Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ''Türkiye, geleceğin Detroit'i olacak" - Makro Ekonomi Haberleri

        Güney Koreli şirketlerin CEO'ları ile bir araya gelen bakan Çağlayan dünyaki rekabetten etkilenmemek için küresel işbirliklerinin önemini vurguladı.

        Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Koreli şirketlerin üst yöneticilerine (CEO), ''Eğer küresel olmak istiyorsanız, güvenli bir liman arıyorsanız geç kalmayın'' çağrısında bulundu.

        Bakan Çağlayan, Güney Koreli şirketlerin CEO'larıyla bir araya geldiği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Kore ile Türkiye'yi birbirine bağlayan çok önemli tarihi köprüler olduğunu söyledi.

        Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin hem medeniyetler köprüsü hem enerji koridoru hem de önemli bir lojistik merkez, ciddi manada iş fırsatlarının bulunduğu bir ülke olduğunu kaydetti.

        ''Batıdan Doğu'ya gelmiş biri olarak, Batı'da işlerin bayağı kötü olduğunu ifade etmek istiyorum'' diyen Çağlayan, Avrupa'da işlerin iyi olmadığını söyledi. ''Avrupa'nın şişirilmiş bir balonun içindeki havayı hapsedebildiği kadar hapsettiğini'' ifade eden Çağlayan, ''ABD'de 2009'da Mortgage piyasasında başlayan krizin tüm dünyanın aklını başına getirdiğini'' belirtti.

        HİÇ BİR ÜLKE BU KRİZE HAZIRLIKLI DEĞİL

        Hiçbir ülkenin bu krize hazırlıklı olmadığına işaret eden Çağlayan, ''Şişirilmiş olan balonların birbiri ardına patlamaya başladığını, sarsılmaz, asla erimez denilen buz dağlarının erimeye başladığını, birçok şirketin, birçok finans şirketinin, bankanın adının unutulduğunu, buharlaştığını, uçup gittiğini'' söyledi.

        Bakan Çağlayan, fiziksel ekonomiden kazanan Güney Kore ve Türkiye gibi ülkelerin ise bu küresel krizi dünya ile entegre oldukları kadar hissettiğini ifade etti.

        BÜTÇE DİSİPLİNİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ

        Türkiye ekonomisi hakkında bilgi veren Çağlayan, Türkiye'nin toplum borcunun milli gelire oranının yüzde 40 olduğunu, yıl sonunda bu oranın yüzde 40'ın altına ineceğini dile getirdi. Bütçe disiplininden taviz verilmeyeceğini ifade eden Çağlayan, bütçe açıklarının milli gelire oranının da yıl sonunda yüzde 2'ye ineceğini, yıl sonunda büyüme oranının da yüzde 7 olacağını kaydetti.

        TÜRKİYE, ÖNEMLİ YATIRIM AVANTAJLARI SAĞLAYAN BİR ÜLKE

        Bakan Çağlayan, önemli yatırım avantajlarını sağlayan Türkiye'nin, önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 120 milyar dolar tutarındaki enerji yatırımının, binlerce kilometrelik demir yolunun yapılacağı bir ülke olduğunu söyledi.

        Çağlayan, Türkiye'nin 4 saatlik uçuş mesafesinde, 56 ülkenin bulunduğu bir coğrafyaya sahip bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

        ''4 saatte isteğiniz malı götürebilirsiniz. Bugün Avrupa üretemez duruma gelmiştir. Türkiye, dinamik bir iç pazara sahip bir ülkedir. Türkiye'de 140 kişiye bir araç düşmektedir. Sizleri Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Gelin Türkiye'ye, bizim coğrafyamıza komşu ülkelerden sizde faydalanın.

        Türkiye, yeni bir yatırım teşvik sisteminin yeniden oluşturulduğu bir dönemle karşı karşıya. Her şeyi ithal eden değil, üreten ve dünyaya satan bir ülke haline gelmek istiyoruz. Türkiye'de yatırım yaptığınız bölgeye göre bedelsiz arsaya bile sahip olabiliyorsunuz, sadece yüzde 2 kurumlar vergisi ödüyorsunuz. Dünyanın hiçbir yerinde yüzde 2'lik bir kurumlar vergisi yoktur.''

        TÜRKİYE, OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE CİDDİ ŞEKİLDE BÜYÜMEK NİYETİNDE

        Çağlayan, Türkiye'nin otomotiv sektöründe ciddi bir şekilde büyümek niyetinde olduğunun altını çizerek, Türk otomotiv sektörünün hem iç hem dış pazarda çok önemli avantajlara sahip olduğunu belirtti.

        ''Türkiye, geleceğin Detroit'i olacaktır'' diyen Çağlayan, motor ve aktarma organları yapımına özel destek verileceğini, demir çelik, kimya, uzay havacılık gibi yüksek teknoloji içeren yatırımlarda da Türkiye'nin büyük fırsatlar sağlayacağını bildirdi.

        KARTVİZİTİMİ VERİYORUM, BANA 24 SAAT ULAŞABİLİRSİNİZ

        Bakan Çağlayan, toplantıya katılan CEO'lara kartvizitini dağıttırarak, kartvizitte şahsi mailinin de yer aldığını söyledi. ''24 saat bana ulaşma imkanına sahip olacaksınız. Beni 24 saat bulabilirsiniz, saat farkına aldanmayın ben o saatte belki Japonya'da belki ABD'de olabilirim'' diyen Çağlayan, Güney Kore ile çok ciddi işbirliği olabileceğine inandığını söyledi.

        ''Eğer küresel olmak istiyorsanız, güvenli bir liman arıyorsanız, geç kalmayın'' çağrısında bulunan Çağlayan, rekabetin giderek zorlaştığını, daha fazla agresif bir hala geldiğini ve yarının bugünden daha zor olacağını ifade etti.

        Çağlayan, toplantıda, CEO'lara bir fıkra anlatarak şunları söyledi:

        ''Uçak kazasında 2 kişi hayatta kalmıştır. Kurtulanların biri Amerikalı, diğeri Japon'dur. Ben buraya modifiye edeceğim, ABD'li ve Güney Koreli olarak. Kazazedeler, şoku atlatınca vahşi bir kaplanın geldiğini görürler. Güney Koreli ayakkabısını giyer ve bağlarını bağlar. Amerikalı bunu izler ve şaşırır. Sonra Güney Koreli'ye der ki; Sen vahşi kaplandan daha mı hızlı koşarsın? Güney Koreli de; Evet ben vahşi bir kaplandan daha hızlı koşamayacağımı biliyorum ama şu anda senden daha hızlı koşacağımı biliyorum.

        Vahşi kaplan geliyor, bir an önce dünyadaki rekabetten etkilenmemek için küresel işbirlikleri çok önemli. Küresel krizin çözümü de küresel işbirlikleridir.''

        BAKAN ÇAĞLAYAN'IN BİR ARAYA GELDİĞİ CEO'LAR

        Bakan Çağlayan'ın bir araya geldiği CEO'ların temsil ettiği şirketler şöyle:

        -Samsung Electronics

        -Hyundai Motor

        -Korea Elektric Power

        -Samsung CT

        -GS Engineering

        -Posco Engineering

        -SK Engineering

        -Hyundai Rotem

        Öte yandan Bakan Çağlayan, bir Türk iş adamının sahip olduğu Pasha Restoran'da iftar açtı ve ardından mutfağı gezerek çalışanlarla sohbet edip, fotoğraf çektirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ