Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Parasını 1 yıl unutan borsaya girsin! - İş-Yaşam Haberleri

        SEFER YÜKSEL / HT GAZETE

        Borsada geçen hafta yaşanan yükselişi uzun süreli trendin başlangıcı olarak yorumlamanın çok erken olduğunu ifade eden Namık Aksel buna karşın, “Parası olan ve bir yıl bu paraya ihtiyacı olmayan yatırımcılara yavaş yavaş hisse senedine yatırım yapmalarını öneriyorum” dedi. Aksel, yatırım fonlarından 2 milyar liranın, faizi yükselen mevduata kaçtığını ifade etti

        HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel, yatırımcıların yavaş yavaş risklerini artırmaları gerektiğini belirtek, “Parası olan ve bir yıl bu paraya ihtiyacı olmayan yatırımcılara yavaş yavaş hisse senedine yatırım yapmalarını öneriyorum” dedi. Mevduat faizlerindeki yükselişin sonsuza kadar devam etmeyeceğinin çok net olduğunun altını çizen Aksel, sermaye piyasalarının ucuzladığının çok net olduğunu belirtti. Aksel, bireysel emeklilik sistemindeki (BES) yüzde 25 devlet katkısının uzun yıllar sürmesini beklediğini kaydederek vatandaşların mutlaka BES’e girmelerini önerdi. Aksel, BES’e giren katılımcılara ise esnek fonları önerdiğini söyledi. “Böyle zamanlarda para kazanılıyor” diyen Aksel, halihazırda BES’te olan vatandaşların da fon yapılarında hisse senedi ağırlıklarını artırmaları gerektiğini ifade etti.

        EKONOMİ YENİDEN GÜNDEME OTURMALI

        Sermaye piyasası araçlarının ucuzladığının altın çizen Namık Aksel, “İnşallah bu seçimlerden hemen sonra, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bile kalmadan, ekonomi yeniden hükümetin odak noktası olur. Ama şu anda o noktada değiliz” diye konuştu. HSBC’nin 2014 Türkiye büyüme beklentisini yüzde 2.7’ye, 2015 büyüme beklentisini ise yüzde 2.1’e çektiğini belirten Aksel, “Türkiye yüzde 4-5 büyüyen bir ülkeydi. Türkiye yüzde 3-4 büyümeye düştüyse bunların görülüp politik adımların atılması gerekir. Ama şu anda siyasi gündemden dolayı, buralara pek bakıldığını sanmıyorum açıkçası” dedi.

        ‘Bu bir trend’ demek için henüz erken Piyasalarda geçen hafta yaşanan iyimserliğin seçim öncesi rahatlama rallisi olarak yorumlayan Aksel, bunda yayınlanan anketlerin özellikle de yabancı banka raporlarının etkisinin yüksek olduğunu kaydetti. Yaşanan bu yükselişi uzun süreli trendin başlangıcı olarak yorumlamanın çok erken olduğunu ifade eden Aksel, “Uzun süredir devam eden bir gerginlik vardı. Son hafta yaşananı rahatlama rallisi olarak görüyorum” dedi.

        ‘EKONOMİDE YENİ DÖNEME GİRDİK’

        Ekonomide yeni bir döneme girildiğini kaydeden Aksel, “Daha önce hızlı büyüme ve cari açık yönünden bir sıkıntı varken, enflasyon tarafında bir sıkıntı gözükmüyordu. Şimdi ise düşük büyüme sıkıntı yaratırken, bir yandan da enflasyon yükseliyor” dedi. Bu yeni dönemde Merkez Bankası’nın munzam karşılıkları düşürebileceğini ve tutulan karşılıklara faiz vererek banakaların kredi maliyetlerini biraz düşürebileceğini söyledi. Aksel, Merkez Bankası’nın verdiği bu sinyalin geçen hafta bankalara biraz destek olduğunu sözlerine ekledi.

        2 MİLYAR TL MEVDUATA PARK ETTİ

        Namık Aksel, son dönemde mevduat faizinin hızla yükselerek yüzde 12’lere varmasıyla yatırım fonlarından 2 milyar liranın kaçtığını söyledi. Aksel, yatırımcıların paralarını fonlardan çekerek mevduata gitmesiyle yatırım fonlarının 30 milyar liradan 28 milyara gerilediğini belirtti. Öte yandan Aksel, 2015 yılına kadar sektördeki banka dışı portföy şirketlerinin büyümesinin sürmesini beklediğini sözlerine ekledi.

        3 milyar TL yönetiyoruz

        HSBC Portföy olarak 3 milyar lira yönettiklerini kaydeden Aksel, yatırım fonu pazar paylarının ise yüzde 5-6 olduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ