Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ev fiyatları yüzde 25 oranında düştü - Makro Ekonomi Haberleri

        Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaat sektöründe yaklaşık 16 aydır bir durgunluk yaşandığını, insanların konut almak için doğru zamanı beklediklerini söyledi.

        Kimsenin parayı konuta bağlamak istememesini normal karşılamak gerektiğini ifade eden Altay, ''Ülkedeki tüm ekonomistler herkesin nakitte kalması gerektiğini söylüyor. Böyle olunca herkes elindeki parayı tutuyor. Bu piyasayı daha kötü bir krize itiyor. Herkes nakitte kalırsa kimsenin yaptığı işi paraya çevirmesi mümkün olmaz. Aslında biraz kendi kendimize ediyoruz. Bu bir kısır döngü. Reel ekonominin dengesi de bozuluyor'' diye konuştu.

        Nakitte kalınmasının piyasanın genel yapısını çok ciddi anlamda olumsuz etkilediğini bildiren Altay, şunları kaydetti:

        ''Tabii çok kahramanlık yapmadan insanların işlerine güçlerine devam etmesi lazım. Biz konut üretmeye devam etmeliyiz. Bir süre sonra daha kötü bir krizle karşılaşmamak için üretmeliyiz. Konut fiyatları geri çekilmiş durumda. Piyasa açılırsa bu fiyatların üzerine en az bir yüzde 20 oranında zam gelecektir. Konut fiyatları yüzde 20-25 oranında geriledi. Standart 3 1 daire Haziranda 110-130 bin YTL arasında alınırken, şimdi 80-100 bin YTL arasında satılıyor. Aslında, bunlar maliyetlere çok yakın rakamlar.''

        Konut satışlarında sıkıntı yaşadıklarını da bildiren Altay, ''Ürettiğinizi satamayınca yenisini üretmenin anlamı yok. Buna sermayenin yetmesi de mümkün değil. Bu yıl odamızdan vize edilen projelerin metre karesi yüzde 30 civarında düşmüş durumda. Yine 2007 yılının ilk 9 ayında 3 milyon 305 bin metre kare inşaat alanı yapılmışken, 2008'in aynı döneminde bu rakam 2 milyon 642 bine geriledi'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ