Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Zeytinoğlu'nda TMSF yeniden yönetime geçti - Makro Ekonomi Haberleri

        Esbank’ın eski patronu Yavuz Zeytinoğlu krizin de etkisi ile bankadan kaynaklanan borçlarını ödemekte zorlanınca şirketlerinde ikinci TMSF dönemi de başladı. TMSF, Zeytinoğlu Yatırım Holding, Eston İnşaat, Eston Yapı, Es Finansal Kiralama, Eston İnşaat Yatırım AŞ’deki şirketlerin yönetim kurullarını Yavuz Zeytinoğlu da dahil olmak üzere görevden uzaklaştırarak yerine kendi adamlarını atadı

        Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF), Zeytinoğlu Grubu’nun şirketlerinin yönetimine ikinci kez el koydu. 22 Aralık 1999 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan 5 banka arasında yer alan Esbank’tan gelen borçlarını ödemekte zorlanan Zeytinoğlu Grubu’nda ikinci TMSF dönemi de başlamış oldu.

        Zeytinoğlu Grubu ile Esbank’tan kaynaklanan borçları nedeniyle 19 Ocak 2005 tarihinde 625.8 milyon dolar nakdi, 37 milyon dolarlık da gayrinakdi ödeme yapılması konusunda protokol yapan TMSF o tarihten bu yana sadece 86.2 milyon dolarlık tahsilat yapabildi.

        2008 yılının ilk dokuz ayında tahsilat tutarı 5.9 milyon dolarla sınırlı kalırken, bu sırada patlayan ekonomik kriz de ödeme sorununu artırdı. Bunun üzerine harekete geçen TMSF yönetimi aralık 2008’de Zeytinoğlu Yatırım Holding, Eston Yapı İnşaat, Eston İnşaat Yatırım, Es Finansal Kiralama, Essu Arıtma Tesisleri ve Eston İnşaat’taki tüm yönetim kurulunu Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Zeytinoğlu da dahil sesiz sedasız görevden aldı. Ocak başında da sözkonusu şirketlere Fahrettin Özyapar, Ahmet Öz, Ziya Özdemir ve Taner Yalçın’ı atadı. Son olarak 22 Ocak’ta bu yönetim kurulu üyelerine Hasan Köroğlu ilave edilerek operasyon tamamlandı.

        40 DAİRELİ BLOKU VAR

        Söz konusu operasyondan önce TMSF, grubun Fon’a olan borçlarının tasfiyesi amacıyla Eston Yapı tarafından inşaat edilen Eston Reşitpaşa Evleri’nde bulunun 40 daireli bir bloko da 1 Temmuz 2008 tarihinde Fon adına tescil etti. Böylece İstanbul Yakuplu’da Eston Reşitpaşa Evleri’nin bir bloğu yönetimden önce TMSF’ye geçmiş oldu.

        Ödemelerde sorun vardı

        Esbank ile protokol tarihi 19.01.2005

        Protoko tutarı645.642.830 $

        Gayrinakti protokol tutarı 37.206.924

        2008 Temmuz-Eylül tahsilat tutarı 5.913.888

        30 Eylül 2008 Kümülatif tahsilat 86.257.685

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ