Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Konut satışları yüzde 50'nin altına düştü - Makro Ekonomi Haberleri

        İnşaat sektörü krizden ne kadar etkilendi? Sizde yorumlar ne yönde? Bunu konuşarak başlayalım.

        F.İ: İnşaat sektöründe daralmanın en büyük sebebi banka kredilerinin durmasından dolayı. Şu an hiçbir banka vermiyor diyebileceğimiz konumda yani konut kredisi kullandırmıyor diyebiliriz. Çok cüzi rakamlara dairenin yüzde 25’lik kısmını anca kredilendiriyorlar. Bunun haricinde kredilendirme olmuyor. Bu da inşaat sektörüne çok ciddi bir darbe vuruyor. Bunu geçebilmemiz için anca biz kendimizce bir çözüm bulduk. 12 aydan 60 aya kadar müşterilerimize kredi olanağı sunarak banka faiz oranlarında, oran vererek müşterilerimizi kredilendiriyoruz.

        Siz taksitlendiriyorsunuz?

        F.İ: Biz taksitlendirmek mecburiyetinde kalıyoruz, çünkü başka türlü satış yapma imkanımız yok. Bunu bu şekilde aşmaya çalışıyoruz ve fiyatlarımızı kar marjımızı düşürerek, alımlarımızı nakit yaparak ve daha makul daha uygun oranlarda arsa üreterek ciddi bir kampanya başlattık. Bu kampanyada da başarılı olduk, istediğimiz sesi de aldık. Bu konuda devam edeceğiz.

        İnşaat sektörü lokomotif bir sektör.Türkiye krizde mi sorusunu sorarken aslında inşaat sektörüne sormak aslında doğru olur. İnşaat sektöründen baktığınızda sizce Türkiye krizde mi ne dersiniz?

        F.İ: ben çok fazla krizde olduğuna inanmıyorum. Çünkü talep var, makul mantıklı fiyatlar olduğu takdirde talep var. Yani buna çok fazla kriz demek bence doğru olmaz.

        Öyleyse G20 zirvesi sonrası dönüşte başbakanın yaptığı açıklamaya katılıyorsunuz?

        F.İ: Aynen.

        Ama başbakanımız 2009’un ilk 6 ayında bir sıkıntı yaşayabiliriz şeklinde de uyarmış ve finans ve reel sektör sermaye enjekte etsinler diye de bir çağrıda bulunmuş. Siz sermaye enjekte ediyor musunuz? Nedir oradaki son durum?

        F.İ: Biz kendi bünyemizde zaten bu kredilendirmeyi yaptığımız için mecburen böyle bir şey yapmak durumundayız. Bunu zaten böyle finans enjekte ederek geçmek için uğraşıyoruz.

        Evet bankalar birliği başkanı ersin özince de mevcut şartlarda bankaların faizleri arttırmaması ve kredilerin geri çağrılmaması zor şeklinde yorumlamış dün konuştuğu bir toplantıda.

        F.İ:O konuda çok ciddi muzdaripiz.Yani bankaların aynen geri kredi çağırması ve konut kredilerini durdurmasından dolayı sektör çok ciddi sıkıntıda. Herkes kendine göre bir çözüm bulmak zorunda. Bankalara güvenerek şu anda konut satışına pek inanamıyorum.

        Evet satışlar ne oranda düşer acaba?

        F.İ: Satışların yüzde 50’nin altında düştüğünü ve şöyle size enteresan bir rakam da söyleyeyim. Dolar bazında fiyatlar yüzde 50 geri geldi. Yani 200 bin dolara bundan iki ay üç ay önce satılan daireyi 100 bin dolara satın alabiliyorsunuz. Bu alıcı için çok büyük bir fırsat.

        Peki bu ikinci elde mi yoksa yeni konutlarda da mı böyle?

        F.İ: Yeni konutlarda daha çok. İkinci elde o kadar çok düşme olmadı ama yeni konutlarda konut alacak kişiler iyi takip ederlerse tekrar söylüyorum, bundan evvel 200 bin dolara alabileceği bir daireyi şu an 100 bin dolara alma şansı var.

        Evet fırsat var diyorsunuz. Daha düşüş bekliyor musunuz konut fiyatlarında 2009’un ilk 6 ayında bir sıkıntı yaşayabiliriz diye başbakanımız söylüyor. Konut piyasasında yüzde 50’nin altına düştü dediniz daha da düşüş bekliyor musunuz?

        F.İ: Çok ciddi bir düşüş beklemiyorum çünkü, bir de maliyet var. Yeni yapılacak konutların zararına satılabilmesi mümkün değil. E ne olacak daha az konut yapılacak, eğer satış olmazsa, o zaman da arz talep dengesi piyasayı sağlayacak. Ama ben çok daha düşeceğini, bundan çok daha düşeceğini zannetmiyorum.

        Evet bunun faizleri değiştirmemesi yönünde bir beklenti var diyelim. Peki Fikret inan siz nasıl değerlendiriyorsunuz faizlerin yüksekliğini nasıl değerlendiriyorsunuz merkez bankasının tavrını?

        F.İ: Faizlerin yüksekliği bizi konut sektörünü direk etkileyen bir nokta. Ama önümüzdeki dönemde böyle bir faizlerin düşmeyeceği aşikar. Onun için bu alanda bu ortamda herkes kendi gemisini kurtaran kaptan pozisyonunda ilerleyeceğiz.

        Yeni projeye başlayacak mısınız?

        F.İ: 2009 yılı içerisinde başlayacağımız üç tane daha projemiz var.

        Kriz bizi durdurmayacak diyorsunuz.

        F.İ: Evet, aynen öyle.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ