Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yerli turiste indirimli tatil fırsatı - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Seyehat Acantaları Birliği (TÜRSAB) Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK)

        Başkanı Aper Maçkan, yerli turisti erken rezervasyon indiriminden yararlanmaya çağırdı.

        Maçkan, "Yerli turistler, kararlarını erken vermeleri durumunda, Akdeniz kıyılarındaki otellerde yüzde 30, diğer bölgelerde yüzde 40’a varan indirimlerle tatil yapma olanağı bulabileceklerdir" diye konuştu.

        Erken rezervasyondan yararlanmak isteyenler bir an önce tatilini nerede geçireceğine ve hangi tarihlerde tatil yapacağına karar vermesi gerektiğini belirten Maçkan, "Erken rezervasyon konusunda halkımız geçen yıldan daha bilinçli ve erken rezervasyonun ne demek olduğunu öğrendi. Bu sene daha yoğun erken rezervasyon bekliyoruz" dedi.

        Artık seyahat sigortasının yasayla zorunlu hale geldiğini de hatırlatan Maçkan, tatilcilere "Erken rezervasyon yaptıranlar indirim aldığına dair belge ve sigorta belgesini mutlaka istesin" uyarısında bulundu.

        ZOR ZAMANLARIN CAN SİMİDİ İÇ TURİZM

        Erken rezervasyonun uygun fiyata tatil olanağı sağlamasının yanında, Türkiye’deki iç turizmin ve seyahat acentelerinin da önünü açacağını anlatan Maçkan, şunları kaydetti:

        "Böylece iç turizm sadece dar zamanların can simidi olmaktan kurtulacak Türk ekonomisinin can damarı olacak. Oteller dolacak, seyahat acenteleri kazanacak vatandaş da mutlu olacak. İç turizm unutulduğunda turizmciler olumsuz etkilenirken yaşanan daralma Türk ekonomisini de mutsuz ediyor. İç turizme verilen değer Türk turizminin yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayacak.

        Buradan otelcilere sesleniyorum; iç turizme, yerli turiste, özellikle üçüncü yaş ve gençlik turizmine önem verilmeli"

        Türkiye'ye yabancı turist girişinde patlama

        Ülkeye giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.6 arttı.

        Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, şubat ayında; geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 25.6 oranında artarak 787 bin 48 kişi olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 626 bin 565 kişiydi.

        Giriş yollarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre denizyolunda yüzde 52.3, havayolunda yüzde 32.6, karayolunda yüzde 10.4, demiryolunda ise yüzde 0.6 artış görüldü.

        Ülke grupları ayrımında, geçen yılın şubat ayına göre en fazla artışa yüzde 34 ile OECD ülkeleri (diğer) ve yüzde 33.1 ile Amerika ülkeleri sahip oldu. En fazla düşüş ise yüzde 80 ile Okyanusya ülkelerinde gerçekleşti.

        Ocak-Şubat döneminde ise ülke grupları arasında en fazla artış yüzde 25 ile Bağımsız Devletler Topluluğu ve yüzde 21.6 ile Asya ülkelerinde gerçekleşti. Bu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 36.4 ile Okyanusya ülkelerinde ve yüzde 2.7 ile Amerika ülkelerinde görüldü.

        ALMAN TURİSTLER İLK SIRADA

        Milliyet ayrımına bakıldığında, giriş yapan ilk 10 ülke sıralamasında birinci sırada Almanya görüldü. Bu ülkeyi sırasıyla, Bulgaristan, Rusya Federasyonu, İran, Gürcistan, Fransa, İngiltere, Azerbaycan, Hollanda ve Yunanistan izledi. İlk 10 milliyet toplamı giriş yapan yabancıların yüzde 59.5’lik bölümünü oluşturdu.

        Çıkış yapan yabancı ziyaretçiler de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.7 arttı. Şubat ayında; geçen yılın aynı ayına göre çıkış yapan yabancı ziyaretçiler yüzde 24.7 oranında artarak 738 bin 497 kişi olarak gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yılın aynı ayında 592 bin 362 kişi olmuştu.

        Çıkış yollarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre denizyolunda yüzde 52.7, havayolunda yüzde 31, demiryolunda yüzde 12.1 ve karayolunda yüzde 10 artış oldu.

        EN BÜYÜK ARTIŞ OECD’DEN

        Ülke grupları ayrımında geçen yılın şubat ayına göre en fazla artışa yüzde 32.2 ile OECD ülkeleri (diğer) ve yüzde 32 ile Amerika ülkeleri sahip oldu. En fazla düşüş ise yüzde 50 ile Okyanusya ülkelerinde gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde ise ülke grupları arasında en fazla artış 25.6 Asya ülkeleri, ikinci sırada da yüzde 24.8 ile Bağımsız Devletler Topluluğu’nda gerçekleşti. Bu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 3.8 ile Amerika ülkeleri ve yüzde 2 ile Diğer Avrupa ülkelerinde görüldü.

        Milliyet ayrımına bakıldığında, çıkış yapan ilk 10 ülke; Almanya, Bulgaristan, Rusya Federasyonu, Gürcistan, İran, İngiltere, Fransa, Azerbaycan, Hollanda ve Yunanistan oldu. Çıkış yapan yabancı ziyaretçilerin ilk 10 milliyet toplamı yüzde 58.3 olarak gerçekleşti. (ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ