Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İthal çözücülere gözaltı! - Makro Ekonomi Haberleri

        İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde; Saudi Basic Industries Corporation (Sabic) Suudi Arabistan menşeli ''Mono Etilen Glikol (MEG)'' için bir ara gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi.

        Ekonomi Bakanlığının konuya ilişkin ''İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2 Tebliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Tebliğ ile Suudi Arabistan menşeli bahse konu ürün ithalatında Sabic firması için CIF bedelin yüzde 4'ü diğer üretici/ihracatçılar için ise CIF bedelin yüzde 20'si düzeyinde dampinge karşı önlem yürürlüğe konuldu.

        Yerli üretici Petkim Petrokimya Holding AŞ (Petkim) tarafından sağlanan bilgiler ile TÜİK ithalat istatistiklerinden yararlanılarak yapılan inceleme sonucunda, Suudi Arabistan menşeli dampingli ithalattan kaynaklanan zarara ilişkin gözden geçirme soruşturması açılması için yeterli delillerin mevcut olduğu anlaşıldı.

        Yeterli bilgi, belge ve delillerin mevcut olduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulunca Suudi Arabistan menşeli söz konusu madde için, bir gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi.

        ÇİN KONTRPLAĞINA DA SORUŞTURMA

        Öte yandan yerli üreticiler Bizon Ağaç San. ve Tic. AŞ, Ekol Kontrplak-Taşköprü Tarım ve Hayvancılık Orm. Ür. AŞ, Bayrak Kontrplak Orm. Ür. İnş. Tic. San. Ltd. Şti., Cezmi Akça Kontrplak Fabrikası, Aykonsan-Aydın Kontrplak Orman Ürünleri San. Nak. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti., Dastaş Demircioğlu Ağaç San. ve Tic. AŞ tarafından, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli ''kontrplak'' ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine neden olacağı gerekçesiyle bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması talebiyle başvuruda bulunuldu.

        ''İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ'' ile Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ''sadece ağaç levhalarından meydana gelen kontrplak'' ithalinde dampinge karşı kesin önlem yürürlüğe konuldu.

        Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre, yapılan başvurunun incelenmesi neticesinde, ÇHC menşeli önleme konu ürün için uygulanan dampinge karşı önlemin yürürlükten kalkması halinde dampingin ve zararın devam etmesi veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğuna ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması için yeterli delillerin bulunduğu anlaşıldı.

        Soruşturmaya konu mevcut önlem, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam edecek.

        Her iki soruşturma da Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ