Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ette spekülasyona 14.5 TL resti! - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç, et ve hayvan ithalatına da ‘’Ramazanda et fiyatlarının artacağı’’ yönünde açıklama yaparak spekülasyon yaratanlara da karşı olduklarını söyledi.

        FİYATI YÜKSELTMEK İSTEYENLER VAR

        TKEÜMB’nin başkanlığına yeniden seçilen Bülent Tunç, et fiyatlarını düşürmek için hayvan ve et ithalatına izin verilmesinin, et fiyatlarını düşürmediği gibi ithalatçının ve sanayicinin yüksek kârlar elde etmesini sağladığını, yerli üreticiyi de zarar ettirdiğini söyledi. Sanayici ve ithalatçının çok ucuza ithal ettiği eti, yurtiçindeki geçerli fiyattan tüketiciye satarak yüksek kâr elde ettiğini öne süren Tunç, bu sanayicilerin, et ithalatındaki gümrük vergisinin yüzde 75’e çıkarılmasından sonra, “ithalat maliyetlerinin arttığı, yurtiçinde kesilecek hayvan bulunmadığı, bu nedenle ramazanda et fiyatlarının artacağı’’ yönünde spekülatif açıklamalar yaptığını belirtti. Sanayicilerin bu spekülatif açıklamaları üzerine, et ithalatındaki referans fiyatın 5 dolardan 3.5 dolara düşürüldüğünü, ayrıca kasaplık hayvan ithalatındaki verginin yüzde 30’dan yüzde 15’e indirilmesi için kararname hazırlandığını anlatan Tunç, şöyle devam etti: “Hayvan bulamadığını söyleyen tüccara, sanayiciye sesleniyorum; elimizde 1 milyon baş kesime hazır hayvan var. Kilosu 14.5-15 liradan, isteyene istediği kadar hayvan vermeye hazırız."

        Alım fiyatının 15 liranın üzerine çıkmasını besici olarak istemediklerini ve riskli bulduklarını vurgulayan Tunç, “Spekülatörler, birkaç tane hayvanı 16-17 liradan alıp piyasayı yükseltmeye çalışıyor’’ dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ