Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kamuda yüksek maaş farkına neşter! - Makro Ekonomi Haberleri

        Önceliği finans sektörüne veren hükümet, bankacılık faaliyeti yürüten kuruluşlar arasındaki maaş uçurumuna neşter vurmaya hazırlanıyor.

        Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yürütülen çalışma ile öncelik Türkiye Kalkınma Bankası, İller Bankası ve Eximbank'a verilecek. Zaman'ın haberine göre bu üç kuruluşta çalışan personel ve üst düzey bürokratların maaşlarında düzeltme yapılacak. Finans sektöründeki yüksek maaşlar göz önünde bulundurularak bu üç bankanın maaş ortalaması Ziraat Bankası ve Halkbank'a göre yeniden belirlenecek. Düzenleme hakkında bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi henüz başlangıç aşamasında olan çalışmanın sürdüğünü belirterek Kalkınma Bankası, İller Bankası ve Eximbank çalışanlarının maaşlarının piyasa seviyesine yaklaştırılması üzerinde durulduğunu kaydetti.

        Ziraat Bankası'nın uzman ve yönetici maaşlarının yeni oranlarda belirleyici olacağını aktaran aynı yetkili, seçimler sonrasında hız verilecek çalışmanın yıl sonuna kadar yetiştirilmesinin planlandığını söyledi. Ziraat Bankası'nda işe yeni başlayan bir uzmanın maaşı ortalama 2 bin lirayı bulurken, daire başkanının maaşı ise 6 bin lira civarında. Aynı rakamın Halkbank ve Vakıfbank'ta daha yüksek olduğu belirtiliyor.

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da geçen yıl kamunun finans ayağındaki gelirleri mercek altına almıştı. Kamu bankalarının üst yöneticilerinin gelirlerini kontrol etmek isteyen Babacan, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyelerinin maaş bordrolarını talep etmişti. Bu kapsamda Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank'ın üst yöneticilerinin maaşın yanı sıra performans, jestiyon ve prim gibi diğer kalemlerden elde ettikleri gelirler gözden geçirildi. Üç kamu bankasının yöneticileri arasında gelir farklılığı olduğu tespit edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ