Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa’nın ilk özel yatırım fonu, Uyum Gıda’ya talip - Makro Ekonomi Haberleri

        Açıklamaya göre, Permira ile çeşitli potansiyel opsiyonların analiz edilebilmesi için 12 ay süreli gizlilik sözleşmesi imzalandı

        Gıda perakendeciliğine yabancı yatırımcı ilgisi devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, discount (indirim) market A101’e dört özel sermaye şirketinin talip olmasının ardından, dün de Uyum Gıda’nın Avrupa’nın ilk özel yatırım fonu olduğu belirtilen Permira ile görüşmelere başladığı duyuruldu. Uyum Gıda, “yabancı bir yatırım fonu ile çeşitli potansiyel opsiyonların analiz edilebilmesi amacıyla 12 ay süreli gizlilik sözleşmesi imzaladığını” Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) da bildirdi. Uyum Gıda Genel Müdürü Sait Koç, yaptığı açıklamada, Uyum’un halka açılarak hız verdiği büyüme sürecine ortaklık arzusunda olan Permira ile ivme kazandıracağını, finansal ve operasyonel konumuna katkı sağlayacağına inandıkları için görüşmeye karar verdiklerini ifade etti. Koç, önlerindeki 12 aylık süreyi iyi değerlendirmeye çalışacaklarını söyledi.

        YÜZDE 100 BÜYÜME HEDEFİ

        Sekiz ay önce halka arz edilen Uyum Gıda’nın, bu süreçte ifade edildiği gibi 2011’de yüzde 100 büyüme hedefi olduğunu hatırlatan Koç, “Permira ya da bir başkası, Uyum Gıda’ya ortak olsun veya olmasın, hedefimiz yüzde 100 büyüme” dedi. Koç, halka arz edilme tarihi olan Kasım 2010’da 33 mağazada toplam 23 bin metrekarelik satış alanı bulunan Uyum Gıda’nın, bugün 42 mağazada 28 bin metrekareyi aştığını belirtti. Uyum’un kasım ve aralık aylarında bir büyüme dalgası gerçekleştireceğini bildiren Koç, “Eylül ve ekimde 8 mağaza açacağız. Yıl sonunda açılacak mağazalar da toplam 9 bin metrekare satış alanına sahip olacak. Uyum, yılı 48 bin metrekare satış alanı, yüzde 100 üzerinde bir büyüme ile yılı kapatacak” diye konuştu.

        MEDYADAN GIDAYA PEK ÇOK ALANDA YATIRIMI VAR

        Girişim sermayesi şirketi Permira’nın 12 ülkede ofisi bulunuyor. Hugo Boss-Valentino, dondurulmuş gıda markası İglo ve Alman SAT 1 televizyonunun da bulunduğu 23 şirkette yatırımı olan Permira, 1985’te Schroder Ventures adı ile kuruldu ve 2001’de Permira adını aldı. 1985’ten beri 200’e yakın özel girişim yatırımı gerçekleştiren Permira, geçtiğimiz 10 yılda, yatırımcılarına toplam 14 milyar Euro’nun üzerinde getiri sağladı.

        İLK KEZ İSTANBUL DIŞINA GİDECEK

        Sait Koç, Uyum Gıda’nın eylül ve ekim aylarında 8 mağaza açacağını, bu açılışların ardından mağaza sayısını 50’ye, metrekare büyüklüğünü 39 bin metrekareye yükselteceklerini söyledi. Koç, “8 mağaza içindeki Çorlu yatırımıyla ilk kez İstanbul dışına çıkacağız” dedi.

        YEREL MARKETLER BİRLEŞME İÇİN GÖRÜŞMELER YAPIYOR

        Yabancıların sektöre ilgisi artarken, yerel zincirler de kendi içlerinde kuracakları ortaklıklarla ulusal olmak amacında. Önceki akşam düzenlenen Türkiye Perakendecileri Federasyonu (TPF) iftarında görüştüğümüz TPF Başkanı Selamet Aygün, gelecek dönemde ortaklıklar ve birleşmeler beklendiğini söyledi. Aygün, “Organize olan yerel zincirler de birleşerek ölçek ekonomisine katkı sağlayabilir. Bu konuda çeşitli markalar arasında fikir jimnastikleri yapılmaya başladı. Firmalar 3’erli, 5’erli gruplar halinde bir araya geliyor ve ortaklık, satın alma konularında neler yapılabileceği görüşülüyor” dedi. Giderleri düşürmek ve toplu alımda avantaj sağlamak için bunun mantıklı bir yol olduğunu vurgulayan Aygün, en önemli sebebin ise ulusal zincir olma yoluna girmek olduğunu söyledi.

        SATIŞLAR YÜZDE 10-15 ARTTI

        Aygün, satışların da son dönemde çok iyi gittiğini ifade ederek, “Herkes ‘Kriz var’ diyor ama biz normalin yüzde 10-15 üzerinde iş yapıyoruz. Temmuz ayı bile ilk defa bu kadar hareketli geçti. Cirolar yüzde 10 arttı” dedi.

        Menekşe ATASELİM/ HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ