Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplahtısı ertelendi - İş-Yaşam Haberleri

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gelecek yılın asgari ücretini belirlemek üzere gerçekleştireceği 4. toplantısı ertelendi. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, çarşamba günü gerçekleşmesi beklenen 4. toplantının Çalışma Bakanlığı'nın talebiyle perşembe gününe ertelendiğini belirterek, "Hükümet, bir önceki toplantıda artış önerisinin yüzde 3+3 olduğunu söyledi. Bu oran bizim için uzlaşılabilir değil. Biz, devletin kendi kurumu olan TÜİK'in Kasım ayı hesaplaması olan aylık net 1.025 TL asgari ücret ve üzerine enflasyon artışı talep ediyoruz" dedi.

        TALEP EDİLEN MİKTAR NE?

        Türk-İş halen 739.79 TL olan net asgari ücretin 1.025 TL olmasını ve ayrıca enflasyon zammı eklenmesini talep ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçiler adına Türk-iş ve işçi işverenleri adına TİSK'in beşer temsilcisinden oluşan komisyon, eşitlik halinde Çalışma Bakanı'nın tespit ettiği komisyon başkanının oyu çoğunluk sağlayıcı şekilde karar veriyor.

        Türk-İş yetkilileri, komisyonun ikinci toplantısında, talepleri üzerine TÜİK'ten asgari geçim şartları tespiti istediklerini, TÜİK'in yetişkin işçiler için işkolları bazında farklılaştırarak komisyona tespitlerini sunduğunu belirttiler.

        Bir sendika yetkilisi, "TÜİK; kasım ayı fiyatlarıyla, yetişkin bir işçinin geçinebilmesi için eline geçmesi gereken net ücretleri komisyona sundu. Hafif sektörler için 860 lira, orta sektörler için 918 lira ve ağır sektörler için 1.025 lira tespit etmişler" dedi. Yetkili, "Bu yönde bir talep olmamasına rağmen işkolları bazında üç ücret sunmuşlar; ancak asgari geçim şartlarının sektörel bazda farklılaştırılması mantıken kabul edilebilir değil" dedi.

        Ekim ayında yayımlanan, 2013 yılı Programı'nın Uygulanması Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı'nda, asgari ücretin 2013 yılı Ocak-temmuz aylarında yüzde 3'er oranında, devredilen SSK ve devredilen Bağ-Kur emekli aylıklarının ise bir önceki altı aylık enflasyon tahminine göre ocak ve temmuz aylarında sırasıyla yüzde 5.32 ve yüzde 2.34 artırılmasının öngörüldüğü bilgisi yer aldı.

        Aynı yetkili, geçen senenin programında da hükümetin yüzde 3+3 oranında artış öngördüğünü; ancak yüzde 6+6 artış yapıldığını hatırlattı ve "O zaman da bunu yeterli görmemiş; sadece artışın kamuoyundaki beklentilerin üzerinde olduğunu söylemiştik. Yüzde 3+3 kabul edilebilir değil; hele TİSK'in talebi söz konusu bile olamaz" dedi. TİSK, 2013 yılı için asgari ücrete yüzde 3+2.3 oranında zam yapılmasını istiyor. Geçen yılın ilk altı ayı için yüzde 5.91, ikinci altı ayı için yüzde 6.09 artırılan asgari ücret, 16 yaşından büyük bekar işçi için brüt 940.50 lira, net 739.79 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücret, 16 yaşından küçüklerde brüt 805.50 lira, net 643.14 lira seviyesinde.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ