Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İş aramayana yardım yok! - Makro Ekonomi Haberleri

        İşsizlikle mücadele için eylem planı hazırlayan ekonomi yönetimi, işsizliği artıran etkenleri de araştırdı. Yapılan araştırmada, Türkiye’deki işsizliği, küresel kriz ve işten çıkarmalar gibi klasik nedenlerin dışında, devlet yardımlarının da körüklediği belirlendi. Yardımlar nedeniyle bazı kişilerin çalışmayı bırakmasının tespit edilmesi üzerine, bu yardımlardan faydalanan kişiler mercek altına alındı.

        YARDIM ALMAK İÇİN İŞTEN ÇIKMIŞ

        Türkiye’de son dönemde tartışma konusu olan işsizlik rakamlarının, çok yüksek çıkmasında ekonomik nedenlerin dışında, vatandaşların kötü niyetli tutumlarında etkili olduğu belirlendi. Bir süredir işsizliğin nedenlerini araştıran ekonomi yönetimi çok ilginç sonuçlarla karşılaştı. Buna göre, işsizliğin artmasında, küresel kriz nedeniyle işten çıkarmalar etkili oluyor. Ancak bunun dışında, bazı işverenlerin ve bazı uyanık vatandaşların “usulsüz işlemleri” de işsizlik rakamlarının yüksek çıkmasında etkili oluyor. Yapılan araştırma, bazı çalışan vatandaşların, devletin çeşitli adlar altında yaptığı yardımlardan yararlanmak için “işten çıktığı” belirlendi. Yine devletten yardım alan bazı vatandaşların da, iş aramayı tamamen bıraktığı ve yaşamanı yardımlarla sürdürdüğü belirlendi.

        Bu tespitler, İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun kayıtları ile devletin yardım alan kişilerinin sorgulanması sonuçu yapıldı. Devletten düzenli olarak yardım alan vatandaşların, iş arama eğilimleri araştırıldı. Yapılan karşılaştırmada, devletten düzenli olarak yardım alan 18-45 yaş aralığındaki kişilerin büyük kısmının İş Kurumu’nda kaydı bile olmadığı belirlendi. Yardım alan kişilerin bir kısmının da, bulunan işlere gitmediği, bulunan işe başlayan kişilerin de bir süre sonra işten çıktıkları saptandı. Bu durum, devlet yardımları konusunda bazı tedbirlerin alınmasını gündeme getirdi. Bu çerçevede, devletten yardım alan kişiler, istihdam kayıtları ile karşılaştırılarak, yardım alan kişilerin durumları, iş arama eğilimleri sürekli izleniyor. İş aramayan veya bulunan işlerde çalışmayan kişilerin yardımları kademeli olarak kesilmesi planlanıyor.

        Yargıtay: İş bulmak için verilen para geri ödenmez

        Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, iş bulma vaadiyle aracıya verilen paranın yasal olmadığına ve hukuken ‘yok hükmünde’ sayıldığına işaret ederek, aracıya verdiği parayı işe giremediği için geri isteyen kişi lehine karar veren yerel mahkeme kararını bozdu. Yargıtay paranın geri ödenemeyeceğine hükmetti.

        10 MİLYON KİŞİ YARDIMLA GEÇİNİYOR

        Türkiye’de yaklaşık 10 milyona yakın kişinin hayatını devletin yaptığı yardımlarla sürdürdüğü bildirildi. 2008 yılı verilerine göre, 2 milyon 112 bin aile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan, yakacak, barınma gibi yardımlardan faydalanıyor. Ayrıca 150 bin kişi de sıcak yemek ve gıda yardımı alıyor. Yetkililer, 2008 yılı itibariyle yaklaşık 10 milyon kişiye devlet yardımı sağlandığını kaydettiler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ