Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Çipli pasaport dönemi başladı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Vatandaşlar, çipli pasaport için Emniyet Pasaport şubeleri ile konsolosluklardan başvuru yapabilecek. Kişiye ait bilgilerin yer aldığı çipli pasaportlar bundan böyle vatandaşların adreslerine teslim edilecek.

        Kişiye ve kurumlara büyük kolaylık sağlaması planlanan çipli pasaportlar, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü tarafından basına tanıtıldı. Yeni pasaportların son sayfasının içinde çip, ilk sayfasında barkot var. Yapılan değişikliğe göre pasaportlar, 'umuma mahsus', 'hususi' ve 'hizmet' olmak üzere 3 bölüme ayrıldı. Mavi pasaportlar yine mavi renkli olarak kaldı. Bordo renkli olan diplomatik pasaportların rengi ise siyah olarak değiştirildi. Diğer pasaportların renkleri ise aynı kaldı. Lacivert yerine bordo olan çipli pasaportların kullanım süresi ise 10 yıl. Vatandaşların ellerinde bulunan eski pasaportlar ise 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilecek.

        Yeni çipli pasaportlarda herhangi bir fiyat değişikliği bulunmuyor. Daha önce pasaport cüzdan defter bedelleri ve harçlar pasaport şubeden tahsil ediliyordu. Şimdi ise Maliye Bakanlığı'nın anlaşmaları bankalarında tahsil edilecek.

        Lacivert yerine bordo olan çipli pasaportların kullanım süresi ise 10 yıl. Vatandaşların ellerinde bulunan eski pasaportlar ise 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilecek.

        Elinde halen geçerli lacivert pasaport bulunanlar da çipli pasaport için başvuruda bulunabilecek.

        Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürü Hasan Akgün, çipli pasaportların hem vatandaşın hem de polisin işini daha da kolaylaştıracağını söyledi.

        Çipli pasaportların müracaatlarının şubelerden alınacağını belirten Akgün, "Yeni pasaportlar, eski pasaportların yenilendiği veya çıkartıldığı ücrete yenilenip, çıkartılabilecek. Yeni pasaportları üç gün içinde adrese teslim edilecek. Çipli pasaportlar bugünden itibaren alınabilecek." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ