Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kriz otomotiv sektörünü nasıl etkileyecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye’deki otomotiv krizini ikiye ayırarak incelmek mümkün. Üretim yapan firmalar ve distribütörler… Üretim yapan firmalardan Renault, Tofaş-Fiat, Honda, Hyundai, Ford ve Toyota’yı diğerlerine oranla daha sıkıntılı günler bekliyor. Çünkü Avrupa pazarı daraldığı gibi iç Pazar da daralıyor. Önümüzdeki aylar içinde daha da daralacağa benziyor.Daralan iç pazar, şirketlerin hem küçülmelerine hem de reklam bütçelerinin kısılmasına neden olacak. Avrupa pazarının daralması da ihracatı etkileyeceğinden yerli üretim yapan firmaları bir başka sorun daha bekliyor demektir. İç Pazar ile ihracatın düşmesi tüm dengeleri alt üst edecek şüphesiz. İşte bu projeksiyonla bakıldığında firmalar da kendilerine göre küçülme önemleri alıyorlar. Oyak Renault ve Tofaş Fiat bayram öncesi üretime ara verirken işçilerini de izne çıkartıyor. Krizden bu yana bu iki büyük firmanın ikinci büyük üretim arası olacak bu. Honda içerideki maliyetleri kısarken, üretimde bir düşüş yaşanmayacak.. Ancak City modelinin üretimi artık Türkiye’de yapılmayacak. Toyotasa da ise bir dizi önlemler alınıyor. Üretim’de yüzde 10 düşüşe gidileceği iddia ediliyor. Türkiye’de üretilen Auris modelinin ihracat rakamlarında ise ciddi düşünler yaşandığı belirtiliyor. Hyundai de ise her hangi bir kısıtlama söz konusu değil. Her şey daha önceden planladığı gibi işliyor. Sadece ticari modeli olan Transit Connent’i üreten Ford ise iç ve dış pazarda sıkıntılı günler yaşayacağa benziyor. Üretim konusunda kriz yönetimine giren fabrikada bayramda üretime ara verileceği gibi yüzde 10 oranında küçülmeye gidileceği söyleniyor.

        Yerli üreticilerin dışında distribütörlere göz atacak olursak karanlık bir tablo ile karşılaşmak mümkün. Doğuş Otomotiv’de yüzde 30 daralmaya gidilirken, önümüzdeki aylar içinde eleman çıkartılacağı ve maaşlarda indirime gidileceği konuşuluyor. Meslek’taki binadan Gebze’ye taşınacak olan Doğuş Otomotiv yine yerine küçülerek geçmiş olacak. Borusan distribütörlüğündeki BMW, Land Rover, Mini’den oluşan grupta ise bu hafta 30 kişi işten çıkartıldı. Yeni yılda da küçülmeye gidileceği belirtiliyor. Gruptaki en büyük sorun satış hedeflerinin tutmaması.

        Dünyada büyük bir krizin içinde bulunan GM’in Türkiye’ye yansıması da olacak şüphesiz. Opel, Saab ve Chevrolet markalarını bünyesinde bulunduran GM Türkiye’nin elindeki en büyük kozu, Torbalıdaki yedek parça deposu. Tabii Avrupa’daki daralma bu konudaki hedeflerin de şaşmasına neden olacak. Ancak GM Türkiye’de şu anda işten çıkartma gözükmüyor. Ayrıca Nissan, Mitsubishi, Citroen, Kia, Peugeot, Subaru, Skoda, Suzuki, Mazda, Volvo ve Mercedes gibi markaların 2009 yılında satış hedeflerinde yüzde 15-20 düşüş gözettikleri ve bütçelerini buna göre yaptıkları belirtiliyor. Türkiye’ye gelen Çinli markaları ise daha büyük bir tehlike bekliyor. Daralan iç pazarda rekabet edemeyecek olan Çinli markaların 2009 yılı içinde Türkiye’den ayrılması bekleniyor. Özellikle Çin markalı ticari araç pazarında büyük bir çöküşün yaşanacağı iddia ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ