Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar için kötümser tahmin - Makro Ekonomi Haberleri

        2010 yılı başından itibaren borsada izlenecek seyrin önemli olduğuna dikkati çeken Salar, Kurban Bayramı tatiliyle beraber yıl sonuna kadar borsada verilerin değişebileceği iş günü sayısının azaldığını, buna bağlı olarak da borsada büyük değişimler beklemediklerini söyledi.

        Salar, 2009 yılının sonlarında işlem hacimlerinde bir daralma yaşanacağını belirterek, yılbaşından itibaren borsada satışların başlayabileceğini ve 2010 yılı içerisinde daha negatif bir piyasa görme olasılığının bulunduğunu bildirdi.

        ''FAİZLERDE 25 BAZ İNDİRİM ÇIKABİLİR''

        2010 yılı boyunca daha sık gündeme gelecek olan çıkış stratejileri, parasal genişleme ve faiz indirimlerinin geri alımına ilişkin zamanlamanın daha sık konuşulacağını dile getiren Salar, dolayısıyla borsalarda 2009 yılı içerisinde yaşanan düzelmenin önemli bir gerekçesi olan parasal genişlemenin 2010 yılı içerisinde daralmaya dönme olasılığının artacağını söyledi.

        Murat Salar, kurların seyrini de değerlendirerek, şunları kaydetti:

        ''Kurlarda artık IMF anlaşmasının olmayacağı yönde piyasanın fiyatlaması gerekiyor. Çünkü o noktaya geldik. Buna bağlı olarak çıkış stratejileri başladığı zaman, parasal genişlemelerin sonuna gelindiğinde Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkelerin yerel para birimlerinin değer kayıpları ne boyutta olur ona göre pozisyon almak gerekiyor. Eskiden yüksek faiz oranları Türk Lirası için bir koruma kalkanı yaratıyordu. Bugün Türk Lirası faizlerinde de hızlı bir gerileme yaşandığı için Türk Lirası kendini dalgalanmalara karşı savunamayabilir. Dışarıda hava bozarsa, içeride kurda hareketler görülebilir. Faizler yurt dışında artmaya başlar ve destek paketleri yavaş yavaş geri çekilirse bu Türk Lirasının yavaş yavaş değer kaybetmesine neden olabilir.

        Bu hafta Merkez Bankası'nın para piyasası kurulu toplantısı var. Oradan belki faizlerde 25 baz indirim çıkabilir. Ama faiz indirimlerinde sonlara yaklaştığımız düşüncesindeyim. Faizlerde bu seviyelerin altına kalıcı olarak gidebileceğimize ihtimal vermiyorum. 2009 yılı risk alanın ödüllendirildiği bir yıl oldu. 2010 yılında risk iştahının bu denli yüksek olacağına ihtimal vermiyorum. 2010 yılı yatırımcılar açısından biraz daha zor geçecek gibi gözüküyor.''

        Salar, açıklanan yüksek işsizlik rakamlarına da değinerek, bu rakamların mevsimsel işlerin sona erdiğinin bir göstergesi olduğunu ve işsizlik rakamlarında artış görülme ihtimalinin bulunduğunu ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ