Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Açlık sınırı rakamları tutmadı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Açlık ve yoksulluk sınırının tespitinde uygulanan yöntemler, tüketim kalıpları, fiyat değişimleri ve kalori değerlerinin farklılık gösterdiğine işaret edilen raporda, Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan çalışmada, bir kamu çalışanı için açlık sınırı tutarının Temmuz ayı itibariyle 862 YTL, asgari geçim sınırının bin 135 YTL olarak hesaplandığı, Memur-Sen tarafından Gazi Üniversitesi'ne yaptırılan çalışmada da bir kamu çalışanı için açlık sınırı tutarının Temmuz ayı itibariyle 796, asgari geçim sınırının ise bin 146 YTL olduğu ifade edildi.

        Raporda, TÜİK'in Dünya Bankası tarafından benimsenen metodolojiye dayanarak yaptığı çalışmada '4 kişilik bir ailenin 2007 yılı tahmini değerlere göre açlık sınırını 222 YTL, yoksulluk sınırını ise 570 YTL olarak hesapladığı' bildirildi. Raporda, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen temsilcilerinin, TÜİK tarafından ortaya konulan istatistiki sonuçların 'kamu çalışanları için bir gösterge niteliğini taşımadığını' ifade ettikleri kaydedildi.

        KONFEDERASYONLARIN SENDİKA ÖDENEĞİ TALEPLERİ

        Memur-Sen halen 5 YTL olan sendika ödeneğinin 20 YTL'ye, Türkiye Kamu-Sen ise 35 YTL çıkarılmasını istediği belirtilen raporda, Ocak ayından itibaren sendika ödeneğinin 20 YTL'ye çıkarılmasının maliyetinin 142 milyon YTL, 35 YTL'ye çıkarılmasının maliyetinin ise 285 milyon YTL olduğu ifade edildi.

        Raporda, 4/C kapsamındaki personelin memur yapılmasının bütçeye maliyetinin de 155 milyon YTL olduğu kaydedildi. Komisyon raporunda, konfederasyonlarının bazı talepleri ve buna ilişkin maliyetler şöyle hesaplandı: -Kira yardımının 2008 yılının ilk 6 ayında 25 YTL, ikinci 6 ay için 35 YTL olmasının maliyeti 515 milyon YTL. -Ayni olarak yapılan gıda ve giyim yardımının nakdi olarak yapılmasının maliyeti 485 milyon YTL. -22000 gösterge rakamı üzerinden evlenme yardımı verilmesinin maliyeti 30 milyon YTL. -2500 olan doğum gösterge yardımının 5 bine çıkarılmasının maliyeti 4 milyon YTL. -9500 gösterge baz alınmak suretiyle yapılan ölüm yardımı göstergesinin 25 bine çıkarılmasının maliyeti 12 milyon YTL. -22000 gösterge rakamı üzerinden evlenme yardımı verilmesinin maliyeti yaklaşık 30 milyon YTL. -İkiden fazla çocuğa da aile yardımı ödenmesinin yaklaşık maliyeti 88 milyon YTL.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ