Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Hızlı trene beş yılda 5 milyar dolar harcanacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Yapılan planlamaya göre temeli atılan Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya arasındaki güzergahı; Ankara-İzmir, Ankara-Sivas, Ankara-Kayseri, Ankara-Afyon ve Bursa-Osmaneli takip edecek. Devlet Demiryolları, uygulama projesini tamamladığı bu hatları faaliyete geçirmek için yaklaşık 4,8 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç duyuyor. TCDD yönetimi, söz konusu tutarı, özelleştirmeye çıktığı limanlardan elde edeceği gelirlerden karşılamayı planlıyor. Demiryolları, liman satışlarından yaklaşık 4 milyar dolar bekliyor. Mersin limanı dışında İzmir, Derince, Bandırma ve Samsun Limanları özelleştirilmek için sırada bekliyor. TCDD, eksik kalan kısmı da bütçesinden karşılayacak.

        Bu arada 50 yıldır ihmal edilen demiryollarının rehabilitasyonu için sürekli bir kaynak sağlamak için de alternatif kaynak arayışı sürdürülüyor. Bu çerçevede umut bağlanan en büyük proje ise 2009'da hayata geçmesi düşünülen Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya arası hızlı tren hatlarının işletme hakkı devri ile özelleştirilmesi. Buradan elde edilecek gelirle Eskişehir-Antalya, Konya-Karaman-Mersin, Isparta-Antalya ve Bodrum-İzmir arası hızlı trenle tanıştırılacak. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Yaptırdığımız anketlere göre, hızlı trene büyük bir talep var. Yolcu potansiyeli oldukça yüksek. Ankara-İstanbul arasındaki fiyatı, otobüs fiyatlarının yüzde 50 üzerinde olsa bile gelen talebi karşılamakta zorlanacağız. Biletleri, otobüsten yüzde 200 ve üzeri pahalı satmamız halinde de trende tek bir boş koltuk kalmıyor." ifadelerini kullandı.

        TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının bu yıl sonunda tamamlanacağını belirtirken, yol üzerinde yapılan deneme seferlerinde 165 kilometre hıza ulaşıldığını açıkladı. Hızlı tren çalışmalarında artık dünyanın gerisinde kalamayacaklarını belirten Karaman, "Önümüzdeki 5 yıl içinde 2 bin 480 kilometre hızlı tren hattı yapılacak. Avrupa Birliği bir karar aldı ve üyelerine '2020'ye kadar, büyük şehirleri hızlı trenle birbirine bağlayın' dedi. Dünyada hızlı trene sahip 8 ülkeden biri olan Türkiye de bu kervanda artık geri kalmayacak. Önceliği büyük şehirlere vereceğiz. Ankara-İstanbul'a başladık, Ankara-Eskişehir arası bu yıl bitiyor. Ankara-Sivas, Ankara-İzmir ve Ankara-Konya'da da çalışmalar sürüyor." bilgisini verdi.

        Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ