galatasaray hissesi olan yatırımcı Sportif AŞ’deki payını korumak için 250 lira para koymak zorunda kalacak. Yüksek miktarlı sermaye artırımları nedeniyle elindeki payı korusa bile yüzde 27 zararlı çıkacak. Sermaye ar - İş-Yaşam Haberleri

        Galatasaray mayısta yüzde 400, şimdi ise yüzde 300 bedelli sermaye artırımına gidiyor. İlk bakışta şirkete para girecek ve ortakları da daha güçlü bir şirkete ortak olacakmış gibi görünse de rakamlar bu iki sermaye artırımının yatırımcı için tuzlu olduğunu gösteriyor. Galatasaray ilk sermaye artırımını mayısta yapmıştı. O gün Galatasaray Sportif AŞ’nin fiyatı 217 liraydı. Yani elinde 1 adet hisse bulunduran yatırımcının parasının tutarı 217 liraydı. Kulübün ilk sermaye artırımıyla yüzde 400 bedelli artırıma gidildi. Elinde 1 hissesi olan yatırımcıdan da 100 TL istendi. Yatırımcı da 100 lira daha vererek GS’deki payını korudu. Ancak artık elinde 1 değil (4+1) 5 hissesi vardı. Bunların değeri de 317 liraydı. 1 hissenin fiyatı da 63.4 liraya inmişti. Ancak Galatasaray yatırımcısı 100 TL vererek kurtulamadı. Önceki gün Sportif AŞ yine yüzde 300 bedelli sermaye artırımına gideceğini açıkladı. Şimdi aynı yatırımcı yani ilk sermaye artırımından önce elinde 1 hisse olan ve artık 5 hisseyi elinde tutan yatırımcı, bu 5 hisse için 150 lira daha vermek zorunda.

        İKİNCİDE DE 150 LİRA İSTEDİ

        Çünkü GS, şimdi 1 hisse için 30 TL istiyor. Kulüp açıklamasında “Galatasaray Sportif ödenmiş sermayesini, yüzde 300 bedelli artışla 55.76 milyon liraya çıkarma kararı aldı. Rüçhan hakları nominal değeri 1 TL olan beher hisse için 10 TL karşılığında primli olarak kullandırılacak” diyor. Bunun anlamı ise her bir hisse için 10 TL’nin üç katıyla sermaye artırımına katılınacağı. Böylece GS yatırımcısının elinde bu kez 20 hisse olacak. GS Sportif’in dünkü hisse fiyatı olan 48 liradan bedelli sermaye artırımı yapılacağını baz alırsak bedelli artırımdan sonra hisse fiyatı (bedelli parası da eklendiğinde) 17 lira civarında olacak. Yani elinde 20 hisse oluşacak olan yatırımcının elindeki hisselerin toplam değeri 340 lira olacak. Galatasaray Sportif yatırımcısı şirketteki aynı oranda payını korumak için 250 lira ek para koymak zorunda kalmış olacak. Sermaye artırımı kararından önce elinde bulunan hisse değeriyle (217 lira) birlikte yatırımcının GS hisselerinin değeri 467 lira olması gerekiyor. Yani 1 hissenin değerinin 23.35 lira olması yatırımcının zarar etmemesini sağlayacak. Ancak böyle olmayacak. Çünkü hissenin 48 lira olan dünkü değerinden yola çıkıp yüzde 300 sermaye artırımı yapıldığında hisse fiyatı 17 lira civarında oluşacak. Aradaki yüzde 27’lik fark da yatırımcının zararı olacak.

        İki bedelli 440 milyon lira

        Galatasaray yüzde 400’lük sermaye artırımı ile 280 milyon lira toplamıştı. Şimdi de yüzde 300’lük sarmaye artırımı ile yaklaşık 160 milyon lira toplayacak. Böylece iki sarmaye artırımından kasasına 440 milyon lira koymuş olacak.

        Hisseler %13 düştü

        Galatasaray Sportif hisseleri, bedelli sermaye artırımı kararı sonrası, yüzde 13 gerileyerek 48.30 liraya indi. Galatasaray Sportif’in piyasa değeri 762 milyon dolara indi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ