Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para BTC krizini çözdü, asker yeni görev için çağırdı - Makro Ekonomi Haberleri

        Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Mavi Teknik Havacılık firmasının sahibi 48 yaşındaki Yüksel Demirel, AA muhabirine, 1985'te 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Jet Revizyon Atölyesi'nde işe başladığını belirterek, gaz türbinli motor bölümünde 22 yıl teknisyen olarak görev yaptığını kaydetti.

        Gaz türbinli kompresörlerin uçağın adeta marş motoru görevini yaptığını ifada eden Demirel, şöyle konuştu:''

        ''Kompresörler belirli bir zaman sonra arıza yapıyordu. Bu da bizi sıkıntıya sokuyordu. Gaz türbinli motorların normalde 2 bin saat çalışması gerekir. Ancak, bizim revizyonunu yaptığımız motorlar 80-100 saat çalışmanın ardından tekrar revizyona ihtiyaç duyuyordu. Bunun üstesinden gelmek için çalışmalar yaptık. Ancak, teknisyen olarak bizi muhatap almadılar. Bunun üzerine kendim bir şeyler yapmak istedim. Yüksek teknolojiden yararlanarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için Ar-Ge'ye yönelik şirket kurdum. 2006'da emekli olduktan sonra içimde uhde kalan gaz türbinli kompresörlerin çabuk arızalanmasını önleyecek bir sistem tasarlama düşüncemi hayata geçirdim. Gaz türbinli kompresörlerde bir koruma kontrol sistemi yok. Söz konusu kompresörler Hava Kuvvetleri Komutanlığının vazgeçilmez parçalarından. Gaz türbinli motorların arızalanmasına neden olan parametrelerin, çalışma limitlerini aştığında ikaz veren bir sistem geliştirdim. Bu çalışma dünya da bir ilk.''

        Demirel, bu çalışmasının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Sanayi Tezleri (SANTEZ) projesi olmaya hak kazandığını ifade ederek, ''Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor. Kompresörlere takacağım cihaz Hava Kuvvetlerine 1 milyon 120 bin dolara mal olacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı kompresörlerin yıllık bakımına ve tamirine 1 milyon dolar harcıyor. İkaz sistemiyle bu kurumumuz yıllık 1 milyon dolar tasarruf sağlayacak'' diye konuştu.

        ''BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTI SAYEMİZDE ZAMANINDA AÇILDI''

        Demirel, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın inşaatının önemli bölümlerini yapan Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ yetkililerinin 2006'da, petrol boru hattında yaşanan aksaklığı bulacak akıllı pigin (boru çapı ölçer) cihazının yapılması için kendisine müracaat ettiğini anımsatarak, bunun üzerine akıllı pigi tasarlamak için kolları sıvadığını bildirdi.

        ''Türkiye'de ilk defa yerli yapım akıllı pigin üretimini gerçekleştirdik'' diyen Demirel, şöyle devam etti:

        ''Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının deniz terminalinde bir sıkıntı oldu. Söz konusu sıkıntıyı çözmek için çalışmalar yaptılar, bulamadılar. Tekfen yetkilileri, yaklaşık 10 kilometrelik bir hatta sıkıntı olduğunu ve kendilerinin hatta alüminyum plaka saldıklarını, plakanın her defasında eğik çıktığını söylediler. 'Akıllı pig yapabilir misiniz?' dediler. Yaklaşık üç haftaya akıllı pigi yaptık. Cihazın elektronik kart dizaynını ve yazılımını hizmet alımı şeklinde gerçekleştirerek bunu tasarladık. İngiliz BP yaptığımız akıllı pigi kabul etmedi. BP yetkilileri önünde bir deneme yaptık. Denemenin ardından ikna oldular.''

        Demirel, akıllı pigi boru hattına saldıklarını 798'inci metrede bir eğim tespit ettiklerini anlatarak, ''Orada bir kazı yapıldı. Boru hattının altında bir kaya kütlesi varmış, bu yüzden bir eğim meydana gelmiş. Eğim olan yer kesildi ve onarıldı. Tekrar inceledik ve hattın açılmasında sakınca olmadığı anlaşıldı. Böylece Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı zamanında açıldı. Yoksa müteahhit firma 10 kilometrelik boru hattını tekrar yapacaktı'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ