Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Balık bereketi! - Makro Ekonomi Haberleri

        Av yasağının sona ermesi sonrasında ''vira bismillah'' diyerek denize açılan Samsunlu balıkçılar tekneleri çeşitli balık türleriyle dolu vaziyette limana döndü.

        Samsun'da 4 aylık aranın ardından balıkçılar ''vira bismillah'' diyerek denize açıldı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tekneler de tek tek limana dönmeye başladı. Avladıkları çeşitli balık türleriyle limana dönen Samsunlu balıkçılar, sezonun kendileri için verimli geçeceği ümidiyle avladıkları balıkları kıyıya indirdi.

        Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, balığın bu sene bol olduğunu, vatandaşın bu sezon düşük fiyatlara balık yiyebileceğini söyledi.

        Sezonun ilk gününün oldukça bereketli geçtiğini ifade eden Kıyak, ''Yeni sezonun ilk gününde Samsun'da 40 ton istavrit, 15 ton palamut, 1 ton mezgit ve 500 kilo da barbunya avlandı. Bu çok iyi bir rakam. Geçen sezonun ilk günü rakamlarının neredeyse iki katı. Havanın soğumaya başlamasıyla balık daha da bol olacak. Denizde balık görünüyor. Bir iki haftaya kadar bol balık olduğunda fiyatlar daha da aşağıya düşecek. Bu sezon iyi bir av yılı geçireceğimizi düşünüyoruz'' dedi.

        Kıyak, ilk gün tezgahta Palamut tane 5 TL, barbunya ve istavritin kilosu 4, mezgitin kilosunun ise 5 TL'den satışa sunulduğunu kaydetti.

        ORDU

        Bereketli bir sezon geçirme umuduyla hazırlıklarını tamamlayan Ordulu balıkçılar ise gece saatlerinde açıldıkları denizden elleri boş döndü.

        Neşe içinde limandan ayrılan Ordulu balıkçılar, sabaha karşı kıyıya boş teknelerle dönmenin burukluğunu yaşadı.

        Limana yaklaşık 40 kasa istavrit balığıyla dönen Adem Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av yasağının sona ermesiyle birlikte gece denize açıldıklarını ancak umdukları balığın ağlarına takılmadığını söyledi.

        Sezonun ilk gününde beklentilerinin sonuçsuz kalmasının burukluğunu yaşadıklarını ifade eden Yılmaz, ''Bu durumu havanın sıcak olmasına bağlıyoruz. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte balığın da bollaşacağını umut ediyoruz. Sezondan umutluyuz'' dedi.

        İstavrit balığının kasasının şuan 60 TL'den satıldığını da vurgulayan Yılmaz, ''Ancak önümüzdeki günlerde balığın bollaşmasıyla bu fiyat düşüşe geçecektir. Şu anda kilosu 7 TL'den balık tüketilecek. İlerleyen günlerde bu rakam da düşecek'' diye konuştu.

        Bir diğer balıkçı İsmail Kaya ise diğer balıkçılar gibi kendisinin de hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

        Geçtiğimiz günlerde yaşanan yağışın ardından sel sularıyla denize sürüklenen ağaç parçalarının ağlara zarar verdiğini belirten Kaya, ''Maalesef ağlarımız bu yüzden ciddi zarar gördü. Ağlarımız yırtıldı ve yakaladığımız balık da bu yırtıklardan kaçtı. Zaten ilk seferimizde umduğumuzu bulamadık. Üzerine bir de bu eklenince zararımız ikiye katlandı. Şimdi ağlarımızı tamire başladık'' dedi.

        SİNOP

        Sezondan bekledikleri verimin ilk gününü istavrit ve palamut avlayarak tamamlayan Sinoplu balıkçılar ise limana tebessüm ederek döndü.

        Sinop, Kastamonu Su ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beklentileri doğrultusunda gelişen bir ilk gün geçirdiklerini söyledi.

        Sezonun ilk gününde ağlara takılan balığın önümüzdeki günler için ümit verici olduğunun altını çizen Bayrak, şunları kaydetti:

        ''Gece boyunca tarama yapan tekneler sabahın ilk ışıklarıyla limana ağları dolu döndü. Toplam bin 500 kasa istavrit, 300 kasa da palamut avlayan balıkçılarımız için sezon bereketli geçecek gibi görünüyor. Havaların soğumasıyla bu rakamlar daha da artacak. Vatandaşlarımız bu yıl daha ucuza balık yiyebilecek'' diye konuştu.

        GİRESUN

        Avlanma yasağının sona ermesiyle denize açılan Giresunlu balıkçılar ise umduğunu bulamadı.

        Balıkçı Engin Demiray, ''vira bismillah'' diyerek ava çıkan balıkçıların ağlara takılan az miktarda balıkla kıyıya geldiklerini söyledi.

        İlk gün yaşanan olumsuzluğun sezona yansımamasını temenni ettiklerini vurgulayan Demiray, ''Sezonun ilk günü çok düşük miktarda avlanma yapıldı. Ama palamut avı için olumlu işaretler var. Zaten Karadeniz'de balık avı palamut, istavrit ardından hamsi avı ile devam eder. İnşallah önümüzdeki günlerde bol miktarda palamut avlanır. Vatandaşlarımız da balık hasretini giderir. Ardından bol hamsi avı ile hem biz satarız hem de vatandaşlarımız bol balık yeme fırsatı bulur'' dedi.

        Demiray, bugün balıkçı manav ve tezgahlarında dün gece avlanan istavritin kilosunun 7, palamudun tanesinin ise 5 TL'den satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ