Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ÖTV polemiği! - Makro Ekonomi Haberleri

        ÖTV zammıyla başlayan tartışamalrın alevi henüz sönmemişken önce hükümetten "Zam değil güncelleme" açıklaması geldi ardından Başbakan Erdoğan ve Ana Muhalefet Partisi Kılıçdaroğlu öenmli değerlendirmeler yaptı.

        "Sigara içme kardeşim, alkolü de az tüket"

        Başbakan Erdoğan, partisinin Kızılcahamam kampında milletvekillerine hitap etti..Erdoğan konuşmasında motorlu taşıtlar, içki, alkol ve cep telefonuna konulan ÖTV zammıyla ilgili eleştirilere de ''Kardeşim sigarayı içmezsin, olur biter. Alkolü daha az tüketirsin olur biter. Kalkıp da Porsche kullanacağına Fiat'a bin. Biraz daha düşür harcamayı'' yanıtını verdi.

        ''Fiyatları güncelliyorlarmış, zam lafını ağızlarına almaktan korkuyorlar''

        Seçimler sırasında ''Zam zam zam eşittir Recep Tayyip Erdoğan'' sloganını sık sık kullandığını hatırlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, son günlerde bu tablonun daha iyi görüldüğünü belirtti.

        Daha zamların vatandaşın faturasına yansımadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

        ''Önümüzdeki süreçte göreceksiniz. Şimdi bir başbakan yardımcısı çıkmış diyor ki 'Bu zamlar 74 milyonu ilgilendirmiyor, zenginlerden alıyoruz biz bunu' Doğalgaz zammını sadece zenginler mi ödüyor? Elektrik zammını sadece zenginler mi ödüyor? Elektriği sadece zenginler mi kullanıyor? Allah aşkına. Allah bunlara akıl fikir versin. Bari televizyona çıkıp konuşuyorsan doğru şeyler söyle. Şimdi zammın adını da değiştirdiler. Ne diyorlar, güncelleme diyorlar. Sanki adamlar internet sitesini değiştiriyorlar. Olacak şey değil. Fiyatları güncelliyorlarmış, zam lafını ağızlarına almaktan korkuyorlar. Aslında benim bir başka korkum daha vardı. Birisi çıkıp şunu söyleyebilirdi, 'Vallahi biz zammı yapmadık, devlet yaptı bu zammı', onu da diyebilirlerdi. Geldiğimiz nokta şu, fatura yine halka çıktı. Faturayı yine esnaf, memur, işçi ödeyecek, sabit gelirlilerin tamamı ödeyecek. Faturanın bedeli size, iktidarın keyfi de iktidara. O nedenle şapkamızı alıp bir daha önümüze koyacağız. Oy verilen bir iktidar, iktidar olmasının hemen ardından bu kadar acı zamları yaptı.''

        Türkiye'nin son 1.5-2 ay içinde yüzde 30 ile devalüasyon yaşadığını savunan Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde bunun faturasının vatandaşa daha çok yansıyacağını söyledi.

        ''Yoksulluğun ve yolsuzluğun yeni adı güncelleme mi oldu?''

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, zamların halkın belini büktüğünü belirterek, ''Yoksulluğun ve yolsuzluğun yeni adı güncelleme mi oldu?'' diye sordu.

        Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, doğalgaza ve elektriğe yapılan zammın ekmeğe, suya, giyime, üretimde sanayiye yansıyacağını belirterek, AK Parti iktidarını eleştirdi. AK Parti iktidarına ''Sizin adalet ve kalkınma anlayışınız halkın üzerindeki yükü arttırarak, yandaşınız olan şirketlere destek sağlamak mıdır?'' diye soran Tekin, açıklamasında şunları kaydetti:

        ''Bugün gerçekleşen bu zamlar cari açığı halkın üzerinden kapatma girişimidir. Bu çok net. AKP yönetiminin oluşturduğu cari açığın bedeli halka ödetilmektedir. Çözüm, halkın üzerindeki vergi yükünü arttırmak değil istihdam yaratmak, üretimde artış sağlamak, vergi yükünde de paylaşımda da adaleti sağlamak olmalıdır. Merkez Bankasının kasalarının dolmasının yolu, halkın cebinin boşalması değildir.

        'İşimiz hizmet gücümüz millet' sloganındaki işiniz, yandaşlarınızı daha da zenginleştirerek hizmet etmek, gücünüzse halkın cebindeki üç kuruşa göz dikmek midir? Ağzınızdan düşürmediğiniz 'fakir fukara garip guraba' şimdi nerede ve ne durumdadır, haberiniz var mı?''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ