Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Elektrik Rumlar'ı fena çarptı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Elektrik enerjisinin fiyatında yüzde 45' e varan artışla gündemde olan rum kesimi,KKTC'den elektrik satın almaya devam ediyor.

        Kıbrıs Rum kesiminde 11 Temmuz'da askeri üstde meydana gelen patlamanın etkisiyle ana elektrik sağlayıcısı Vasliko santralinin devre dışı kalmasıyla yaşanan enerji açığının tamamen kapatılmasının 2014 yılını bulacağı bildirildi.

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's, Standard & Poor's ve Fitch tarafından peş peşe kredilendirme notu düşürülen Kıbrıs Rum kesimi ekonomisi, ana elektrik sağlayıcısı Vasiliko elektrik santralinin devre dışı kalmasıyla daha da zor duruma düştü.

        Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Zigi'deki askeri deniz üssünde tutulan mühimmatın 11 Temmuz'da patlamasıyla üs yakınında bulunan ve Kıbrıs Rum kesiminin ana elektriğini sağlayan Vasiliko elektrik santrali devre dışı kaldı. Santralin devre dışı kalması, zaten zor durumda olan Rum ekonomisine ağır darbe indirdi.

        Patlama sonucu elektrik santralının devre dışı kalmasıyla ortaya çıkan enerji açığının kapatılmasına yönelik çalışmaların son hızla sürdüğü, Vasiliko elektrik santralinin 4. ve 5. ünitelerinin onarımının devam ettiği bildirildi.

        Rum basını, patlama sonrasında meydana gelen elektrik enerjisi açığının ancak 2014 yılında tam anlamıyla kapatılabileceğini yazdı.

        Rum tarafında elektrik enerjisinin fiyatında yüzde 45'e varan artış da gündemde bulunuyor.

        KKTC İLE YOLA DEVAM

        Bu arada, patlamayla birlikte Vasiliko elektik santralının tamamen devre dışı kalması sonucu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) elektrik satın almaya başlayan Rum yönetiminin alımı sürdürmesi bekleniyor.

        Alıma ilişkin ilk parti anlaşmanın tamamlanmasıyla 16-31 Temmuz tarihlerini kapsayan faturanın hazırlandığı belirtiliyor. Rum basını, faturanın ödemesinde gecikme olduğunu, bunun da nakit sıkıntısından kaynaklanmış olabileceği yorumunda bulundu.

        KKTC'den elektrik alımına Rum tarafı adına imza atan Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Manthos Mavromatis ise herhangi bir sorun olmadığını, faturanın ödenmesinin prosedür meselesi olduğunu ifade etti.

        Ödemenin bu günlerde Kooperatif Merkez Bankası aracılığıyla yapılacağı belirtildi.

        Anlaşma ağustos ayı sonunda sona erecek. Ancak, Rum tarafının anlaşmayı yenilenme niyetinde olduğu belirtilirken, Rum basını da Kıbrıs Türk tarafından alınan elektriğe önümüzdeki aylarda da ihtiyaç olacağını vurguladı.

        RUM ELKETRİK İDARESİ ZARAR İÇERİSİNDE

        Rum Elektrik İdaresi (AİK) Yönetim Kurulu Başkanı Haris Thrasu, patlamadan sonra, AİK'in ayda 18 milyon 500 bin avroya varan zarar içerisinde olduğuna işaret etti.

        Tharasu, hemen akaryakıt alınması ve bazı giderlerin karşılanması için 80-100 milyon avro civarında paraya ihtiyaçları olduğunu da söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ