Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupalı turistlerin gözdesi Türkiye - Makro Ekonomi Haberleri

        ING Bank Türkiye Ekonomik Araştırmalar Grubu'nun, Türk turizm sektörüne yönelik hazırladığı araştırma raporunda, küresel krizin Türk turizmi için bir fırsat olabileceği belirtildi.

        Küresel ekonomik kriz ile birlikte tatil harcamalarında kısıntıya giden birçok Avrupa ülkesi için Türkiye'nin iyi bir alternatif olarak belirginleştiği, Türkiye'nin, yatırımlarla birlikte ilerleyen yıllarda bu ülkelerin ilk tercihi olma yolunda ilerleyebileceği kaydedildi.

        Raporda, Türkiye ekonomisinin en güçlü dinamiklerinden biri olan turizm sektörünün krize rağmen ülke ekonomisi için orta vadede daha fazla katkı yaratabileceği vurgulandı.

        Kriz öncesi tatil için ilk tercihi Türkiye olmayan Batı Avrupalı turistlerin, krizle birlikte daha ucuz bir tercih olan Türkiye'yi tercih etmeye başladıklarına dikkatin çekildiği raporda, bu turistlerin memnun kalmaları durumunda sadece kriz dönemlerinde değil, uzun vadede de Türkiye'nin rakip ülkeler arasında öne çıkabileceği ve turizm gelirlerinin daha kalıcı bir şekilde artacağı belirtildi.

        Raporda, 2009 yılının ilk altı ayında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısında ve turizm gelirlerinde düşüş olduğunun görüldüğü, buna rağmen ülkelere göre turist sayıları incelendiğinde, Rusya, Almanya, Hollanda ve Ukrayna gibi belirli ülkelerden gelen turist sayılarında düşüş olmasına karşın diğerlerinde artış gözlendiği bildirildi.

        ''YÜKSEK GELİR SEVİYESİNE SAHİP ÜLKELERDEN GELEN TURİSTTE ARTIŞ VAR''

        ING Bank Türkiye Ekonomik Araştırmalar Grubu Ekonomisti Mert Yıldız, konuya ilişkin değerledirmesinde, küresel ekonomik krizin tüm etkilerine karşın İngiltere, İtalya, Yunanistan, Fransa, Belçika, Finlandiya ve İsveç gibi yüksek gelir seviyesine sahip bazı ülkelerden Türkiye'ye gelen turist sayısında yılın ilk altı ayında bir artış olduğunu gördüklerini ifade etti.

        Yıldız, ''Yakın zamana kadar bahsi geçen ülkeler için Türkiye ilk tercih olmazken, genellikle İtalya, İspanya ve Portekiz gibi Akdeniz ülkelerinin büyük olasılıkla ülkemize oranla daha rafine bir hizmet kalitesi sunmaları nedeniyle tercih edildikleri görülüyordu. Fakat küresel krizin etkisiyle Türkiye'nin söz konusu Euro Bölgesi ülkelerine göre oldukça ucuz kalması, tasarrufa yönelen bireyler için Türkiye'nin tercih edilmesine neden oldu ve Türkiye'ye göreli bir avantaj sağladı'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ