Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Başbakan patent filminde - Makro Ekonomi Haberleri

        Film Kasım sonu veya Aralık ayı başında ulusal, bölgesel ve yerel televizyon kanallarında yayınlanacak.

        AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TPE, sınai mülkiyet kavramlarını oluşturan, patent, marka, tasarım, coğrafi işaret konularını kapsayan 5 ana konseptte, 33 adet tanıtıcı film hazırlattı. Söz konusu filmlerin birinde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TPE'nin ödül töreninde yaptığı konuşmanın 30 saniyelik bölümü alıntılandı. Filmin sonunda ise Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında yer alan ''üreten, geliştiren değerlerimiz, hep başımızın tacı olacaktır'' sözleri spotlaştırıldı.

        30 saniyelik spot filmlerin bir değerinde ise Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan yer aldı. Çağlayan'ın, filmde çocuklara seslenirken, ''bizim sizlerden ricamız, sürekli başımıza icat çıkarın'' demesi dikkat çekiyor.

        ÜNLÜ SANATÇILAR TANITIM FİLMLERİNDE

        TPE tarafından hazırlatılan filmler arasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra, film yıldızı Cüneyt Arkın, tiyatro sanatçısı Kenan Işık, bilardoda iki dünya rekoru sahibi Semih Saygıner, ''Bizim Evin Halleri'' ve ''Sihirli Annem'' dizileriyle tanınan ünlü oyuncu Şahap Sayılgan'ın da bulunduğu 13 adet spot film yer alıyor. Söz konusu filmler 20 saniyeden oluşuyor.

        Sinema oyuncusu Cüneyt Arkın'ın bu 20'şer saniyelik ''spot'' filmden ayrı bir de 3 dakikalık ''sempati'' filmi bulunuyor. Arkın, bu filmde bir firma tarafından ''Cüneyt Arkın'' isminin kendisinden habersiz marka olarak kullanılmasını nasıl önlediğini, eğlenceli bir dille anlatıyor. Arkın ve Saygıner'in yer aldığı filmlerdeki çarpıcı ve renkli görüntülerin izleyenlerden büyük beğeni toplaması bekleniyor.

        TPE'nin yapımcı bir firmaya hazırlattığı filmlerden 8'i ise belgesellerden oluşuyor. Bu filmlerde patent, marka, tasarım, coğrafi işaret kavramlarının tarihçesi ile günümüze kadar nasıl geldikleri anlatılıyor.

        Çocuklar için hazırlatılan 12'şer dakikalık 3 çizgi filmde, söz konusu kavramlar ve önemi çocukların anlayacağı şekilde açıklanırken, Beril Mavioğlu'nun danslarından oluşan ''modern dans ve animasyon'' filmlerinin de beğenileceği ifade ediliyor.

        TPE'nin hazırlattığı 2007 yılında Avrupa Bilim Vakfı (ESF) tarafından Avrupalı Genç Bilim İnsanı Ödülü EURYI) dahil çok sayıda ödülün de sahibi Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Hilmi Volkan Demir'in yer aldığı 4 adet ''bilgilendirme'' filmi de dikkat çekiyor.

        FİLMLER RTÜK'E GÖNDERİLECEK

        TPE, söz konusu tanıtım filmlerinin teknik olarak televizyon kanallarında gösterilmeye uygun formatta çoğaltılabilmesi için açtığı ihalede teklifleri aldı. Söz konusu ihaleye verilen teklifler yaklaşık bir ay içinde değerlendirilerek sonuçlandırılacak.

        Bu arada TPE, hazırlattığı 33 adet tanıtım filmini ulusal, bölgesel ve yerel televizyonlarda gösterilmeye uygun olup olmadığı onayını almak üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) gönderecek.

        TPE, daha sonra bu filmleri yayınlamaları istemiyle televizyon kanallarına gönderecek. Filmler kanal yöneticilerinin uygun göreceği saatlerde, Kasım sonu veya Aralık başından itibaren ulusal, bölgesel ve yerel televizyon kanallarında yayınlanmaya başlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ