Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Mahkeme kararı SMS ile gönderilecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Adalet ve Ulaştırma Bakanlığı’nın Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile mahkeme kararları ve dosya bilgileri, ilgili yurttaşlara SMS yoluyla gönderilecek. Ayrıca, yurttaşlar T.C. kimlik numarasını 4060’a göndererek hakkında dava olup olmadığını sorgulayabilecek. Bu hizmet 7 SMS (14 kontör) üzerinden ücretlendirilecek.

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin UYAP SMS Bilgilendirme toplantısına katıldı. Proje hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, proje ile yargı sürecinin daha hızlı ve etkin işleyeceğini belirtti. UYAP ile dava hazırlık aşamasından infaz aşamasına kadar olan her türlü işlemin elektronik ortamda yapılacağını ifade eden Şahin, UYP SMS bilgi sisteminin de projenin mobil ayağını oluşturduğunu söyledi.

        -UYGULAMA 1 NİSAN’DA BAŞLAYACAK

        Şahin, mahkeme kararlarının ve dosya ile bilgilerin SMS ile öğrenebileceğine dikkat çekerek, “Vatandaş adliyeye gitmeden dava, dosya bilgilerini aracısız öğrenebilecek. Bu sistem ile Türkiye kendisini bilgilendiren devlete geçme imkanı bulacak. Bu sistem aynı zamanda yargının iş yükünü de hafifletecek. 1 Nisan’da hizmet vermeye başlayacak ama amacımız 1 Nisan şakası yapmak değil” dedi.

        4060’a T.C. kimlik numarasının SMS yoluyla gönderilmesinden sonra bilginin geleceğini dile getiren Şahin, projenin elektronik imza ile sabitleneceğini söyledi. Ayrıca, sistemde kayıtlı olanlara ise mahkeme kararlarının sms yoluyla gönderileceğinin dile getiren Şahin, sistemin daha sağlıklı işleyebilmesi için bundan sonra GSM aboneliğinde nüfus cüzdanı fotokopisi isteneceğini söyledi. Şahin, ilk bilgilendirme mesajının ücretsiz olacağını, ondan sonrakilerin ise 7 SMS (14 kontör) ile ücretlendirileceğinin altını çizdi. Güvenlik içinde alt yapı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Şahin, kişinin sadece kendi adına kayıtlı cep telefonundan bilgiye ulaşacağını ifade etti. Şahin, hizmetin Avea ve Turkcell tarafından verileceğini dile getirdi.

        -“ŞİMDİ HERŞEYİ ‘E-LEŞTİRİYORUZ”-

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgiye erişmenin ve saklamanın kolaylaştığını kaydederek, 2013 yılına kadar Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşeceğini ifade etti. Bilgi toplumuna dönüşümde alt yapının, içeriğin ve zihinsel dönüşümün önemine değinen Yıldırım, “Yıllardan beri her şeyi eleştirdik, şimdi her şeyi ‘e-leştiriyoruz’. Vatandaş bürokrasiden, zaman kaybından yakınıyordu. Bu projelerle bunların önüne geçmeye çalışIyoruz. UYAP ile Türkiye’nin yarıdan fazlası cep telefonuyla adliye ilgili işlerini takip edebilecek” diye konuştu.

        Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, çalışmanın 2 yılda tamamlandığını belirterek, Mart ayında alt yapı çalışmalarını bitiren ilk GSM operatörü olduklarını söyledi.

        Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise iletişim sektöründe son yıllarda teknolojik değişim yaşandığının altını çizerek, “Bu projenin dünyada bir ilk olduğunu düşünüyorum” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ