Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kredi kartına öğrenci tarifesi! - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT EKONOMİ

        Gıda maddeleri ve yemeğe kredi kartı taksiti yasağı koyan BDDK, okullardaki yemeği eğitimin parçası sayarak bu yasağı öğrenciler için gevşetti. Okullarda yenilen yemek için öğrenciler veya veliller kredi kartı ile 9 taksitle ödeme yapabilecek.

        Genel alışverişi 9 taksitle sınırlayan benzin, gıda ve yemek harcamalarına da taksit yasağı getiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) öğrenciler için yasağı kaldırdı. BDDK yasağı kaldırırken okullarda verilen yemeği eğitimin bir parçası saydı. Böylece öğrenciler ve veliler okullarda yılbaşında veya dönem başında ödedikleri yemek parasını kredi kartıyla 9 taksit yapabilecek. BDDK bu yasağı Özel Okullar Birliği Derneği'nin isteği üzerine kaldırdı. Birlik BDDK'y başvurarak her yılbaşında aldıkları yemek ücretine getirilen taksit yasağının kaldırılması istedi. Birlik, yemek hizmetinin eylül ayında başlayıp haziran ayında sona eren bir hizmet olduğunu bildirdi.

        Hizmetin sunulduğu süre esas alınarak bu hizmete ilişkin yapılacak ödemenin taksitlendirme değil aslında öğrenim ve yemek hizmeti verildikçe hak edilen bedelin kredi kartından tahsil edilmesi olduğunu savundu. Dernek ayrıca taksit yapılmadığı durumlarda velilerin her ay okula gelmek zorunda kaldığını ifade ederek ve taksit yasağının kaldırılması istedi.

        EĞİTİMİN PARÇASI SAYDI

        BDDK'nın Özel Okullar Birliği Derneği'ne gönderdiği yazıda kredi kartı ile yapılan alışverişler ile nakit çekimlerin 9 ayı geçemeyeceği ayrıca telekomünikasyon hizmetleri ve kuyum ile ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt harcamalarında taksit uygulanmasının yasaklandığı hatırlatıldı. Ancak eğitim hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası sayılan yemek hizmetlerinin BDDK yönetmeliği ile yasaklanan hizmetle aynı şey olmadığı kaydedilerek, yönetmelik uygulaması açısından eğitim hizmetlerinden ayrı olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin düşünüldüğü açıklandı. Böylece işlemin 9 ayı geçmemek kaydıyla kredi kartıyla taksitlendirilebileceği dile getirildi. Böylece yasal bir değişikliğe de gerek kalmadığı vurgulandı.

        TAKSİT 5 HAFTADA 5.4 MİLYAR AZALDI

        Kredi kartına taksit sınırı getirilmesinin ardından taksitli harcamalardaki düşüş geçen hafta da sürdü ve 5 haftada taksitli kredi kartı harcama tutarı 5 milyar 433 milyon lira geriledi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası istatistiklerine göre, 11 haftalık dönemde ise taksitli kredi kartı harcama tutarı 1 milyar 146 milyon lira geriledi. 7 Mart ile biten haftada mevduat bankalarındaki kredi kartı harcama tutarı yüzde 0.98 oranında azalışla 88 milyar 486 milyon 102 bin liraya geriledi.

        DÖVİZ BÜFESİNE POS YASAĞI GELDİ

        BDDK ayrıca Hazine Müsteşarlığı'nın sorusu üzerine döviz büfelerinden kredi kartıyla altın ve döviz alınmamasını, bu büfelerde POS cihazı bulundurulmamasını istedi. BDDK döviz büfelerinde POS makinesi bulundurmasının gerektiğini Hazine'ye iletti. BDDK yazısında 'yetkili müessese' denilen döviz büfelerinden altın ve döviz satımının aypılıp yapılmayacağının sorulduğu kaydedildi. Ayrıca yabancıların da kredi kartı ile Türk Lirası alıp alamayacağına ilişkin soru sorulduğu iletildi. BDDK bu sorular karşılığında döviz büfelerine bir yazı gönderdi. Bu yazı ile döviz büfelerinde altın ve döviz alım satımını yap POS cihazı bulundurulmaması ve kullanılmaması gerektiğinin düşünüldüğü belirtildi. Böylece BDDK döviz büfelerine POS yasağı getirmiş oldu. Döviz büfeleri 2006 yılında getirilen yasal düzenleme ile altın satmaya başlamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ