Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Habertürk'e konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE / Deniz ÇİÇEK

        ODTÜ Matematik Öğretmenliği mezunu olan Bakan Fikri Işık, matematiği günlük hayatında da kullandığını, kendisine çok şey kattığını belirterek “Çocuklara örneklerle anlatırdım. Matematik bilirseniz sizi hayatta kimse kazıklayamaz” dedi

        Ülkenin sanayi ve teknoloji politikasını yürüten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Habertürk’e özel hayatıyla ilgili açıklamalar yaptı. ODTÜ Matematik Öğretmenliği mezunu olan Işık, aynı zamanda bir fırıncı... “Ekmek hamuru yapmayı iyi bilirim” diyen Işık, matematik bildiği için de günlük hayatta pek çok hesabı kendisinin yaptığını, hatta kimseden kazık yemediğini söyledi. Işık, bilinmeyen yönlerini Habertürk’e anlattı.

        ‘PARASINI VERDİM DAHA UĞRAMA DEDİM'

        Nasıl bir çocukluk dönemi yaşadınız, mutlu muydunuz?

        Mutlu bir çocuktum. Babam inşaat ustasıydı. 6 çocuklu bir aileydik. Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan bir aileydik. Hep kendimi şanslı hissederim. Her şeyin önünüze serildiği bir ortamda büyümenin dezavantajları var. Ama çocukluğumu doya doya yaşadım. Boş arsalarda top oynardık. Bilyelerden araba yapardık. Bilyeli derdik biz onlara. Tahtadan dingil ve onun her iki başına bilye. Onunla kayardık. Kaçar, denize giderdik. Eve geç kalırdık, annem kızardı.

        Matematiğin hayatınızda önemi nedir?

        Matematiğin bana kattığı çok şey var. Analitik düşünme, konulara sistematik yaklaşma, problem çözme gibi çok önemli katkısı var. İstanbul’da bir kolejde öğretmenlik yaptım. Benden 10 alan Boğaziçi, 9 alan ODTÜ, 8 alan İstanbul Üniversitesi’ni kazandı. Benden 4 alıp kazanan bir kişi oldu, o da dilpuanıyla. Benim verdiğim notlarla üniversite notları bire bir örtüşür. Dikkati dağılan öğrencilere fıkra anlatır, dersi toplardım. Şimdi de toplantılarda yapıyorum bunu. Bizde matematik derslerinden korkulur. Halbuki Türkçe ile farkı yok. Birinde sözcüklerle, diğerinde rakamlarla düşünürsün. Onun için matematiği sevdirmek çok önemli.

        Çocuklara örneklerle anlatırdım. Matematik bilirseniz hayatta kimse sizi kazıklayamaz. Fırın için fuel oil tankı kuruyoruz. Matematikçiliğim tuttu, tankın hacmini hesap ettim. Fuel oilci geldi, ‘3 bin 222 litre doldurdum’ dedi. ‘İyi de bu tankın hacmi 3 bin 80 litre’ dedim. Parasını verdim, ‘Bir daha da benim semtime uğrama’ dedim. Fuel oilciyi bana tavsiye eden fırıncı arkadaş da vardı. Dedi ki ‘Desene bu adam beni senelerce kazıkladı’. Matematiği günlük hayatta kullanıyorum. Evdeki tadilatta merdiven hesabını kendim yaptım. Merdivenin yerini değiştirdim.

        ‘SUDOKUNUN FAZLASI BAĞIMLILIK YARATIR’

        Sudoku çözme konusunda iyi olduğunuzu duyduk?

        Sudokuyu seviyorum. Bir anda birkaç parametreyi düşünmeyi gerektiriyor. Aynı anda 9 tane sayıyı düşüneceksin ve yerleştireceksin. Beyin hücrelerinin aktive olması açısından güzel. Ama fazlası bağımlılık oluşturabilir. Ben uçakta giderken çözerim. Hem kafamı dağıtırım, hem beyin hücrelerimi çalıştırırım. O da benim zevkim. En zor seriyi çözerim. Uçağa binince uçağın dergisinin arkasında var. Kimse orayı çözmemiş oluyor.

        ‘Fitch’in kararı lütuf değil’

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye’nin “BBB-” olan “yatırım yapılabilir notunu” ve “durağan” not görünümünü teyit etmesine ilişkin, “Türkiye, daha yüksek bir kredi notunu kesinlikle hak ediyor” dedi. Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fitch Ratings’in aldığı kararın hakkın teslimi olduğunu belirterek, dün yapılan açıklamanın lütuf olmadığını söyledi.

        ‘DAHA YÜKSEK KREDİ NOTUNU HAK EDİYORUZ’

        “Türkiye, daha yüksek bir kredi notunu kesinlikle hak ediyor” diyen Işık, ülkede ekonominin sağlam temeller üzerine oturtulduğunu vurguladı. Işık, “Cari açığın sorun olma riskine karşı kendimiz iç tüketimi kısma pahasına büyüme de hafif bir frene basma pahasına bazı kararları art arda yürürlüğe koyduk. Bundan sonra da ekonominin gerektirdiği şeyleri yapmak için her türlü tedbiri alacağız” diye konuştu.

        ‘ODTÜ’DE 5 VAKİT NAMAZI RAHATÇA KILIYORDUM’

        ODTÜ Matematik Öğretmenliği bölümünü okudunuz.ODTÜ’deki siyasi yapı sizi etkiledi mi?

        Biz ODTÜ’de hemen 12 Eylül’den sonra okuduk. 12 Eylül’ün etkisiyle çok keskin bir siyasi yapı yoktu. ODTÜ’nün sol kimliği vardı. Ben geleneksel olarak sağ yapıdan geldim. İmam hatip lisesi mezunuyum. Orada hiç sol ideolojiye sempatimiz olmadı. Kendin gibi arkadaş çevren oluyor. Hiç de zorluk çekmedik. Hiçbir dönemde ODTÜ’de baskın rengin sol ya da sosyalizm olduğuna inanmıyorum. ODTÜ demokrat bir üniversitedir. Her siyasi ideolojiden insan vardır. ODTÜ’nün sol kimliği öndedir ama genelini yansıtmaz.

        ‘3 BİNİ BULURDU’

        Muhafazakâr arkadaşların sayısı az değildi. 5 vakit namazını kılan arkadaş sayısı küçümsenmeyecek kadar fazlaydı. Hiçbir şekilde dışlanma da olmadı. Üçlü amfinin altında mescit vardı. Orada namaz kılıyorduk. Mecsit merkezdeydi, rahat rahat gidiyorduk. Mescit dolardı, cuma günü 3 bini bulurdu namaz kılan kişi sayısı.

        ‘Çok hamur yoğurmuştum’

        ‘Aileşirketimizkurumsal’

        100 aile şirketinden 3. kuşağa geçen yüzde 5’in altında. Bizim şirkette birader çalışıyor, ben yiyorum. Kavga olmuyor. Tabii bir kurumsallaşma var.“

        Aile şirketiniz hangi alanda faaliyet gösteriyor?

        Gıda sektöründe faaliyet gösteriyor. Fırın var, ekmek katkı maddeleri var. Fırına çok girdim. Biz hep fırındaydık. Çok hamur yoğurmuşluğum var. Bizzat işin içindeydik. Her aşamasını ürettim. Bugün ‘Gel hamuru yoğurur musun’ desen yoğururum. Ne kadar maya, ne kadar tuz katılır, suyu ne kadar olur, hangi kıvama gelince çizik atılır... Şeklini de yaparım ama onu daha çok makine yapıyor. Fırın işini üniversite öğrenciliğim ve lise yıllarında yaptım. Hiç unutmam, bir gün hava çok soğuk, şubat ayı ve şoför gelmemiş. Sabah 06.00’da kalktım ve akşam 17.00’ye kadar ekmek dağıttım. Kamyonette şoförlüğüm iyidir. Şoförlüğü ekmek arabasında öğrendim. Akşam, Ankara’ya okula gelmek için yola çıktım.

        'EMEKLİLİK PLANIM MEYVE YETİŞTİRMEK'

        Emeklilik planınız var mı?

        Toprakla uğraşmayı, bağ bahçe içinde kendime ait küçük bir bahçemin olmasını çok arzu ediyorum. İnşallah siyasetten sonra böyle bir arzum var. Biraz meyve yetiştireyim

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ