Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Patronlardan iki saldırıya sert tepki! - Makro Ekonomi Haberleri

        TÜSİAD'dan her iki saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

        ''Bugün iki acı olay ile güne başladık. Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Deniz Üs Komutanlığına bağlı ikmal birliğine yönelik terörist saldırı nedeniyle derin üzüntü duyuyoruz. TÜSİAD olarak, son günlerde giderek yaygınlığı ve sıklığı artan terör saldırıları nedeniyle kaygı duymaktayız. Hepimizin içini yakan terör sorunu konusunda somut ilerleme beklentimizi yinelemek isteriz. Saldırıda hayatını kaybeden şehitlerimize Tanrıdan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralı askerlerimize acil şifa dileriz.

        Öte yandan, Gazze halkına insani yardım amacıyla yola çıkan bir yardım konvoyuna İsrail ordusunun uluslararası sulardaki kanlı askeri müdahalesi, insanlık tarihine, sivil bir inisiyatife karşı orantısız ve kontrolsüz askeri güç kullanımının en trajik örneklerinden biri olarak kaydedilmiş bulunmaktadır. Gerekçe ne olursa olsun, barışçı faaliyetlerde bulunmayı arzu eden sivil bir güce karşı bu tür hareketlerin kabulü mümkün değildir. Yaşatılan bu insanlık trajedisini şiddetle kınar, hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz.''

        Açıklamada, sorumluların uluslararası hukuka hesap vermesi gerektiği belirtilerek, uluslararası camiayı ve özellikle Birleşmiş Milletleri (BM) evrensel insani değerler ve insan hakları bağlamındaki misyonlarına uygun bir şekilde konuyla ilgili olarak ivedilikle tepki vermeye davet ettikleri kaydedildi.

        TOBB: SALDIRI ULUSLARARASI TOPLUMA KARŞI YAPILDI

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısının uluslararası hukuk ihlal edilerek uluslararası topluma karşı gerçekleştirildiğini, dolayısıyla saldırıya tüm dünyanın birlikte tepki vermesi gerektiğini belirtti.

        Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail tarafından insani yardım konvoyuna yapılan saldırıyı kınadı.

        İsrail devleti tarafından yardım gemilerine düzenlenen saldırının, açık denizde ''devlet korsanlığı'' olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, saldırının, uluslararası hukuk ihlal edilerek, uluslararası topluma karşı gerçekleştirildiğini, dolayısıyla saldırıya tüm dünyanın birlikte tepki vermesi gerektiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

        ''Saldırı vesilesiyle, dünya kamuoyunun ve Birleşmiş Milletler'in dikkatini Gazze'ye uygulanmakta olan bu insanlık dışı ambargonun artık kaldırılması gerektiği gerçeğine çekiyoruz.

        Hükümetimizin bu yolda sürdürdüğü çalışmaları artırarak devam ettirmesi gerektiğine inanıyoruz.

        İsrail iş dünyasını da Gazze'de yaşanmakta olan bu insanlık dramına karşı tutum almaya çağırıyoruz.''

        Vatandaşlara da tepkilerini itidalle sergilemeleri çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, ''Vatandaşlarımızdan, haklı konumumuzu zayıflatabilecek eylemlere karşı dikkatli olmalarını bekliyoruz'' dedi.

        CENİN SANAYİ BÖLGESİ'NİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ

        Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak 2005 yılından bu yana ''Barış İçin Sanayi Projesi'' adı altında Filistin'de özel sektörün gelişmesi, istihdamın artırılması ve halkın refah seviyesinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı.

        TOBB Başkanı, bu çerçevede Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Sanayi Bölgesi'nin geliştirilmesi ve işletilmesi projesindeki durumu son gelişmelerden sonra Dışişleri Bakanlığı ve Filistin Hükümetiyle değerlendireceklerini ve önümüzdeki dönemde nasıl bir yol haritası izleyeceklerine dair karar vereceklerini kaydetti.

        Hisarcıklıoğlu, TOBB camiası adına saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ