Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Dolardaki hızlı yükseliş ihracatçıya yaramıyor' - İş-Yaşam Haberleri

        OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, dolar kurundaki yükselişin ihracatçının işine yaramadığını belirterek, "Türkiye'deki ihraç ürünlerindeki ithal kullanım oranı yüksek. Dolayısıyla kurdaki yükseliş ihracatçının maliyetlerini artırıyor" dedi.

        Keskin, sanayide çarkların rahatça dönebilmesi için yıllık büyüme rakamlarının yüzde 5,5-6 seviyelerinde olması gerektiğini ifade etti.

        Dış ticaret açığı vererek büyümenin, "sanal büyüme" olduğunu kaydeden Keskin, "Bu büyüme tüketim kaynaklı bir büyümedir. Türkiye'de şu an görünen tablo budur" diye konuştu.

        Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yaşanan sorunların, dış ticareti olumsuz etkilediğini anlatan Keskin, üretimin canlandırılması için yasal düzenleme yapılmasını istedi.

        "KURDAKİ YÜKSELİŞ MALİYETİ ARTTIRIYOR"

        Dolar kurunda yaşanan yükselişin üretici ve ihracatçı kesimine etkilerini değerlendiren Keskin, artışın ihracatçının işine yaramayacağını söyledi.

        TL'nin reel değerine aşamalı ulaştırılması gerektiğini ancak bunun yapılamadığını belirten Keskin, "TL'yi sıktık sıktık, birdenbire parite yükseldi" dedi. Keskin, yabancıların TL paritesindeki değişimi sürekli takip ettiğini ve bu yüzden daha önce 10 dolar üzerinden anlaştıkları bir ürünü 9,5 dolardan almak istediklerini dile getirdi.

        Türkiye'de ihraç ürünlerindeki ithal kullanım oranının yüksekliğine işaret eden Keskin, kurdaki hızlı yükselişin ihracatçının maliyetlerini artırdığını belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ