Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar yerli otomobil, karsan yönetim kurulu başkanı jan naum, yerli otomobil ne zaman üretilecek? V1 projesi - İş-Yaşam Haberleri

        Hakan ÖZENEN / HT GAZETE

        Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı ve Karsan Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nahum, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin yakalanabilmesi için mutlaka marka yaratmak gerektiğini, Karsan’ın V1 kodlu aracının ise 250 milyon dolarlık bir yatırımla ilk Türk otomobili olabileceğini belirtti.

        Savunma sanayi, denizcilik, tarım araçları gibi konularda kavramlar geliştirip, tasarımlar yapan, New York için de V1 kod adlı taksi konseptini geliştiren, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Jan Nahum’un yaptığı Hexagon Studio, Türkiye’nin ilk yerli marka aracını ortaya çıkarma konusunda iddialı olduğunu açıkladı. “Türkiye son 50 yılda otomotiv içinde her şeyi yaptı ama maalesef henüz otomobili icat edemedi” diyen Nahum, “Üretimde çok iyiyiz ama yaratma konusunda 150 yıl gerideyiz. İşte biz şimdi onun kavgasını veriyoruz” şeklinde konuştu. Hükümetin koyduğu 2023 hedefleri içinde otomotiv sektörünün 75 milyar dolar ihracat payının mevcut şartlarda gerçekleştirilmesinin imkânsız olduğunu söyleyen Nahum, Türkiye’nin yerli ortaklı yabancı markalarla son noktaya geldiğini, üstüne çıkabilmesi için atması gereken adımlara bugünden karar verilmesi gerektiğini savundu.

        250 MİLYON $ GEREKİYOR

        “V1’e sadece bir taksi projesi olarak bakmak doğru değil. V1 bir kavramdır. Londra’da, New York’ta taksi, Güney Amerika’da başka bir ihtiyaca cevap veren bir otomobil olabilir” diyen Nahum, “Biz bu aracı hayata geçirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Yılda 10 bin adetlik bir üretim için motor hariç 250 milyon dolarlık yatırım gerekiyor. Ancak bankalar bu yatırım yüksek riskli buldukları için finanse etmek istemiyorlar. Belki bir stratejik ortak bularak bu yolda ilerlemeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. Hexagon’un geliştirdiği V1 pek çok ihtiyaca cevap verecek şekilde dönüştürülebiliyor.

        ‘10 YIL İÇİNDE ALMANYA OLAMAYIZ’

        Nahum, “Bugün bir fotoğraf çektiğimizde iyi bir yerde miyiz? Evet otomotiv sanayii bugün dört dörtlük bir yerde. Avrupa’nın en iddialı üretim merkezlerinden bir tanesiyiz. İtalya’yı yerinden etmişiz, İspanya arkasında nefesimizi hissediyor. Ama 2023 yılı hedeflerine baktığımızda ise, 10 yıl sonra varmak istediğimiz nokta bugünkü Almanya’nın bulunduğu noktadır. Yani 10 sonra ortalama fiyatı 25 bin dolardan 3 milyon araç ya da muadili yedek parça ihraç edip, Audi’si, VW’si, BMW’si Mercedes’i, Porsche’si, güçlü yan sanayi ihracatıyla bugünün Almanya’sının seviyesine gelmemiz gerekiyor. ”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ