Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Faizde 2'inci indirim dalgası Ekim'de - Makro Ekonomi Haberleri

        Özellikle bir yıl vadenin altındaki konut kredisinde faizlerin yüzde 1'in altına inmesiyle vatandaşın beklentisinin arttığını kaydeden Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, yeni indirim dalgasının ekim ayında başlayacağını öngörüyor. Zaman gazetesinin haberine göre,Kavcıoğlu, "Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 7,25'e indirmesinin ardından bankalar arasında yeni bir yarış daha başlayacaktır. Tüketici faizlerinde yılın sonuna doğru bir indirim dalgası daha olabilir. Bu da ekimin ilk haftasından başlamak üzere faizlerin maliyetinde bir miktar daha düşüş olmasını sağlar." dedi.

        Reel sektör ile bankalar arasındaki kredi tartışması devam ederken, veriler KOBİ'lerin sermayesiz bırakıldığını ortaya koydu. Eylül 2008 ile Haziran 2009 dönemleri arasında sektördeki toplam krediler 7 milyar lira artarken, KOBİ'lere aktarılan kaynak 9 milyar lira azaldı. KOBİ sayısı ise 1 milyon 619 binden 1 milyon 602 bine geriledi. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Kavcıoğlu, KOBİ kredilerinde sektörde gözle görülür bir yavaşlama meydana geldiğine dikkat çekerek, "Halkbank'ta ise tersi bir durum yaşanıyor. Dokuz aylık dönemde firmalara sağlanan kredi pazarı yüzde 10 daralırken, bizde yüzde 10,5'lik artış meydana geldi. Destek tam gaz devam ediyor." şeklinde konuştu. Özellikle Ramazan ayının çok hareketli geçtiğini dile getiren Kavcıoğlu, faizlerdeki düşüş ve iftar saatinin geç olmasıyla birlikte hem işletmelerin hem de banka şubelerinin tam kapasite ile çalıştığını söyledi.

        Halkbank'ın toplam kredileri Eylül 2008 ile Haziran 2009 dönemleri arasında 24,3 milyar liradan 28,5 milyar TL'ye yükseldi. Sektördeki KOBİ kredilerinin toplam krediler içerisindeki payı aynı dönemde yüzde 26,4'ten 21,5'e gerilerken, Halkbank'ın KOBİ kredilerinde sektördeki payı yüzde 10,7'den 14'e yükseldi. Yine aynı dönemde sektörde toplam kredilerde yaklaşık 7 milyar liralık bir artış olurken bunun 4,1 milyar lirasını Halkbank gerçekleştirdi. Genel Müdür Yardımcısı Kavcıoğlu'na göre bu veriler banka olarak her zaman reel sektörün yanında yer aldıklarının delili. Banka kaynaklarının yanı sıra yurtdışından sağlanan fonları KOBİ'lere kullandırarak uzun vade ve ödemesiz dönem fırsatı sunduklarını dile getiren Kavcıoğlu, KOBİ'lerin yatırım projeleri ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını finanse etmeyi amaçladıklarını söyledi. Bugüne kadar bin firmaya 500 milyon Euro yurtdışı kaynaklı yatırım kredisi kullandırıldığı bilgisini veren Kavcıoğlu, bu yıl sonuna kadar 380 milyon Euro ve 150 milyon dolarlık yurtdışı kaynak geleceğini açıkladı.

        Geçen yıl sonunda TOBB ile yapılan protokoller sonrasında 25 ticaret ve sanayi odası ile anlaşma yaptıklarını bildiren Kavcıoğlu, "Oda ve borsalar kendi kaynaklarından bankamıza bu kapsamda 500 milyon TL kaynak aktardı. Bu kaynakla birlikte ticaret ve sanayi odası üyelerine bankamız tarafından kullanılmak üzere toplam 3,5 milyar TL'lik kaynak ayrıldı. Bu kaynak toplam 11 bin 873 firmaya kullandırıldı. Firmalardan yaklaşık beş bini bankamızla ilk kez çalışmaya başlayan müşterilerden oluşuyor." diye konuştu. Halk Bankası'nca esnaf ve sanatkârlara kullandırılan kooperatif kredileri faizinin yüzde 50'si Hazine tarafından sübvanse ediliyor. Ayrıca, imalat ve bakım onarım alanında faaliyet gösteren KOBİ'lere kredi kullandırımlarında yüzde 5 BSMV muafiyeti sadece Halkbank tarafından uygulanıyor. 2 Eylül itibarıyla KOBİ kredilerinde faizi yüzde 16'ya indirdiklerini aktaran Kavcıoğlu, esnaf kredilerinin faizinin ise yüzde 8'e gerilediğine dikkat çekti. Kavcıoğlu'na göre bu oranlar son 40 yılın en düşük faizleri. Özellikle ticaret ve sanayi odaları üyelerine kullandırılan kredilerin geri dönüşünde herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Kavcıoğlu, "Aslında biz krizin etkisiyle bir miktar sorun yaşanacağını bekledik. Hatta 'sıkı takip edelim' dedik. Ancak herhangi bir sorun çıkmadı." dedi. Bankacılık sektörünün hizmet verdiği KOBİ sayısı 1 milyon 577 bin iken bunun 582 bini Halkbank müşterisi. Geçen yıl kredi hacminde yüzde 40 artış hedefiyle yola çıkan Halkbank'ın aktif büyüklüğü Haziran 2009 sonu itibarıyla yüzde 9 artışla 55,7 milyar liraya ulaştı. Toplam krediler ise geçen yılın sonuna göre yüzde 10,2 artış gösterdi.

        Çek ve senedin yerini 'Esnafkart' alacak

        Tarım sektörüne kullandırdıkları kredi miktarının arttığını belirten Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Kavcıoğlu, 'Mahsul Kart' ile tarımsal üreticilerinin tohum, zirai ilaç ve akaryakıt gibi her türlü nakit ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. KOBİ ve küçük esnafa yönelik 'KOBİkart' ve 'Esnafkart' projelerinden bahseden Kavcıoğlu, "Bu kartlar sayesinde hem küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimiz hem de küçük esnafın nakit sıkıntısına çözüm bulacağız. Firmaların mal alımlarında çek-senet kullanma dönemi artık bitiyor. Bizimle anlaşmalı işletmelere giderek daha rahat mal alma imkânına kavuşacaklar." dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ