Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para CEO’lara cömert Sam Amca’ya cimri - Makro Ekonomi Haberleri

        ABD’li düşünce kuruluşu Politik Araştırmalar Enstitüsü’nün (IPS) araştırması, bazı şirketlerin yöneticileri karşı cömert davranırken, vergi konusunda cimri davrandığını ortaya koydu. Yöneticilerine milyonlarca dolar ödeyen şirketler vergi iadesi aldı. IPS’nin tartışmalara yol açan raporuna göre ABD’de en yüksek ücret alan 25 şirketin CEO’su şirketlerinin vergi ödemelerinden daha fazla kazandı.

        Örneğin Boeing şirketi CEO’suna 13.7 milyon dolar verirken, ödediği vergi 13 milyon dolarda kaldı. Şirket lobi faaliyetleri için ise 20 milyon doları gözden çıkardı. Motorola Mobility CEO’suna 13 milyon dolar devlete 12 milyon dolar ödedi. 16 milyon dolar vergi veren Aon, CEO’suna 20.7 milyon dolar verdi. 25 CEO’nun yıllık ortalama maaşı 16.7 milyon dolar oldu. Şirketlerin çoğu da devletten vergi iadesi aldı. Araştırmaya tapki gösteren şirketler verdikleri yabancı, yerel ve eyalet vergilerinin araştırma dışında bırakıldığını savundu.

        LOBİYE 20 MİLYON DOLAR

        IPS’nin araştırması 25 patronun 3’te ikisinin Bermuda, Singapur ve Lüksemburg gibi vergi limanlarını kullanan şirketlerin başında olduğunu belirledi. Araştırmada ayrıca bazı şirketlerin ödedikleri vergilerden daha çok politikacılar üzerinde vergi konularıyla ilgili olarak lobi faaliyet yapmak için para harcadığına da yer verildi. Buna göre Boeing 13 milyon dolarlık eyalet vergisi öderken, lobi faaliyetleri için 20.8 milyon dolar harcamış.

        GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ