Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ABRAMOVİÇ KKTC'DE EMLAK KRALI - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünyanın sayılı zenginlerinden Rus işadamı Roman Abramoviç Kuzey Kıbrıs'ta villa inşaatına başladı. 225 villa ve stüdyo daireden oluşan Chelsea Village projesinin yatırım tutarı 30 milyon dolar. Hedef Rus zenginler.

        13 milyar dolarlık servetiyle dünyanın sayılı zenginlerinden Rus işadamı Roman Abramoviç, yatırım portföyüne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) de ekledi. İşadamının KKTC'nin yeni gelişmekte olan Arapköy bölgesinde bir yıl önce başlattığı 30 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı tamamlanmak üzere. 225 üniteden oluşan Chelsea Village'in müşterilerinin ise Ruslar olduğu belirtiliyor.

        Geçtiğimiz hafta 112 metrelik Le Grand Blue adı verilen süper lüks yat ile Bodrum, Marmaris ve İstanbul'da tatil yapan Roman Abramoviç'in, Kuzey Kıbrıs'a ilgisi üç yıl önce başladı. Villa inşaatlarının yoğunlaştığı Arapköy Bölgesi'nde aracılar vasıtasıyla arsayı 5 milyon dolara KKTC'li bir firmadan satın alan Abramoviç, bölgede kendi futbol klübünün adından esinlenerek Chelsea Village adını verdiği projeyi geçen yıl başlattı.

        Villa ve stüdyo dairelerden oluşan projenin Abramoviç'e ait olduğu bölgede çok bilinmiyor. Abramoviç'in yaptığı villaların ağırlıklı olarak zengin Ruslar'a pazarlandığı belirtiliyor. Villaların yıl sonuna kadar tamamlanması beklenirken birçoğunun daha tamamlanmadan satıldığı da dile getiriliyor.

        İki hafta önce ziyaret etti

        Gelecekte turizm potansiyeli gördüğü KKTC ile yakından ilgilendiği belirtilen Abramoviç'in iki hafta önce KKTC'ye geldiği öğrenildi. Abramoviç'in yatırımlarını yakından izleyen bir işadamı, bir süre önce Girne merkezinde de 38 katlı bir otel yapmak için araştırma yapan işadamının bu yatırımdan şimdilik vazgeçtiğini söyledi.

        Ünlü işadamının KKTC dışında Türkiye'de ciddi yatırım planları bulunuyor. 2005 yılında yatı ile ilk kez Türkiye'ye gelen Abramoviç, Türkiye'deki ilk yatırımını Antalya'nın Kundu bölgesinde bulunan ve hala inşaatı süren İstanbul Safisa Oteli satın alarak yaptı. Rus turistlerin Antalya'ya olan yoğun ilgisi nedeniyle aldığı bu otelin inşaatı sürüyor ve lüks otelin bu yıl içinde açılması planlanıyor.

        100 dönümlük arazi üzerinde inşaatı süren İstanbul Safisa Oteli’nin inşaat alanı 50 bin metrekare büyüklüğünde. 572 odalı olarak planlanan otelin, yatak kapasitesi ise bin 258 olacak. Bölgenin en lüks otellerinden biri olacak İstanbul Safisa Oteli’nin, yüksek standartlı ve üst gelir grubu turistlere yönelik hizmet vereceği belirtiliyor.

        Türkiye'nin güney sahillerini de sürekli olarak dolaşan ve birçok otel yatırımı ile ilgilenen Abramoviç'in, bu yıl içinde Marmaris'te 15 yıldır inşaat halinde duran Keyland Oteli satın aldığı da basında yeraldı. Halis Toprak'ın Londra'daki malikanesini 93 milyon dolara satın alan Rus işadamı Abramoviç'in yine Toprak'ın Kuşadası'nda bulunan 83 dönümlük arazisi ile de yakından ilgilendiği biliniyor. Ünlü işadamının bu arazi için 350 milyon doları gözden çıkardığı konuşulan Abramoviç'in aynı zamanda İstanbul Boğazı'nda da kendisine bir yalı baktığı belirtiliyor.

        Türkiye ilgisi hız kesmiyor

        * 2005 sonunda Antalya'nın Kundu bölgesindeki İstanbul Safisa Oteli aldı.

        * Halis Toprak'ın Londra'daki malikanesini 93 milyon dolara satın aldı.

        * Toprak'ın Kuşadası'nda bulunan 83 dönümlük arazisi ile de yakından ilgileniyor.

        * Kendisi için boğazda yalı arıyor.

        * Marmaris'te 15 yıldır inşaat halinde duran Keyland Oteli ile ilgileniyor.

        * 250 bin euroluk 5'inci yatını da Türkiye'den sipariş etti.

        41 yaşında 13 milyar dolar serveti var

        Henüz 41 yaşında olmasına rağmen dünyanın en zengin işadamları arasında bulunan Rus işadamı Roman Abramoviç'in kişisel serveti bugün 13.3 milyar dolar olarak biliniyor. Rusya'da Yeltsin döneminde başlatılan özelleştirme dönemi sonrasında ticaret hayatına atılan ve o zamanlar "Kremlin'in yeni Rasputin'i" diye nitelenen Boris Berezovski ile tanışmasıyla hayatı değişen Abramoviç, 24 Ekim 1966'da Saratov'da dünyaya geldi.

        Ticarete oyuncak üretimi ve satışıyla başlayan Abramoviç'in gözü ise petrol ticaretindeydi. Bu konuda da ilk adımı Batı Sibirya'daki Omsk rafinerisinin ürünlerini pazarlayarak attı. 1992'de Berezovski ile tanıştı. Milyarder işadamı Berezovski onu önce Sibneft'in Moskova temsilciliğine getirdi, ardından yönetim kuruluna soktu. Ortak yatırımları iki işadamını Rusya'nın ikinci büyük petrol grubu haline getirdi.

        Rusya Devlet Başkanı Putin bir süre sonra Berezovski hakkında sahtekarlıktan, vergi kaçakçılığına, kamu malını yağmalamaktan, dolandırıcılığa kadar bir dizi iddiayla soruşturma açtırdı. Berezovski Londra'ya kaçtı. Hala orada yaşıyor. Berevzovski ülkeyi terk etmeden önce Sibneft ve ORT'deki hisselerini güvenilir dostu ve ortağı Abramoviç'e devretti. O da ilk iş olarak ORT'yi devlete sattı.

        Daha sonra Abramoviç'in ilgi alanına futbol girdi. İngiliz Futbol Klübü Chelsea'yı 300 milyon dolar ödeyerek satın alan Abramoviç, takımı baştan aşağı yeniledi. Bugün Londra'da yaşayan Abramoviç'in servetini ve yaşamını yakından izleyen Forbes Dergisi onu dünyanın en çok para harcayan zengini ilan etti. Abramoviç, yılda 700 milyon dolar harcıyor. Şu anda 4 yatı olan Abramoviç, sadece bunların bakımı için yılda 23 milyon euro harcıyor. Rus işadamının ayrıca Boeing-767 jeti, Boeing 737'si ve iki helikopteri var. İşadamının gayrimenkullerinin tam sayısını bilen yok.

        REFERANS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ