Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Zam haberlerinden bunalanlara.. - Makro Ekonomi Haberleri

        Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 1 Ocak salı gününden itibaren, lokanta, kebapçı, ayaküstü yemek yenilen yerler, pastane, kafeterya, kıraathane, otel, motel, pansiyon, tatil köyleri ve ''her şey dahil'' fiyat uygulanan konaklama yerlerinde, sade, meyveli ve kolalı gazozlarda KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e ineceğini hatırlatarak, tüketicileri ve esnafı uyardı.

        Esnafa ''indirimi fiyatlara yansıtmaları'' çağrısında bulunan Aygün, ''Devlet, KDV gelirinin yüzde 10'undan, vatandaş lehine vazgeçiyor. Esnafın bu indirimden dolayı bir kuruş bile zararı olmayacak. Kimse indirim öncesi bindirim yaparak tüketiciyi kandırmasın'' dedi.

        İNDİRMEYENİ ŞİKAYET EDİN

        Tüketicilere de, yeni fiyatları KDV indiriminden önceki fiyatlarla kıyaslamalarını ve indirimi fiyatlarına yansıtmayanlardan hesap sormalarını isteyen Aygün, ''Tüketicinin, yılbaşından önce lokantada örneğin KDV dahil 118 YTL ödediği yemeğe, 1 Ocak'tan itibaren 108 YTL ödemesi gerekiyor. Tüketiciler, indirimi yansıtmayan esnafı bize ya da bağlı oldukları odalara bildirsin'' diye konuştu.

        Ankara Ticaret Odası Disiplin Kurulu'nun, tüketicinin haklarını korumak üzere çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan Aygün, esnafın olduğu kadar tüketicilerin de yanında olduklarını kaydetti. KDV indiriminden önce fiyatlarına yüzde 10 zam yapan fırsatçıların çıkabileceğine dikkati çeken Aygün, tüketicilerden, bunları mutlaka ATO'ya ve ilgili kuruluşlara bildirmelerini istedi.

        KARAR 30 MAYIS'TA ALINDI

        Bakanlar Kurulu'nun indirime ilişkin kararnamesinin 30 Mayıs 2007'de Resmi Gazete'de yayımlandığını kaydeden Aygün, ''Esnaf ve tüccar, hazırlıksız yakalandık mazeretinin arkasına sığınmasın. İndirim kararı 7 ay önce alındı. Herkes hesabını kitabını indirime göre yapsın'' dedi.

        Türkiye'de turizm sektörü temsilcilerinin rakip ülkelerle eşit koşullarda rekabet edemediklerinden yakınarak KDV indirimi istediklerini hatırlatan Aygün ''Turizmde rakip ülkelerde KDV yüzde 7-8 arasında değişiyordu. Artık bizim turizm sektörümüz de diğer ülkelerle eşit hale geldi. KDV indirimi sektör için bir fırsattır. Bu fırsat, fiyatları düşürüp kaliteyi artırmak için kullanılmalıdır'' diye konuştu. Aygün, turizm sektöründe yapılan indirimin devlete maliyetinin yaklaşık 900 milyon YTL olarak hesaplandığını da belirterek, ''KDV'deki bu düşüş, daha fazla turist ve daha fazla müşteri memnuniyeti olarak yansıyacaktır'' dedi.

        Tüketicilere, fiş alarak, KDV indirimi nedeniyle belirli bir gelirden mahrum kalacak mali sistemi desteklemeleri çağrısında da bulunan Aygün, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin de kayıtdışılık olduğunu ve buna gerekçe olarak vergilerin yüksekliğinin gösterildiğini anlattı. Aygün, KDV indirimlerinin kayıtdışılığı azaltmada etkisi olacağını ümit ettiğini kaydetti.

        İNDİRİM NELERİ KAPSIYOR?

        30 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2007/12143 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre, 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e inecek olan mal ve hizmetler şöyle:

        ''-Kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri

        dahil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Bu gibi yerlerde verilen hizmetlerin, alkollü içeceklere isabet eden kısmı yüzde 18 oranında vergilendirilecek. Örneğin içkili lokantada verilen hizmetlerde, alkollü içki bedeli fatura ya da fişte ayrıca gösterilip yüzde 18 KDV hesaplanacak. Diğer yiyecek, içecek ve servis hizmetleri için yüzde 8 KDV hesaplanacak.

        - Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.

        - Konaklama tesislerinde, geceleme hizmetinin dışında ayrıca yemek, eğlence, spor, ütü, kuru temizleme gibi hizmetlerin verilmesi ve bu hizmetlerin ayrıca faturalandırılması durumunda, KDV oranı bu hizmetler için yüzde 18 olarak uygulanacak.

        - Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane gibi yerlerde verilen hizmetlerde, herhangi bir oran indirimi yapılmadığından, buralarda yüzde 18 KDV oranı uygulanmaya devam edilecek.

        Yine 1 Haziran 2007 tarihinden itibaren bazı gıda maddelerinin yüzde 18 olan KDV'si de yüzde 8'e indirilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ