Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Hedef Afrika - Makro Ekonomi Haberleri

        İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, ''2023 yılında 500 milyar ihracatı değil ama 375 milyar doları garanti edebilirim. Geriye kalan 125 milyar dolarlık açık, katma değeri yüksek ürünler satmakla olur'' dedi.

        Bir programa katılmak üzere Bursa'ya gelen, aynı zamanda Tesisat İnşaat Malzemeleri Derneği'nin (TİMDER) ekonomi danışmanı olan Prof Dr. Emre Alkin, ülkenin geleceği hakkında moral bozukluğu içine girilmemesi gerektiğini söyledi.

        Türkiye'nin 2050'ye kadar geleceğinin iyi göründüğünü dile getiren Alkin, ''Meslektaşım David Passig bir kitap yazdı, Türkçeye de çevrildi. Dünya'nın ve Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılının çok ciddi şeylere gebe olduğunu söylüyor. Dolayısıyla Türkiye'nin ve Türk insanının bir şeyler yapmaktan çok, kendi üzerine biçilen görevin farkında olup olmamasıdır'' diye konuştu.

        Alkin, Türkiye'de herkes kesime önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, ''Bu vazife, kimliğini arayan bir Türkiye değil, David Passig'ın dediği gibi doğusuyla batısı, ılımlısı ile radikali gibi birbirinden uç noktaların birbirine bağlandığı bir Türkiye olmalı'' dedi.

        Prof. Dr. Alkin, Türkiye'nin geleceğine ilişkin şunları söyledi:

        ''Ben, 2023 yılında 500 milyar ihracatı değil ama 375 milyar doları garanti edebilirim. Çünkü, bu hızla gidersek bunlar yaşanır. Geriye kalan 125 milyar dolarlık açık için katma değeri yüksek olan ürünler satmakla olur. Onun için hedef pazarımız Afrika ülkeleri olmalı. Hassas tıbbi optik aletler, uzay ve havacılık gibi ürünleri satmalıyız.''

        "BATININ HEDEFİ AFRİKA"

        Batının yeni gözde pazarı olan Afrika ve diğer doğu ülkelerinde 24 ülkenin bulunduğunu dile getiren Alkin, şöyle devam etti:

        ''O bölgede 400 milyon kişi yaşıyor. Yaş ortalaması 22 ile 24 gibi. Yarısından fazlası kadın. Afrika ve çevresinde kadınlar kuaföre gidemiyorlar, araba kullanamıyorlar, sokağa çıkamıyorlar, alışveriş edemiyorlar, gençlerin önü kapalı. İşte batılı ülkeler bu yapıyı gelire dönüştürme çabası içindeler. Yani oraya araba satmayı planlıyorlar, alışverişe özendiriyorlar. Bunlar için de oraya hakim olmaya çalışıyorlar.''

        Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Alkin, ''Geçmişte böyle bir fırsatı kaçırmıştık. Onun için Türk cumhuriyetleriyle aramızda mesafeler var. Yani bizim gideceğimiz yer Afrika'dır. Bunun için Türk Hava Yollarının seferleri korkunç şekilde artıyor. Bu bir devlet politikasıdır. Bu politikadan bize mutlaka bir nemalanma olacaktır. Bankacılara da sesleniyorum, Somali'den gelecek bir teklife evet deyin'' diye konuştu.

        DÜNYA PETROL FİYATLARI

        Merkez Bankası'nı önemsediğini ancak bazı yerlerde yanlışlıklar yaptığını vurgulayan Alkin, şunları kaydetti:

        ''Merkez Bankası, 'petrol fiyatları 95 doları aşmaz' dedi ama böyle olmadı, fiyatlar 100 dolar çerçevesinde gidiyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın halen 2012 öngörülerinde petrol fiyatlarının 100 doların altında olacağı düşüncesi var. Ben buna inanmıyorum. Bundan sonra ucuz petrol yok. Bunu kim söylüyor? Dünya Enerji Ajansı baş ekonomisti Dr. Fatih Birol söylüyor. Kendisi bir Türk.''

        MERKEZ BANKASI ANKETİ

        Merkez Bankası'nın sisli, puslu denizlerde fener görevi görmesi gerektiğini belirten Alkin, Merkez Bankası hakkında yapılan bir anket hakkında şu bilgileri verdi:

        ''Ankette, 'Bankayı güvenilir buluyor musunuz?' şeklindeki soruya, 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 26. 'Emin değilim' diyenler yüzde 34. 'Merkez Bankası'nın bağımsızlığı azaldı' diyenlerin oranı yüzde 46, 'değişmedi' diyenlerin oranı yüzde 50. 'Arttı diyenler' ise yüzde 4. 'Fiyat istikrarını yeterince gözetiyor mu?' sorusuna katılımcıların yüzde 35'i 'hayır', yüzde 28'i 'emin değilim' diyor. Bu oranlar iyi değil.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ