Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dünyanın en büyüğü olacak! - Makro Ekonomi Haberleri

        Tamamlandığında dünyanın en büyük 10 limanı arasında girecek olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın temeli atıldı. Törene katılan Ulaştırma Eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, "Türk denizcilerinin bugün deve gibi gördükleri Yunanistan'ın Pire Limanı, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'ndan sonra pire gibi kalacak." dedi. Yıldırım, hizmetleri hayata geçirirken muhalefete verdikleri rahatsızlıktan ise özür dilediğini söyledi.

        TOPLAM 5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

        Üç aşamada tamamlanması planlanan limanın temel atma törenine Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, Kültür ve Turizm Bakanı ve İzmir 1. Bölge birinci sıra adayı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile Eski Ulaştırma Bakanı, AK Parti İzmir 2. Bölge birinci sıra milletvekili adayı Binali Yıldırım ile çok sayıda vatandaş katıldı. Limak ve Colin firmalarının ortaklığı ile tamamlanması planlanan ve mendirek inşaatı 750 günde bitirilecek olan limanın temel atma töreninde konuşan Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, projenin 30 yıldır beklenilen bir efsane olduğunu dile getirdi. Yıldırım, bugüne kadar Türkiye'de yapılmış limanların konteyner kapasitesinin 6 milyon ton olduğunu, bu limanın kapasitesinin ise 12 milyon olacağını söyledi. Prensib olarak temel atma törenlerine katılmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu projenin temel atma törenine katılmayı istediğini ancak seçim çalışmaları nedeniyle bunun gerçekleşmediğini belirten Yıldırım, yıllardır Türkiye'ye gelecek yüklerin Yunanistan'ın Pire Limanı'na gittiğini hatırlattı. Yıldırım, ''Rahatsız olanların, karşı çıkanların, istemeyenlerin gayreti hiçbir işe yaramadı. Bu büyük proje için kazmayı bugün vuruyoruz. Birkaç yıl sonra denizcilerimizin 'deve' gibi gördükleri Pire Limanı, Kuzey Ege Çandarlı Limanı karşısında 'pire' gibi olacak.'' dedi. Yıldırım, limanın ana ve tali mendireklerinin yatırımının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağını, ikinci ve üçüncü aşamalarının da kamu ve özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirileceğini vurguladı. Yıldırım, Liman için 5 milyar liranın üzerinde bir yatırım yapılacağına dikkat çekti.

        "MUHALEFETE VERDİĞİMİZ RAHATSIZLAKTAN ÖTÜRÜ ÖZÜR DİLERİZ"

        Hükümetinin İzmir'e yönelik faaliyetlerini sıralayan Yıldırım, İzmir'de Kaklıç'ta havaalanı inşa edilmesinin planlandığını bildirdi. Hizmetleri hayata geçirirken ''muhalefete verdikleri rahatsızlıktan ötürü'' özür dileyen Yıldırım, kent için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Yıldırım, Çandarlı Limanın inşasını gerçekleştirecek yüklenici firma temsilcilerinden proje için gereken malzeme ve iş gücünün bölgeden temin edilmesi konusunda söz aldı. Binali Yıldırım, tamamlanma süresi 900 gün olan projenin daha kısa sürede bitirilmesi için firma temsilcileriyle pazarlık yaptı. Vatandaşlardan süreyi belirlemelerini isteyen Yıldırım, projenin 750 günde tamamlanması için söz aldı. Konuşmaların ardından Devlet Bakanı Aydın, Ulaştırma Bakanı Soluk, Eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile diğer konuşmacılar Çandarlı Limanı'nın temelini attı. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Antalya programı nedeniyle törenden erken ayrıldı. 24 Mart'ta yapılan ''Çandarlı Limanı inşaatı yapım işi ihalesi''ni Limak ve Kolin İnşaat Ortak Girişimi 230 milyon 579 bin 344 liraya almıştı.

        İLK GEMİ 2013'TE GELECEK

        Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olma özelliğini de taşıyacak Ege Limanı'na ilk geminin 2013 yılında yanaşması planlanıyor. Liman inşaatında kullanılacak 250 bin metreküp hazır betonun İzmir, Aliağa ve Bergama'daki fabrikalardan temin edilmesi planlanıyor. Su derinliği 40 metre olacak Çandarlı Limanı'na 200 bin tonun üzerindeki gemiler de yanaşabilecek. Ana yük limanı olarak planlanan liman, transit yükler açısından da Yunanistan'ın Pire Limanı'na rakip olacak. Pire'den 4 kat daha büyük olacak limanın ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

        HIZLI TREN İHALESİ İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR

        İzmir'in konumu itibarıyla Türkiye'nin Batı'ya açılan kapısı olduğunu ve ülke ekonomisine büyük bir güç sağladığını hatırlatan Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, kentin sorunlarının giderilmesi için önemli projelerin bir bir hayata geçirildiğini söyledi. Soluk, son olarak Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hattının ihale çalışmalarının yürütüldüğünü bildirdi. İzmir'e yönelik proje ve faaliyetler hakkında bilgi veren Soluk, "Çandarlı Limanı'mız tamamlandığında İzmir, Avrupa-Asya deniz ticaretinin merkezi haline gelmekle kalmayacak, dünyanın yeni deniz İpek Yolu güzergahı İzmir'den geçecek. Hedefimiz, nesillere hizmet edecek bu projede 2013 yılında ilk gemimizi bu limana bağlamak'' diye konuştu.

        ÖZDEMİR: 800 METRE KAYA DOLGU YAPILACAK

        Projeyi hayata geçirecek yüklenici firmalar adına konuşan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin cumhuriyetin yüzüncü yılı için hedeflediği ithalat ve ihracat rakamlarına ulaşmasının limanlar, bağlantı yolları gibi ulaştırma alanındaki yatırımlara bağlı olduğunu vurguladı. Özdemir, Çandarlı Limanı için 800 metre kaya dolgu yapacaklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ