Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para EKONOMİDE BÜYÜK TARTIŞMA - Makro Ekonomi Haberleri

        1.5 milyar YTL rekor kar açıklayan Akbank’ın 1000 civarında personeli işten çıkarması ekonomi çevrelerinde tepkiyle karşılandı. Büyük bir reklamveren olması nedeniyle medyada ses getirmeyen kararıyla Akbank, rahmetli Sakıp Sabancı’nın uzun yıllarda oluşturduğu ‘çalışanların babası’, ‘halk adamı’ imajını da zedeledi.

        2001 yılında Türkiye’nin en ağır şartlarda krizi hissettiği dönemde bile kurumlar son tercih olarak personel çıkarımını seçerken, Türkiye’nin en büyük iki bankasından biri olan Akbank en çok kar ettiği dönemde bankacıları kapının önüne koydu. Peki neden?

        İşte Fatih Altaylı’nın konuya ilişkin yorumu:

        "Bu kriz ayıplı hale gelmeye başladı. Ayıp nerede? Bana hergün binlerce mail geliyor. Benim kendi, internet sitemde vatandaşlardan gelen yüzlerce mail var. Şimdi burada giderek bu krizin bazıları tarafından fırsatçılığa dönüştürüldüğünü, bazılar tarafından yanlış kullanılmaya başladığını gördük. Şimdi Akbank diye bir banka. 1200 adamı işten çıkartmışlar. Sonra 1000’miş dediler ama bilmiyoruz. 1700 diyenler de var. Şimdi bende bu işten çıkarılanlar gelen yüzlerce mail var. Bir tanesi 7 aylık hamileydim kapı önüne kondum. Kış girişinde bir tane daha çocuğu varmış ben ne yapacağım diye mail atmış. 1200 kişi de ki 1000, önemli değil rakam. Önemli olan burada moralite. Şimdi Akbank daha birkaç hafta önce 9 aylık karını açıklamış. Diyor ki 9 aylık rekor kar. 1 buçuk milyar YTL kar ettik diyor. İlk 9 ay itibariyle. Bir yandan rekor kar açıklayacaksın 1 buçuk milyar YTL, üzerinden bir ay geçmeden 1200 kişinin işine son vereceksin. Şimdi şunu anlarım. Akbank sıkıntılıdır, zordadır, batmak üzeredir Allah göstermesin, o sebeple çıkartır. 1 buçuk milyar rekor kar açıklayan firma 1200 kişiyi kapının önüne koyar mı?

        Krizlerde moralite önemlidir. Şimdi ben hesaplattırdım. Hem de Akbank’tan bir kişiye hesaplattırdım. Akbank bu 1000 kişiyi çıkarmasa 100 milyon YTL bu işin Akbank’a ekstra maliyeti var. Yani 9 aylık karının on beşte biri, ne olur? Türkiye’nin en büyük iki bankasından biri 1000 kişiyi kapıya koyuyor. Şimdi Akbank’ın kulesi burada, İş Bankası’nın kulesi burada. İş Bankası’nın başı kel mi niye koymadı? Çünkü İş Bankası kurum gibi davrandı. Aman bu ülkenin taşında toprağının altında elimiz var diyor, dayanıyor. Kasıyor kendini, çıkarmıyor 1200 kişi. Akbank çıkartıyor. Akbank’ın bir kere genetik ihaneti var burada. Genetik ihanetten kastım şu, Sakıp Sabancı gibi bir adam vardı. Sakıp Sabancı, Türkiye’de herkesin sermayelerden nefret ettiği, bunları komprodor diye gördüğü, eli purolu adam diye gördüğü Türkiye’nin iliğini kemiğini sömüren adam diye gördüğü dönemde dahi Türk halkı tarafından sevilmiş, Türk halkı tarafından bağıra basılmış, cenazesi Türkiye’de hiç kimseye nasip olmamış bir törenle halkın katılımıyla kendisini hayatta görmemiş insanların gözyaşlarıyla kaldırılmış bir adam. Sakıp Sabancı bu imajı boşuna yapmadı. Halktan yana duruşuyla yaptı. Binlerce eser yaptı. Bütün Boğaz’ı gez git Sabancı polis evi, Sabancı öğretmen evi, Sabancı kız yurdu. Adam Türkiye’nin sorumluluk sahibi bir yuttaşı gibi davranarak bugüne taşındı. Şimdi Akbank’ın yaptığı Sabancı genetiğine uygun bir hareket değil. Nasıl, niye yaparsın bunu? Batmakta olan bir kurum yapar anlarım. Dersin ki çaresi yoktu. Bunları Akbank’ı eleştirmek için söylemiyorum. Akbank böyle bir hata yapmış. Ben bunu neden söylüyorum Türkiye’deki diğer kurumlara örnek olsun diye söylüyorum. Bugün dayanışma günü, şimdi kriz var diye ne yapacağız yani? Adam mı atacağız, insanları sokaklara mı salacağız? Bu krizi daha beter büyütmek, krizi daha beter körüklemek, bir işsizler ordusu yaratmaktır. Krizlerde insan dayanışır ya. Biz ülke olarak en önemli özelliğimiz bu dayanışma ruhumuz değil mi. Şimdi Akbank bunu neden yaptı. Çok net. İki tane bina var orda. İş Bankası burada Akbank burada. Burada yanlış anlaşılmasın İş Bankası’na veya herhangi bir bankaya bağlılığım yok. Herhangi bir banka da olabilir. Sonuç olarak baktığın zaman biri doğru duruş sergiliyor, biri yanlış duruş sergiliyor. Niye başka bankalar yapmıyor? Şimdi Akbank sektörün en büyük iki tanesinden bir tanesi. O yaptığı zaman diğerlerinin de yapmak için elinde koz olur. Ama o da yapmıyor. Diyorum ya bu iş moralite. Bu moraliteyi bozmamak lazım.

        Türkiye ile ilgili vahim bir tablo görüyorum ben karşımda. Vahim tablo ne? Akbank’tan 1200 adam kapının önüne koyulmuş. Bunlar ağlıyorlar, sıkıntıları var dile getirmeye çalışıyorlar. Türk medyasında kimse buna en ufak bir şekilde değinmiyor. Biz Habertürk’te haber yapıyoruz. Akbank reklam veren olunca haber yok. Şimdi bu gazeteler Hürriyet, Milliyet bu haberi uzun süre görmemekte için direniyorlar. Sonunda okur tepkisine dayanamayarak haber veriyorlar. Bu haber Hürriyet’in, Milliyet’in internet sitesinde de var. Buraya okuyuclar yorum yapıyor. Bu haberin internet sitesindeki yorumlarını kaldırdılar. Çünkü altta tepkiler var. Onu haber yapmıyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ