Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye, 2028'de dünyanın 12. ekonomisi olacak - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomik ve İş Araştırmaları Merkezi'ne (CEBR) göre Türkiye 2028 yılında dünyanın en büyük 12. ekonomisi olarak sırasıyla Fransa, Avusturalya, İtalya, Endonezya, İspanya, Sudi Arabistan ve Polonya ekonomilerini geride bırakacak.

        Londra merkezli CEBR'ın "Dünya Ekonomik Ligi 2013" verilerinden AA muhabirinin derlediği verilere göre, Türkiye, 2013 yılının sonu itibariyle 822 milyar dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) ulaşarak dünya sıralamasında 17. sırada yer alacağı tahmininde bulundu.

        Kuruluşun öngörülerine göre, 2018 yılı itibariyle Türkiye diğer gelişmekte olan ekonomilerle birlikte dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini alarak toplam 1 trilyon 280 milyar dolar GSYH ile 15.sıraya yerleşecek. CEBR'a göre, 2018 yılında dünyanın en büyük ilk beş ekonomisi sırasıyla ABD, Çin, Japonya, Almanya ve İngiltere olacak. Gelişmekte olan ekonomilerin öncüsü sayılan Rusya 6., Brezilya 7., Hindistan 9. sırada yer alacak.

        CEBR'ın projeksiyonlarına göre 2023 yılı itibariyle artık gelişmekte olan ekonomilerin dünya ekonomileri arasındaki sıralamaları yukarı yönlü kendisini hissettirmeye başlayacak. Türkiye'nin bu bağlamda 2018 için öngörülen 15. sırasını koruması, fakat GSYH'nin toplam 2 trilyon 133 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

        Araştırmaya göre dünyanın en büyük ekonomileri ise 2028 yılında yer değiştirecek. Gelişmekte olan ekonomilerin öncüsü Çin yaklaşık 33,5 trilyon dolar GSYH'a ulaşarak dünyanın en büyük ekonomisi tahtını ABD'den devralıyor. 2028 yılında ABD'nin toplam 32,2 trilyon dolarla dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olması bekleniyor.

        TÜRKİYE 2028'DE 12. SIRAYA YÜKSELECEK

        Araştırmaya göre, Türkiye'nin ise toplam 3 trilyon 461 milyar dolarla dünya ekonomileri sıralamasında 12. sıraya yerleşmesi ve sırasıyla Fransa, Avustralya, İtalya, Endonezya, İspanya, Sudi Arabistan ve Polonya ekonomilerini geride bırakması bekleniyor. Türkiye'nin sadece bir basamak üstünde 11. sırada olması tahmin edilen Güney Kore'nin 2028 yılında GSYH'sının 3 trilyon 490 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

        CEBR'a göre, 2028 yılında dünyanın en büyük ilk beş ekonomisi Çin, ABD, Hindistan, Japonya ve Brezilya olacak. Dünyanın ne büyük ekonomileri içerisinde 2028 yılında Almanya'nın 6., İngiltere'nin 7., Rusya'nın 8., Meksika'nın 9.,Kanada'nın 10. sırada yer alması bekleniyor.

        Araştırmada Türkiye ekonomisinin dünya ekonomileri içerisinden gelişmekte olan ekonomilerle birlikte yüksele öngörüsüne yer verilirken, "Türkiye ekonomisinin Batı Avrupa pazarına olan girişi ve düşük çalışan maliyetine dayanarak bu yılsonunda 17. sırada yer almasını ve 2028 yılında 12. sıraya yükselmesini bekliyoruz. Olumlu demografi de ekonomik büyümeye yardımcı olacaktır. Buna rağmen, Türkiye'nin ekonomik büyüme görünümü politik istikrara bağlı. 2013 yılındaki gibi görülen rahatsızlıkların devam etmesi yatırımlar ve büyüme için caydırıcı olabilir" ifadeleri kullanıldı.

        'TÜRKİYENİN İTİBARI AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ'

        Araştırmaya ilişkin değerlendirmede bulunan Ekinci Economics Consulting Kurucusu Ekonomist Şevin Ekinci de şu değerlendirmeyi yaptı:

        "CEBR, daha önce yaptıkları araştırmada Türkiye'nin 2022 yılında 16. sıraya çıkacağını tahmin ediyorlardı. Şu anda 12. sıraya çıkarmaları özellikle gelişmekte olan ülkelerden Endonezya'da görülen yavaşlama ve Avrupa Birliği'nde toparlanmanın öngörülenden daha yavaş olacağı beklentileriyle gerçekleşmiş olabilir. Daha önce Endonezya ekonomisi hakkında daha pozitif idiler ve Endonezya'yı 10. sırada görüyorlardı. Demek ki artık Endonezya'yı önümüzdeki 10 yılın parlayan yıldızı olarak görmüyorlar."

        Araştırmanın Türkiye'ye ilişkin projeksiyonlar dikkate alındığında önemli olduğunu belirten Ekinci, "Öne sürdükleri tahmin, Türkiye'nin itibarı açısından oldukça önemli. 2023 için Türkiye ekonomisinin Fransa, Avusturalya, İtalya, Endonezya, İspanya, Suudi Arabistan ve Polonya ekonomilerinin önüne geçeceği tahminini yapmaları şu anda bize Avrupa Birliği ekonomisinin toparlanması beklentisi içerisinde olmadıklarını gösteriyor. Londra'daki yatırımcıların CEBR'ın tahminlerini takip ettiklerini biliyorum. Bu en azından yatırımcılar açısından Türkiye için olumlu bir haber niteliği taşıyor" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ