Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ''Kredi miktarlarında azalma var'' - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'de son 4 aydır reel sektörün bankalardan kullandığı kredi hacminde yaklaşık 14 milyar TL bir azalma vardır. İşte bu krizin var olduğunun en somut göstergesidir'' dedi.

        Hisarcıklıoğlu, Edirne Ticaret Borsasında düzenlenen, ETB ile Halkbank arasındaki kredi protokolü imza töreninde, dünyanın global bir finans krizinden geçtiğini bildirdi.

        Bankaların kullandırdığı kredi miktarlarında düşüş olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'de son 4 aydır reel sektörün bankalardan kullandığı kredi hacminde yaklaşık 14 milyar TL bir azalma vardır. İşte bu krizin var olduğunun en somut göstergesidir. Ekonominin olmazsa olmazı, vücuttaki kan gibi paradır. Vücutta kan olmazsa yaşam olmaz. Aynı şekilde de ekonomide para dolaşmazsa kriz olur'' şeklinde konuştu.

        Türkiye'deki oda ve borsaların elindeki imkanlarla üyelerine yönelik kredi verme yolunu açtığını bildiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

        ''Kanunların verdiği yetki çerçevesinde kaynaklarımızı bankalara aktararak, oradan da üyelerimize kendi yöntemleriyle ve bütün sorumluluk bankalarda olmak şartıyla ucuz maliyetli kredi verme şansını ortaya çıkardık. Bu noktada KOBİ bankası olan Halkbank'a teşekkür ediyoruz. Birçok oda ve borsa ile yaptığı anlaşma ve havuza koydukları parayla beraber 3,5 milyar TL'lik bir kaynak ortaya çıkmıştır. Yani kredi kullanımı 14 milyar TL azalırken Halkbank'la oda ve borsaların çıkardıkları kaynak 3,5 milyar TL olmuştur. Bu işin ne kadar büyük olduğunu somut olarak ortaya koymaktadır.''

        Ekonominin krizden en az etkilenmesi için böyle bir şey yaptıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ''En son noktada aylık yüzde 1, yıllık yüzde 12 faizle üyelerimizin kredi kullanımı imkanına kavuşturacağız. Mevduat faizleri bankalarda yaklaşık yüzde 14. Mevduat faizinin 14 olduğu yerde Edirne Ticaret Borsamızın Halkbank ile yaptığı anlaşma sonucu üyelerine yıllık yüzde 12 faizle kredi kullandırabilme şansı getirdi'' diye konuştu.

        Bugün finans sektörü olmadan reel sektörün olmayacağını, reel sektör olmadan da finans sektörünün olmayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ikisinin de bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı olduğunu söyledi.

        Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu da geçen yıl 17 Aralıkta yaptıkları törenle 100 milyon TL TOBB'nin, 1,5 milyar TL'de bankanın kaynağından olmak üzere Türkiye'deki ticaret ve sanayi odası ile borsa üyelerine düşük faizli kredi imkanı sunduklarını hatırlattı.

        Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

        ''Bankaların ve reel sektörün zorlandığı bir dönemde kredi şartlarını daha da kolaylaştırarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugün itibariyle dokuzuncu odamızla anlaşma yapıyoruz. 10-15 gün daha bu anlaşmaların devamını sağlayarak reel sektöre daha düşük faizle kredi kullandırmış olacağız.

        Bu gelişmelerin ülkemiz reel kesimine önemli katkı yaptığını düşünüyoruz. Toplamdaki kaynak bugün itibariyle 3,5 milyar TL'yi geçmiş durumda. Odalarımızın koyduğu kaynak da 300 milyon TL'yi geçti.

        Bugüne kadar 7 bin müşteriye ulaşmış durumdayız. Kredi için bekleyenlerle birlikte 26 bin civarında kişiye bir ay içinde ulaşmış olacağız.''

        TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı, üyelerinin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla Halkbank ile birlikte yeni bir finansman paketi hazırladıklarını bildirdi.

        Küresel ekonomik daralma sürecinin sanayici ve ihracatçıları da etkilemeye başladığını anlatan Yardımcı, bundan en az zararla kurtulmak için öncelikle finans kanallarını işler halde tutmak zorunda olduklarını kaydetti.

        Konuşmaların ardından ETB Başkanı Yardımcı ile Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Kavcıoğlu kredi protokolünü imzaladı.

        Protokol çerçevesinde borsa üyeleri 3 ay ödemesiz dönemli, 15 aya varan vadeli, yüzde 1 aylık faiz oranıyla 30 bin TL'ye kadar kredi kullanabilecek.

        Törenin sonunda ETB Başkanı Yardımcı, günün anısına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Kavcıoğlu'na ABD Başkanı Barack Obama'ya verdiği tablonun bir örneğini verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ