Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para KILIÇLAR ÇEKİLDİ! - Makro Ekonomi Haberleri

        ATV-SABAH İHALESİ AKP İLE TMSF'NİN ARASINI BOZDU

        TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün canlı yayında Uğur Dündar'a yaptığı açıklamalar AKP ile köprüleri attığını gösteriyordu. Kamu malını yüksek fiyata sattığım için cezalandırılıyorum diye konuşan Ertürk, siyasi iradenin arkasında durmadığından yakınmıştı. Ertürk'ün sözleri akıllara 1.1 milyar dolara Çalık Grubu'na satılan ATV-Sabah ihalesini getirmişti.

        Ertürk'e bugün Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'den oldukça sert bir yanıt geldi. Gedikli ''Türkiye'de bütün dikkatlerin odaklandığı ve sorumluluk sahibi herkesin azami hassasiyet göstermesi gereken bir süreçte TMSF Başkanı'nın elini taşın altından çekmesi manidardır'' derken, Ertürk'ün haddini aştığını söyledi. Gedikli'nin ''bir bürokratın medyadaki yansımasına hayran kalarak kendisini siyasi iradenin üstünde bir konumda görmesinin anlaşılabilir bir beşeri zaaf olduğunu'', ancak ''büyüklerimiz takdir etmiyor'' diyerek ve sözün ucunu açık bırakmak suretiyle, siyasi iradeyi ima yoluyla ''ilzam'' etmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulaması da Ertürk'ün açıklama ve tavırlarının uzun süredir AKP'de rahatsızlık yarattığını ortaya koyuyor.

        Gedikli'nin açıklaması şöyle:

        ''TMSF Başkanı bir kamu görevlisi sıfatı ile haddini aşmıştır. Konunun kamuoyu tarafından doğru anlaşılması için aşağıdaki sorulara bir an önce cevap vermelidir. AK Parti hükümeti döneminde çıkarılan ve kurumunuza çok önemli yetkiler veren 5020 sayılı yasa olmasaydı kaç kuruş tahsil edebilirdiniz? Eleştirdiğiniz o siyasi irade arkanızda olmasaydı hangi malı haczedebilirdiniz? 5020 sayılı yasa ile size verilen yetkinin tamamını kullandınız mı?

        Durup dururken böyle bir programa katılma ve söz konusu açıklamaları yapma gereğini neden duydunuz? Madem satışları yüksek fiyattan yapabildiniz, neden ayrıca açıklama yapma gereği duyuyorsunuz? Kamunun hakkını ve hukukunu korumakla yetkili bağımsız bir kamu kuruluşunun başkanı olarak medyanın ve kamuoyunun takdirini talep ediyor olmanız kurumun bağımsızlığı ile ne derece örtüşmektedir? Bazı satışlardan dolayı 'büyüklerinizden' takdir yerine 'eleştiri' aldığınızı iddia ettiğinize göre, diğer bazı satışlardan dolayı beklediğiniz takdiri alıp almadığınızı da açıklamanız gerekmez mi? Malum açıklamaları yapmakta bir 'beklentiniz' söz konusu mudur?''

        Gedikli, ''bir bürokratın medyadaki yansımasına hayran kalarak kendisini siyasi iradenin üstünde bir konumda görmesinin anlaşılabilir bir beşeri zaaf olduğunu'', ancak ''büyüklerimiz takdir etmiyor'' diyerek ve sözün ucunu açık bırakmak suretiyle, siyasi iradeyi ima yoluyla ''ilzam'' etmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

        ''Türkiye'de bütün dikkatlerin odaklandığı ve sorumluluk sahibi herkesin azami hassasiyet göstermesi gereken bir süreçte TMSF Başkanı'nın elini taşın altından çekmesinin manidar olduğunu'' belirten Gedikli, ayrıca kurumun bugüne kadar tahsil ettiği kalemlerde hükümetin ve siyasi iradenin hakkını teslim etmekte asgari bir nezaketi gerektirdiğini kaydetti. Gedikli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

        ''Üstelik kamu adına, kamuya ait milyarlarca YTL henüz tahsil edilmemişken siyasi irade başta olmak üzere devletine ve milletine hizmet eden bütün kamu çalışanlarını 'devlete hizmet cezasız kalmaz' gibi ucuz bir yafta ile bühtan altında bırakmak açık bir haksızlıktır.

        Suyu bulandırıp balık avlamaya çalışanların akıbeti malumdur. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Başta siyasiler ve bürokratlar olmak üzere herkes halkımız karşısında şeffaf olmak ve bu şeffaflığı muhafaza etmek durumundadır.

        Partimizin hesap vereceği merci halkımızdır. Partimiz ve hükümetimiz hakkında ileri sürülen haksız ithamları bir kez daha reddetmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu açıklamanın yapılması gereği doğmuştur.''

        İŞTE ERTÜRK'ÜN AKP İLE İPLERİ KOPARAN SÖZLERİ:

        Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk, Arena programı için Uğur Dündar ve Nedim Şener’in sorularını yanıtlarken ilginç açıklamalarda bulundu. Siyasi irade tarafından yalnız bırakıldıklarını hortumcuların, tehditlerine, tacizlerine ve şantajlarına maruz kaldıklarını anlatan Ertürk, kamu mallarını, kamu adına en yüksek fiyattan sattıkları için cezalandırdıklarını söyledi.

        "Kamu mallarını en yüksek fiyattan satarken eleştiriliyoruz. Biz pahalı satış yaptık diye eleştirilen bir kurumdan geliyoruz" diyen Ertürk’ün bu sözlerine üzerine Uğur Dündar, "Hangi satıştan söz ettiğinizi anlıyoruz ama sizi zorda bırakmamak için isim zikretmeyelim" dedi. Ertürk ise "Bizi cesaretlendirmesi gereken siyasi güç yanımızda değil, böyle bir yorum çıkarıyorum" diye konuştu. Ahmet Ertürk, kendilerine yönelik cezalandırıcı tavrın hangi kamu malının satışından dolayı yansıdığını söylemedi ama akıllara, 1 milyar 100 milyon dolara Çalık Grubu’na satılan atv-Sabah ihalesi geldi.

        Ertürk, "Umutsuzluk ve karamsarlık içinde olduklarını" dile getirirken, yine de yılmadıklarını anlattı. Ancak bu arada "Cezalandırılabilirim" diyen Ertürk, şunları da söyledi: "Ne pahasına olursa olsun kamunun bu alacaklarını tahsil edeceğiz. Büyüklerimiz bizi takdir etmese de, kamuoyunun takdiri bize yetiyor. Sokakta benimle hiç tanışıklığı olmayan, TV’lerden, gazetelerden tanıyan, gelip bütün coşkusuyla, bütün kalbiyle bana sarılan insanlar var" diye konuştu.

        ERTÜRK'ÜN SÖZLERİ ÜZERİNE CHP SORU ÖNERGESİ VERDİ

        Ertürk'ün bu sözleri CHP'yi harekete geçirdi. CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Başbakan Tayyip Erdoğan'a, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün Hazine'ye daha fazla gelir sağlamak için başvurduğu uygulamalara siyasi iktidarın destek vermemesinin gerekçesini sordu.

        Baytok, TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, Ertürk'ün, Star Tv'de yayınlanan bir programda, ''Kamu mallarını en yüksek fiyattan satarken eleştiriliyoruz. Biz 'pahalı satış yaptık' diye eleştirilen bir kurumdan geliyoruz'' dediğini, Uğur Dündar'ın bunun üzerine, ''Sözlerinizden sizi cesaretlendirmesi gereken siyasi gücün yanınızda olmadığı sonucunu çıkarıyorum'' değerlendirmesi üzerine de ''Bu yoruma aynen katılıyorum'' karşılığını verdiğini hatırlattı.

        ''Önemli konumdaki bir bürokratın, siyasi iktidarın yüksek bedelle tahsilat yaptığı için kendisini suçladığı ve arkasında durmadığını itiraf ettiğini'' ileri süren Baytok, kamu mallarının yüksek fiyatla satılmasının, hangi Bakanları rahatsız ettiğini öğrenmek istedi.

        Ahmet Ertürk'ün Hazine'ye daha fazla gelir sağlamak için başvurduğu uygulamalara, siyasi iktidarın destek vermemesinin gerekçesinin açıklanmasını talep eden Baytok, şunları kaydetti:

        ''TMSF, yüksek fiyatla hangi kamu mallarını satışa çıkarmıştır? TMSF'nin yüksek fiyatla satışa çıkardığını düşündüğünüz ihaleler arasında, damadınızın yöneticisi olduğu Çalık Grubunun satın aldığı Sabah-ATV ihalesi de var mı? TMSF yetkililerine tehdit, şantaj ve tacizde bulunan hortumcular kimlerdir? Yüksek fiyatlarla tahsilat yaptığını düşündüğünüz TMSF Başkanı'nın, bu gerekçeye dayalı olarak görevden alınması düşünülmekte mi? Eğer düşünülmekteyse bunun gerekçesi Sabah-ATV'nin satışı mı?''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ