Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Kriz Türkiye'ye henüz gelmedi" - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel krizle ilgili olarak ''Dünyayı saran bu yangın henüz Türkiye'ye gelmemiştir. Hissettiğimiz, yangının ateşi değil sıcaklığıdır. Zaman reaktif değil, proaktif olma zamanıdır'' dedi. Hisarcıklıoğlu, TOBB-ETÜ Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ''5. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası''nın açılışında yaptığı konuşmada, küresel finansal krizinin yaşandığı bu dönemde tıpkı koruyucu hekimlik gibi hastalık başlamadan, yaralar açılmadan müdahale etmek, proaktif tedbirler geliştirmek gerektiğini belirtti.

        Yeni bir dünya, yeni bir rekabet haritasının şekillendiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu yeni ekonomik ortamın, yeni politikaların uygulanmasını zorunlu kıldığını ifade etti.

        ''Bu sisi, belirsizliği dağıtacak ve dinamizmimizi, enerjimizi doğru yerlere kanalize edecek bir stratejiye, bir yol haritasına her zamankinden fazla ihtiyacımız var'' diyen Hisarcıklıoğlu, bu stratejiyi ortaya koymanın ülkenin birinci önceliği olması gerektiğini belirtti.

        Her bir bakanlığın tek tek krize karşı önlemler düşünmesi ve uygulamasının yeterli olmayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, tüm adımların daha büyük bir planın parçası şeklinde ve koordineli olarak atılmasına ihtiyaç bulunduğu ve yeni adımlar atılırken geçmişte büyük bedeller ödenerek sağlanan mali disiplin çerçevesinin zarar görmemesi gerektiğini kaydetti.

        KAMU HARCAMALARI

        Rifat Hisarcıklıoğlu, bu dönemde kamu harcamalarının bütçe açığını artırmayacak şekilde öncelik sırasına sokulmasına ve böylelikle kamu harcamalarının veriminin ve etkisinin artırılmasına ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

        Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yaklaşık 6,5 yıldır süren büyümeye yeniden ivme kazandırmak ve büyümenin bereketini artırmak için yeni bir çıpaya, yeni bir hikayeye ve yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

        KOBİ'LERE KULLANDIRILACAK KREDİ

        Rifat Hisarcıklıoğlu, Halkbank ile imzalanan kredi protokolüne ilişkin olarak da şunları söyledi:

        ''TOBB tarafından Halk Bankası'na 100 milyon YTL'lik bir kaynak mevduat şeklinde aktarılmaktadır. Halk Bankası'nın da bu kaynağa kendi içinden destek vermesi sayesinde 800 milyon YTL'si nakdi ve gayri nakdi kredi, 400 milyon doları da ihracat kredisi olmak üzere toplam 1,5 milyar YTL civarında yeni kredi imkanı KOBİ'lerimizin kullanımına sunulacak.

        Kredinin yıllık maliyeti yaklaşık yüzde 14,4 faiz ve yüzde 1,5 komisyon olmak üzere yüzde 15,9'dur ki böyle bir faiz oranı mevduatta bile bulunmamakta ve piyasadaki en düşük kredi maliyeti olmaktadır.''

        Hisarcıklıoğlu, kredilendirme ile ilgili tüm değerlendirmenin Halk Bankası tarafından yapılacağını, dolayısıyla kredilerle ilgili risk ve teminatlandırmanın Halk Bankası'na ait olacağı, TOBB'un hiçbir şekilde kredi talep eden firmalarla ilgili kredi değerlendirme ve onay mekanizmasının içinde yer almayacağı bilgisini verdi.

        TOBB'un bu alanda daha önce yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, şimdi yeni bir kredi paketini, Türkiye'nin geleceğine ve kendilerine olan güvenleri nedeniyle başladıklarını ifade etti.

        Küresel ekonomik daralma sürecinin başta sanayiciler ve ihracatçılar olmak üzere herkesi etkilemeye başladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu süreçten en az zararla çıkmak için finans kanallarının işler halde tutulması gerektiğini kaydetti.

        HALK BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI KAVCIOĞLU

        Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu da, TOBB'un daha önce de 2004-2005 yılları arasında Halk Bankası'ndan esnaf ve sanatkara kredi kullandırdığını, bu krediden yaklaşık 10 binin üzerinde KOBİ'nin yararlandığını hatırlattı.

        TOBB'un bu yıl Halk Bankası'na 100 milyon YTL kaynak aktararak bunu KOBİ'lere kullandıracağını belirten Kavcıoğlu, TOBB'un kullandıracağı kaynak Halk Bankası kaynaklarına eklendiğinde toplam 1,5 milyar YTL olmak üzere KOBİ'le bir kaynak aktarımının söz konusu olduğunu söyledi.

        Kavcıoğlu, geri dönüşlerle birlikte kullandırılacak kredinin 2 milyar YTL'nin üzerinde olacağını bildirdi. Bu kaynağın 100 milyon YTL'sinin TOBB tarafından verileceğini, 800 milyon YTL'sinin nakit ve gayri nakit, 400 milyon dolarının ihracatçıları desteklemeye yönelik banka kaynağı olduğunu anlattı.

        Kavcıoğlu, kaynağını TOBB'un karşıladığı kredinin faizlerinin, normal faizlerin binde 2 altında olduğuna da işaret etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ