Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Kim gelirse gelsin bu projeyi durduramaz" - Makro Ekonomi Haberleri

        Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ''Kim gelirse gelsin demiryollarındaki bu büyük projeyi durduramaz. Çünkü artık hızlı tren yol aldı, gidiyor. Eskişehir'i geçti, İstanbul'a, Konya'ya, Sivas'a doğru gidiyor, Erzincan'a, Kars'a doğru gidecek'' dedi.

        Altınpark Fuar Merkezi'nde düzenlenen ''Eurasia Rail Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı'' törenle açıldı. Binali Yıldırım, buradaki konuşmasında, Eurasia Rail Fuarı'na 20 ülkeden yaklaşık 120 firma ve kuruluşun katıldığını belirterek, ilk kez düzenlenen fuara bu kadar katılım olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Küresel ekonomik krizin sektörü bir miktar etkilediğini, ancak bu durumun kısa sürede aşıldığını anlatan Yıldırım, ''Demiryollarına yatırım yapmanın geleceğe yatırım yapmak'' olduğunu kaydetti. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'de 1950-2000 yılları arasında demiryolu yapımı kalmamıştı, unutulmuştu. Demiryolları yarım asırda yok olma aşamasına geldi. Biz istiklalimizi demiryolları ile kazandık. Demiryolları Türkiye için sadece bir taşıma aracı değil, bir kültürdür, bağımsızlık sembolüdür, kalkınmanın, refahın adıdır. Demiryollarına önümüzdeki 10 yılda en az 50 milyar lira yatırım yapacağız. Bunların bir kısmı şu anda yapılan, bir kısmı sırasını bekleyen projeler.''

        YOLCU PAYI YÜZDE 20'YE ULAŞACAK

        Türkiye'deki demiryollarının yüzde 90'ının sinyalsiz ve tek hat olduğunu ifade eden Yıldırım, bu durumu ''çağ dışı bir tablo'' olarak nitelendirdi. Demiryolu hatlarının tümünün sinyalizasyonunun yapılması ve çift hat olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, 12-15 yıl içinde 11 bin kilometre yeni hat yapıp demiryollarındaki yolcu taşıma payını yüzde 20'nin üzerine çıkaracaklarını belirtti. Türkiye'de artık herkesin demiryollarına yönelik ümidi olduğunu dile getiren Yıldırım, bu durumun oluşmasında hizmete girdiği yaklaşık 2 yılda 3 milyon yolcu taşıyan Eskişehir-Ankara arasındaki Yüksek Hızlı Tren'in önemli katkısı olduğunu anlattı. Yıldırım, ''Demiryollarını ayağa kaldırmaya azmettik, karar verdik, bu yoldan artık bizi kimse döndüremez. Kim gelirse gelsin demiryollarındaki bu kalkınma hamlesini, bu büyük projeyi durduramaz. Çünkü artık hızlı tren yol aldı, gidiyor. Eskişehir'i geçti, İstanbul'a doğru, Konya'ya, Sivas'a doğru gidiyor, Erzincan, Kars'a doğru gidecek'' diye konuştu.

        DEMİRYOLU ÖZEL SEKTÖRÜN İLGİ ALANINDA

        TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'nin demiryollarındaki çalışmalarına 50 yıllık ihmalin ardından hız verdiğini, Türkiye'de demiryoluna bugün verilen önemin, yatırım programında da görülebileceğini söyledi. Sektörüne yönelik çalışmaları sıralayan Karaman, ''Bu yatırımlar sonucu demiryolu, özel sektörün de ilgi alanına girdi'' diye konuştu. Demiryolu sektöründe pek çok parçanın yerli üretiminin yapıldığını anlatan Karaman, 2023 yılına kadar 10 bin kilometre hızlı tren, 4 bin kilometre de konvansiyonel hat inşa etmeyi hedeflediklerini kaydetti. Bu hedefin demiryolu sektörünün gelişmesine de katkı sağlayacağına dikkati çeken Karaman, bugün açılışı yapılan fuarla raylı sistemlerin Türkiye'deki yolunun daha çok açılacağına işaret etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ