Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gaz akışının başlaması 10 yılı bulacak - Makro Ekonomi Haberleri

        İran ile Türkiye arasında Güney Pars havzasının işletimine yönelik anlaşma imzalanırken, enerji uzmanları gazın Türkiye’de kullanıma girmesinin 10 yılı bulabileceğini öngördüler.

        Türkiye ile İran arasında doğalgaz yatırımlarını artırmayı amaçlayan imzalar dün akşam atıldı.

        Anlaşmaya göre, Türkiye, yatırım yapacağı güney pars havzasında ye alan bazı doğalgaz fazlarının işletilmesi hakkını elde edecek.

        Ancak Habertürk'te yayınlanan Para Hattı programında soruları yanıtlayan Enerji Bakanlığı eski Müsteşarı Yurdagül Yiğitgüden, dün imza edilen anlaşmanın sadece mutabakat zaptı olduğuna dikkat çekerek, nihai anlaşmanın 2009'da tamamlanması halinde, doğalgazın Türkiye’ye ulaşmasının 10 yıl alacağını söyledi.

        Yiğitgüden, “Tüm anlaşmalar imzalandıktan sonra bu gaz ne zaman gelir derseniz, en az 10 yıldır. 2009 da nihai anlaşma imzalanırsa, bu gaz en erken 2019 da Türkiye’ye gelir. Bu yüzden bu kışa faydası olması, Türkiye’nin 2012 de girmesi beklenen gaz darboğazına yetişmesi mümkün görünmüyor” dedi.

        Yurdagül'e göre, Irak, Suriye ve Türkmenistan ile yapılacak anlaşmalar Türkiye'nin enerji güvenliği için daha fazla önem taşıyor.

        Türkiye’nin uzun vadeyi düşünürken orta vadeyi de ele alması gerektiğini söyleyen Yurdagül, bu kaynakları Azerbaycan Şahdeniz yatağı ikinci fazı, Mısır gazı ve Irak’taki gaz yataklarının getirilmesi olarak sıraladı.

        Aynı programa katılan Kojenerasyon Derneği Başkanı Özkan Ağış ise, küresel durgunluk sebebiyle talepte düşüş olacağını, bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi. Ağış, “Sanayide üretimin azalmaya başladığı gözleniyor. Bunun iki büyük nedeninden birisi küresel kriz olurken, diğeri ise enerji fiyatlarının tahammül edilemez hale gelmesi. İnsanlar haliyle alternatiflere yöneldiler” dedi.

        Rusya'dan alınan gaz fiyatının Ocak ayında yüzde 20 düşebileceğini belirten Ağış, bu indirimin tüketiciye yansıtılması gerektiğini söyledi. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde, asıl sorunun elektrik üretiminde yaşanacağı uyarısında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ