Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'MARİFED' krizi yenebilmekte - Makro Ekonomi Haberleri

        Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu'nun (MARİFED) İstanbul'da bu yıl ikincisini düzenlediği İş Geliştirme Platformu, kriz haberlerinden bunalan işadamlarına nefes aldırdı.

        Platform çerçevesinde düzenlenen fuara her sektörden firmalar katılırken, Proje Meydanı'nda birbirinden ilginç projeler görücüye çıktı.

        İş Geliştirme Platformu'nun fuar bölümüne her sektörden firma katıldı. MARİFED Genel Başkanı Ahmet Ciğer, kendi sektörüyle ilgili fuara katılmayan firmaların platformda yer almasının, platformun iş yapabilme gücünün kanıtı olduğu görüşünde. Ciğer, "Biz bu krizi Türkiye açısından fırsata çevirmek lazım diyoruz, çünkü bu Türkiye'nin krizi değil. Bunu biz çıkarmadık. Bu dünyanın krizi ve en az etkilenen biz olacağız. Bu krizde ayakta kalan firmalar ileride çok güçlenecek." diye konuşuyor. Bundan sonraki platformların çok daha geniş katılımlı ve geliştirilerek yapılacağına işaret eden Ahmet Ciğer'e göre kriz döneminde içine kapanmak yerine alternatif aramak daha önemli.

        Proje meydanı, nisan ayında gerçekleştirilen Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Toplantısı'nın (DAKİK) devamı gibi gerçekleşti. Erzurum buluşmasını, '1001 işadamı ve 101 proje' sloganıyla gerçekleştiren Doğu Anadolu İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF), zirveye de 50 projeyle katıldı. Bu katılımda projeler kadar dikkati çeken husus akademisyenlerin ilgisi ve üniversite-sanayi işbirliğine verilen önemdi. Erzurum Atatürk Üniversitesi, Üniversite Sanayi İşbirliğini Geliştirme Merkezi Başkanı Doç. Dr. Fikret Yüksel, buradaki teorik birikimin sanayiye aktarıldığını ifade ediyor. 1988 yılında kurulan merkez şimdiye kadar aktif çalışmamış. Doç. Dr. Yüksel, "Bu yapıyı aktif hale getirmek istiyorduk. MARİFED'in platformu bizim için fırsat oldu. Hazırladığımız projeler için kente gelmeyi planlayan yatırımcılara hem rektörümüz hem de büyükşehir belediye başkanı tam destek sağlama sözü verdi." ifadelerini kullanıyor.

        İstanbul'un ülkedeki önemi ve büyüklüğüne paralel, MARİFED'in iş platformu da sadece Marmara Bölgesi'ne değil, bütün Türkiye'ye hitap etti. Bölgedeki 15 işadamı derneğini temsil eden Doğu Anadolu İşadamları Dernekleri Federasyonu, 50 işadamı, 3 akademisyen ve 50 projeyle platforma adeta çıkarma yaptı. Organizasyonda, Türkiye'nin dört bir yanından gelen işadamları, küresel krize karşı işbirliği mesajı verirken, yeni işbirliklerine ve ortaklıklara zemin hazırladı.

        İşte Doğu Anadolu'dan bazı yatırım teklifleri

        Pasinler Fizik Tedavi Merkezi: İş Geliştirme Platformu çerçevesinde hazırlanan Proje Meydanı'nda Doğu Anadolulu sanayicilerin hazırladığı projeler dikkat çekti. Bunlardan biri, termal kaynaklar açısından zengin Erzurum Hasankale ya da diğer adıyla Pasinler'de kurulacak bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi. 150 yataklı merkez birçok fizik tedavi, zayıflama, kür, buhar ve çamur banyoları gibi uygulamaları ihtiva ediyor. Belediye 100 dönümlük arsayı ücretsiz veriyor. Hasta potansiyeli açısından bakıldığında ise yapılan tahminler yılda 4 bin 500 kişilik bir müşteri potansiyelini gösteriyor. Bölge Rusya ve İran'dan turistler açısından da büyük potansiyele sahip. Projenin toplam yatırım maliyeti ise 8 milyon YTL.

        Aşkale'ye alçı fabrikası: Erzurum'da sanayi ve üniversite denilince akla gelen isimlerden olan Prof. Dr. Hanifi Saraç, Proje Meydanı'na Aşkale'de kurulacak bir alçı fabrikası projesiyle katıldı. 12 milyon yeni lira sabit yatırımı olan alçı fabrikası için Aşkale'de ciddi alçı yatakları bulunuyor. Pazar ise tamamen ihracata dönük. Türk cumhuriyetleri ve komşu ülkeler ilk hedef bölgeler.

        Modern süt sığırcılığı: 15 mühendis ve 1 veteriner hekimin ortaklığı ile Erzurum'da kurulan Akademi Mühendislik, merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Köşk Köyü'nde, bölgenin yapısına uygun şekilde modern süt sığırcılığı tesisi kurmak istiyor. Veteriner Hekim Yusuf Kozkanç, "Sığır başına ortalama 25 litre süt geleneksel yöntemlerle üretimde zaten alınıyor. Biz projeye 100 baş ile başlayacağız ve 4 yılda yapılan yatırım geri dönecek." diyor. 1,2 milyon yeni lira maliyetli proje için Akademi Mühendislik Batı'dan ortak arıyor.

        Kağızman'da aşılı ceviz:Proje Meydanı'na üç çalışmasıyla katılan Karslı girişimci Adnan Bayrak, özellikle aşılı ceviz üretimi için yatırımcıları davet ediyor. Kağızman'da, teşvik kapsamındaki bin 200 dönüm Hazine arazisine 15 bin aşılı ceviz ağacı dikilecek. Ceviz hem bir sanayi ürünü hem de Türkiye'nin ithal ettiği bir ürün. Yatırım bedeli kademeli olarak 1 milyon yeni lira. Proje Meydanı'nda görücüye çıkan çalışmalar hakkında www.projemeydani.com adresinden ayrıntılı bilgi alınabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ