Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ÇBS Boya'nın şirket bilgilerini başka firmalara sızdırdığı gerekçesiyle görevine son verdiği CEO Hasan Safa Doğantürk ilk açıklamasını HABERTURK.COM'dan Dilara Tahmaz'a yaptı - İş-Yaşam Haberleri

        DİLARA TAHMAZ/HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        ÖZEL RÖPORTAJ

        dtahmaz@haberturk.com

        Türkiye'nin en büyük şirketlerinden birinde bu sabah meydana gelen tazminatsız işten çıkarma olayı sektörde deprem etkisi yarattı. 1999 yılından beri ÇBS çatısı altında çalışan CEO Hasan Safa Doğantürk'e HABERTURK.COM ulaştı. Doğantürk, işten atıldığını kendisinin de kamuoyu gibi KAP'tan öğrendiğini HABERTURK.COM'a açıkladı. İşte olayın perde arkası:

        Kamuoyunda yer alan ÇBS Holding'in bilgi ve belgelerini farklı bir firmaya aktardığını açıklamalarıyla ilgili ne söyleyeceksiniz?

        Bahsi geçen firma, ÇBS'nin yıllardır çalıştığı Japon asıllı Nippon firmasıdır. Ben hem ÇBS'de hem de Nippon'da yöneticilik yapıyorum. 2010 yılından beri yöneticilik yaptığım Nippon'un Türkiye odaklı gerçekleştirdiği tüm işler zaten ÇBS'de yapılıyor, tüm kayıtlar ÇBS elemanları tarafından tutuluyor. Suçlamalar tamamıyla yersiz. Şirkete ait araçları diğer şirketin hizmetine kullandığıma dair iddialar var. Kullanılan tüm araçlar zaten Nippon'un araçları.

        Bunun dışında şirketin know-how'ları zaten Japonya'dan sağlanmaktaydı. ÇBS'nin pazara ilişkin know-how'ları Nippon'un global ilişkilerinden kaynaklanıyor.

        Nippon adını ilk kez sizden duyuyoruz. KAP'a yapılan açıklamada neden geçmiyor?

        Nippon ÇBS'nin otomotiv boyalarında ürettiği boyaların lisans sahibi firmadır. 1996'dan beri Nippon'un know-how'ıyla ÇBS muhtelif otomotiv boyaları üretmiş.

        Peki, neden olaylarda siz ön plandasınız?

        ÇBS'nin 11 firması da iflas erteleme sürecine girdi. Bu dönemde Nippon sürekli ÇBS'nin süreçten kurtulmasi için destek sağladı. Ancak ÇBS adına risk arttıkça Nippon back-up oluşturmak istedi. ÇBS bu durumu kendisine karşı algıladı. Ticari etiğe sığmayan şekilde Nippon'u zor durumda bırakmak, hareket alanını daraltmak için bir nev-i taarruza geçti. Bu sürecin devamında her iki şirketin yöneticisi olduğum için ÇBS yönetimiyle hareket etmemem, bu gayr-ı etik davranışlara iştirak etmemem ÇBS tarafından hedef gösterilmemin nedenleri arasında olabilir.

        Tazminatsız işten çıkarıldınız. Hukuksal yollardan hakkınızı arayacak mısınız?

        Kesinlikle hukuksal mücadelem olacak. Aynı zamanda ben de KAP'a yazılı bir açıklama yapacağım.

        Süreç içinde Nippon'un back-up planına karşı tutumuyla ilgili ÇBS'ye düşüncelerinizi bildirdiniz mi?

        Benim ÇBS'ye bu süreç içindeki önerim Nippon'un back-up planına karşı çıkmamaları yönünde oldu. ÇBS bu süreçte yapılan anlaşmalara aykırı hareket etti. Bu durumdan avantaj elde etti.

        Nippon'daki göreviniz devam edecek mi?

        Evet, edecek.

        ÇBS'nin iflas erteleme sürecinde son durum ne?

        Süreç devam ediyor. Yargıtaya iflas erteleme kararı aldırdıktan sonra dosya temyize gitti. Yargıtay 23. Hukuk Dairesi erteleme kararını bozdu. ÇBS buna itiraz etti. ÇBS'nin bu itirazı da reddedildi. Neticede yerel mahkemenin Yargıtay kararına uyması halinde ÇBS için iflas süreci görünüyor.

        Nippon'a yönetici olmanızı ÇBS nasıl karşılamıştı?

        Bu durum ÇBS tarafında en ufak bir olumsuzlukla karşılanmadı. Aksine memnuniyetle karşıladılar. Nippon'un muhasebe ve personel kayıtları ÇBS'de tutulduğu için işe giriş işlemlerimi bile ÇBS'nin muhasebe ekibi yaptı.

        Nippon nasıl bir back-up uygulamak istedi de ÇBS bu durumdan rahatsız oldu?

        Nippon'un back-up uygulaması ÇBS'de yapılmakta olan ürünlerin ÇBS ortamı dışında -zaten aynı malzemeleri dünyanın farklı noktalarında ürettiği için- depolamaktı. Nippon, iflas kararı çıktığı takdirde ÇBS'de üretim olamayacağı için dışarıda bir noktada müşterilerinin üretimini kesintiye uğratmayacak bir depolama planını devreye geçirmek istiyordu. Fakat ÇBS bunu kabul etmedi.

        ÇBS bunu neden istemedi?

        Benim varsayımıma göre; ÇBS bu süreçte şayet iflastan kurtulursam Nippon'la ilişkilerim bozulur düşüncesine kapıldı. Bana göre burada ÇBS'nin ticari menfaati söz konusu oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ