Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ekonomiye süper Başbakan Yardımcısı - Makro Ekonomi Haberleri

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve bakanlıkları yeniden yapılandıran kanun hükmünde kararname ile Finansal İstikrar Komitesi oluşturuluyor. Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) başkanlarından oluşan komite, Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu başbakan yardımcısının başkanlığında oluşturulacak. Hazine şimdi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’da. Eğer seçim sonrası Babacan aynı görevine devamederse tümkurumlar yine Babacan’a bağlı olacak. Komitenin görevi sistemin bütününe sirayet edebilecek sistemik riskleri belirlemek ve bu risklere karşı alınacak önlemleri tespit etmek. Komite başkanı başbakan yardımcısı bu riskleri ve önerileri daha sonra Bakanlar Kurulu’nda sunacak.

        İLGİLİ BAKANLAR DA BAĞLANACAK

        Ayrıca icracı tüm ekonomiyle ilgili bakanlıkların da aynı başbakan yardımcısına bağlı hale getirileceği ve böylece ekonomide tam koordinasyonun sağlanacağı ifade ediliyor. Başta oluşturulan yeni Ekonomi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere tümicracı bakanlıkların aynı başbakan yardımcısının koordinasyonunda hareket etmesiyle ekonomi yönetimde yeni bir döneme girmiş olacak. Erdoğan, bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına ilişkin, basın toplantısı düzenledi. Yeni Bakanlar Kurulu’nun Başbakan dahil 25 üyeden oluştuğunu, yeni yapıda, 4 adet başbakan yardımcılığı ve 20 adet de icracı bakanlık bulunduğunu söyleyen Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı olmak üzere 6 yeni bakanlık kurulacağını bildirdi.

        YENİ EKONOMİ BAKANLIĞI

        Yeni yapılanmadan ekonomiyle ilgili iki kurumsürpriz bir şekilde güçlenerek çıktı. AK Parti’nin 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat ile ilk dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nı, “Ekonomi Bakanlığı” adı altında icracı bakanlığa dönüştürdü. Erdoğan, “500milyar dolar hedefimizi gözeterek sadece dış ticarete odaklı bir bakanlık ihdas ettik” ifadesini kullandı. 1994 yılından bu yana devlet bakanlığına bağlı faaliyet gösteren müsteşarlık bakanlık halini alırken Hazine Müsteşarlığı’ndaki üç birimde bu bakanlığa bağlanacak. Yabancı Sermaye, Teşvik Uygulama ile Dış Ekonomik İlişkilermüdürlükleri, Ekonomi Bakanlığı’nın çatısı altında olacak. Sanayi Bakanlığı’ndaki Ürün Güvenliği Denetimi de yeni bakanlığın bir birimi haline getirildi.

        DPT ARTIK KALKINMA BAKANLIĞI

        Temel görevi siyasi iktidarlara müşavirlik olan ve 1961’den bu yana kalkınma planları hazırlayan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) sürpriz bir şekilde “Kalkınma Bakanlığı”na dönüştürüldü. Başbakan’ın DPT’yi hedef alan sözleri, ‘kurumun lağvedileceği’ söylentilerine yol açmıştı.

        ÖZEL SEKTÖRDEN BAKAN YARDIMCISI

        Başbakan Erdoğan, her bakanlığa, bakan ile müsteşar arasında bir bakan yardımcılığı ihdas edildiğini, bu yardımcıların hükümetle gelip hükümetle gideceğini bildirdi. Erdoğan, şunları söyledi: ‘’Artık bakan yardımcılığı görevi ihdas ediliyor. Yani her bakanla müsteşar arasında bir bakan yardımcılığı ihdas edildi. İcracı bakanların her birine, birer bakan yardımcısı atanacak. Yani 20 tane altını çiziyorum milletvekilleri dışından, atama yoluyla görevlendirilecek, milletvekili olmayacak. Bu yardımcılar, hükümetle gelecek ve hükümetle gidecek, yani bir memur gibi değil süresi böyle hükümetle gelecek hükümetle gidecek. Bakan yardımcıları, işlerinin uzmanı, sektörü bilen, bakanlık faaliyetlerinin daha verimli ve süratli yürütülmesini sağlayacak kişilerden seçilecek. Özel sektörden de bu makama atama yapılabilecek.’’

        BABACAN İLGİLENECEK

        Erdoğan şunları kaydetti: “Ekonomi Bakanlığı ise alışılmış, düşünülen değil. Çünkü bakıyorsunuz dünyada ekonomi denilince bununla ilgili birçok kişi konuşabiliyor. Gümrük, ticaret bunların da ekonomi ile bağı var. Bilim, sanayi, teknoloji bunun da ekonomi ile bağı var. Biz bunu bu dönemde ne yapmıştık? Benim bir başbakan yardımcısı arkadaşım Sayın Babacan, bunların aynı zamanda fiili olarak, yasal değil fiili olarak koordinasyonunu yapıyordu hükümet içerisinde. Bu, bizim iktidarımızın ustalık döneminde de inşallah milletimiz bize bu yetkiyi vermesi halinde aynı şekilde devam edecektir. Peki Ekonomi Bakanımız nereye yüklenecek? Ekonomi Bakanımızın ağırlıklı olarak yükleneceği alan ithalat, ihracat, daha çok ihracat.“

        "FARKLI GÖRÜŞTEKİ ŞİRKETİN CANINA OKURUZ DEMEDİK"

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Biz, ‘siyasi görüşü bizden farklı olan şirketlerin işini zorlaştırırız, o patronlara gününü gösteririz, canlarına okuruz’, böyle bir şey kesinlikle yok” dedi. Babacan, TV Net televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. TÜSİAD’ın yeni Anayasa önerisiyle ilgili soru üzerine Babacan “TÜSİAD’ın önerisinin ne olduğunu anlamadık ki... Bir öneride bulundular, ondan sonra hemen U dönüşü yaptılar” dedi. “CHP’nin hani kilitlenmiş bir çekirdek, nasıl bir ideolojisi, bir yapısı varsa TÜSİAD için de o kadar olmasa da bir ölçüde bunu söylemekmümkün” diyen Babacan şöyle konuştu: “TÜSİAD oldukça eski bir kuruluş. Ve o kuruluşun içerisinde askeri rejimlerin, o darbe dönemlerinin içinde bulunanlar, daha doğrusu o dönemi yaşayanlar var. Ve yine koalisyon hükümetlerinin zayıf olduğu dönemlerden çok ciddi istifade edenler var. Çünkü güçlü bir hükümet işbaşında olduğu zaman eşitlik oluyor, fırsat eşitliği oluyor, haksız kazanç sağlamak kolay olmuyor. Birdenbire hiç kimse aşırı zengin olamıyor eğer iyi işleyen bir rekabet varsa, fırsat eşitliği varsa ekonomide. Ben TÜSİAD’ın üyelerinin tümünü kastetmiyorumama üyelerin içerisinde böyle yaklaşan, bu zihniyette olan, ideolojik olarak bizimle problemi olanlar olabilir yani.”

        ‘PÜRÜZ DEMİŞTİM’

        “Krize TÜSİAD neden oluyor, her konuda konuşmaları kriz yaratıyor” şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Babacan, “Ben pürüz kelimesini kullanmıştım, herhalde pürüz-kriz biraz karışmış, basına kriz diye yansımış... Ya tamamen iş dünyası, ekonomide, kendi alanlarında kalacaklar. Biz, siyasi görüşü bizden farklı olan şirketlerin işini zorlaştırırız, o patronlara gününü gösteririz, canlarına okuruz, böyle bir şey kesinlikle yok” diye konuştu.

        SANAYİ TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE OLACAK

        Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olacak. Yeni bakanlıkta, Sanayi Bakanlığı’ndaki Ölçüler ve Standartlar, Sanayi Araştırma Geliştirme, Sanayi, Organize Sanayi Bölgeleri ile Küçük Sanayi Bölgeleri genel müdürlüklerinin yanısıra bilim ve teknoloji genel müdürlüğü, sanayi ürünleri ve denetimi genel müdürlüğü faaliyet gösterecek. Gümrük Müsteşarlığı ise Sanayi Bakanlığı’nın ticaretle ilgilenen birimleri ile birleştirilerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı oluyor. Yeni bakanlıkta, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Risk Yönetimi Genel Müdürlüğü, Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü ile Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, bu bakanlığın bünyesine aktarıldı.

        RÜYAMDA GÖRSEM BUNA İNANMAZDIM

        Ekonomi Bakanlığı’nın hem dış ticareti, hem yatırımları, hem de teşvikleri içine alacağını belirterek, bunun “dört dörtlük bir uygulama” olduğunu vurgulayan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti: “Eski bir sanayici olarak, yıllardır özlemini hissettiğimiz ve her fırsatta gündeme getirdiğimiz böyle bir yapıyı, bugün Başbakanımızın gerçekleştiriyor olması benim için tarihi bir öneme sahip. Ben bunları rüyamda görsem inanmazdım. Gerçekten Türkiye’nin ve ekonominin önünü açacak, ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirecek çok önemli bir gelişmeye şahitlik ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu açıklamalar kimin ne yapacağını ve bakanlıklar arasındaki uyumun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ortaya çıkan açıklamalar, işadamları açısından da seçim öncesinde önem arz ediyor.”

        DIŞ TİCARET NİHAT ERGÜN'DEN HAYATİ YAZICI'YA

        Başbakan Erdoğan bir soru üzerine ‘’Gümrük Bakanlığını, yurtiçine giren, çıkan bunların bütün takibi noktasında görev alıyor. Daha çok bu takiptir, güvenliktir mallarla ilgili. Bütün bunların kontrolü onlardan geçer. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndaki o Ticaret Bakanlığı’nın içindeki ne ise ki bunlar tamamen iç ticarettir, dış ticaret ile bunun hiç alakası yok, bu iç ticarete yönelik bütün çerçevesini şimdi Gümrük ve Ticaret Bakanı takip edecek. Somut konuşuyorum; şu anda Nihat Bey’in (Nihat Ergün) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndaki işlevi neyse onu şu andaki Hayati Bey’e (Hayati Yazıcı) devretmiş oluyoruz” dedi.

        RAHİM AK- ASLI IŞIK- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ