Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kaygılar arttı, borsa çöktü: % 5 - Makro Ekonomi Haberleri

        Reel sektörü de etkisi altına alan küresel finansal kriz, hisse senedi fiyatlarını 4 yıl geriye götürdü. İMKB’de bugün de devam eden sert düşüşün etkisiyle yüzde 6.6 gerileyen endeks, 21 bin 929 puanla 2004 yılı seviyesine döndü. Dolar ise 1.68 YTL’ye yükselerek yeniden Merkez Bankası’nın müdahale ettiği 1.70 sınırına dayandı. Avrupa borsalarında ise kayıplar yüzde 2-3 seviyesinde. İMKB’ni dünya borsalarından daha hızlı gerilemesine neden olarak derecelendirme şirketi Standard and Poors’un ülke ve bankaların görünümünü negatife çevirmesi gösteriliyor.

        Bu arada Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in, "Türk bankacılık sektörünün zor günler bekliyor" şeklindeki uyarısı da düşüşte etkili oldu.

        Ayrıca sıkıntıya düşün hedge fonların da satışlarını sürdüğü vurgulanıyor. Özellikle yabancı pozisyonlarını yüksek olduğu hisselerde satışlar sürüyor. Lokomotif hisselere gelen yoğun satışlar da endeksin daha hızlı geri çekilmesine neden oluyor.

        KAYGILAR ARTIYOR

        Piyasalarda reel sektöre yönelik kaygılar devam ediyor. Krizin boyutu kestirilmeye çalışılırken, şirket haberleri yakından izleniyor. Belirsizlikler nedeniyle ise piyasalarda satış baskısı devam ediyor. ABD'de otomotiv sektörü temsilcileri dün Senato'ya mevcut durum ve beklentileriyle ilgili sunum yaptı. Üç büyük otomotiv şirketi General Motors (GM), Ford ve Chrysler'ın yöneticileri, ABD yönetiminden 25 milyar dolar istedi. Ancak, ABD Kongresi'nde otomotiv şirketlerinin kurtarılması konusunda gerekli kaynağın nereden sağlanacağına ilişkin Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında görüş ayrılığı devam ediyor.

        Diğer yandan dün Fed Başkanı Bernanke ve ABD Hazine Bakanı Paulson Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuştu. Bernanke, kredi piyasalarında iyileşmeye dair işaretler alındığını kaydederken, Paulson ekonomide iyileşmenin çok hızlı olmayacağını, ancak kurtarma paketlerinin katkı yapacağını söyledi.

        Yurtdışında bugün ABD'den TSİ 15:30'da TÜFE ve konut verileri gelecek. Dün açıklanan ABD ekim ayında ÜFE'si yüzde 2.8 düşüş göstermişti.

        Yurtiçinde ise bugün toplanacak TCMB’nin PPK Toplantısı'ndan çıkacak faiz kararı ve piyasaya verilecek mesajlar takip edilecek. Faizde bir değişiklik beklenmiyor.

        DOLAR 1.70 YTL SINIRINDA

        Merkez Bankası faiz toplantısının takip edildiği para piyasasında; dolar ve euro dünün üzerinde işlem gördü. Bir ara 1.68 YTL'nin üzerine çıkan dolar tekrar 1.67 YTL'ye çekildi. Tahvil-bonoda ise düşük katılımlı sıkışık seyir korunuyor. 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 22.73 seviyesinde yer alırken, 14 Nisan 2010 vadeli en aktif tahvilde faiz ise yüzde 23.49 seviyesinde.

        FAİZ YÜZDE 22'Yİ AŞTI

        İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 23 Haziran 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,12 puan artarak yüzde 22,72’ye yükseldi.Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 24,20’den kapandı. Bu kağıdın önceki kapanıştaki basit getirisi yüzde 24,07, bileşik getirisi yüzde 22,60 olmuştu. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları, saat 16.25 itibarıyla, alışta en düşük 1,6720 YTL, en yüksek 1,6740 YTL, satışta en düşük 1,6795 YTL, en yüksek 1,6820 YTL seviyesinde bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ