Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ABD'den kötü haber gelmedi - Makro Ekonomi Haberleri

        Beyaz Saray Bütçe İdaresi Ofisi'nin (OMB) mali yarı yıl bütçe gözden geçirme raporunda, ABD ekonomisinin bu yıl büyüme tahmini yüzde 1,7'ye çekildi. OMB, Şubat ayındaki raporunda ABD ekonomisinin 2011 yılında yüzde 2,7 oranında büyüyeceğini tahmin etmişti.

        Raporda, ABD ekonomisinin yüksek petrol fiyatlarından, Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunaminin parça tedarik zincirini aksatmasının ABD'li imalatçıların işlerine zarar vermesinden, Avrupa'daki ülkelerin yüksek borçlara sahip olmasından ve ABD'de borçlanma tavanının yükseltilmesine ilişkin siyasi tartışmanın uzamasından olumsuz etkilendiğine dikkat çekildi.

        GSYH YÜZDE 1,7 BÜYÜYEBİLİR

        Bu yıl ABD'nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 1,7 büyüyeceği tahmin edilen raporda, ABD ekonomisinin gelecek yıl yüzde 2,6, 2013 yılında yüzde 3,5 oranında büyümesinin öngörüldüğü belirtildi.

        OMB, bu yıl yüzde 8,8 olması beklenen bütçe açığının GSYH'ye oranının, gelecek yıl yüzde 6,1'e düşeceğini kaydetti. Bütçe açığındaki bu düşüşe, geçen ay ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhuriyetçiler arasında borçlanma tavanının yükseltilmesi konusundaki anlaşmada harcamaların kısılması kararının, büyük oranda etkisi olduğu vurgulandı.

        Anlaşmayla, gelecek 10 yılda bütçe açığının 1,45 trilyon dolar azaltılması hedefleniyor.

        OMB'nin raporunda, Beyaz Saray'ın işsizliği azaltma konusunda epeyce kötümser olduğu görülüyor.

        İŞSİZLİK SENEYE YÜZDE 9

        İşsizlik oranının, bu yıl yüzde 9,1 ve gelecek yıl ise yüzde 9 olmasının beklendiği kaydedilen raporda, ''Ekonomik büyüme ve istihdam yaratma, olumlu olmakla birlikte işsizlik oranının kabul edilebilir seviyeye indirilmesinde yeteri kadar güçlü değil'' ifadeleri kullanıldı.

        HIZLI TOPARLANMA POTANSİYELİ MEVCUT

        Son zamanlardaki aksamalara rağmen ABD yönetiminin gelecek aylarda ve yıllarda ekonominin yükselen oranlarda büyümesini beklediği bildirilen raporda, ''Hızlı toparlanma potansiyeli mevcut'' değerlendirilmesinde bulunuldu.

        ABD ekonomisi resmi verilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde sadece yüzde 0,4 ve ikinci çeyreğinde de yüzde 1 büyüme sağladı.

        TARIM DIŞI İSTİHDAM VE İŞSİZLİK ORANI DEĞİŞMEDİ

        ABD'de Ağustos ayında tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı değişmedi.

        Çalışma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ağustos ayında tarım dışı istihdamın değişmediğini ve işsizlik oranının yüzde 9,1 olduğunu bildirdi. Böylece Eylül 2010'dan bu yana tarım dışı istihdam en kötü seviyesinde bulunuyor.

        Hükümet ayrıca, Şubat 1945'ten bu yana ilk kez tarım dışı istihdamın değişmediğini açıkladı.

        Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 9,1 olmuştu.

        Ağustos ayında tarım dışı istihdamın 75 bin artması ve işsizlik oranının yüzde 9,1'de kalması bekleniyordu.

        Çalışma Bakanlığı, daha önce 46 bin olarak açıklanan Haziran ayındaki tarım dışı istihdamı 20 bine ve 117 bin olarak açıklanan Temmuz ayındaki tarım dışı istihdamı ise 85 bine revize etti.

        Ağustos ayı itibariyle işsiz sayısı 14 milyon seviyesinde bulunuyor.

        AA

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ